Sistemul o salvează pe Dinamo de la retrogradare. Cum arată noul format al Ligii 1, cu 16 echipe și cu șanse să mergi din „play-out” în Europa

Ciprian Rus 6 august 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal a decis joi, 6 august, înghețarea „play-off”-ului și a „play-out”-ului Ligii 1 actualei ediții de campionat, 2019-2020, și menținerea clasamentului la zi al competiției, chiar dacă, din cauza cazurilor de COVID-19, mai multe meciuri au rămas nedisputate.

De la 14 la 16 echipe

În același timp, FRF a stabilit și modificarea sistemului competițional la Liga 1 din sezonul viitor: ediția 2020-2021 va fi disputată de 16 echipe, nu de 14, ca până acum. Consecința cea mai importantă a acestei decizii este salvarea lui Dinamo de la retrogradare.

După cele 30 de runde din sezonul regulat, campionatul va continua cu un „play-off” cu 6 echipe, care vor juca tur-retur, ca până acum. Schimbări vor apărea în „play-out”, unde cele 10 echipe rămase vor juca doar un meci între ele, după modelul implementat în sezonul 2019-2020 în „play-off”-ul de la Liga 2. Cum în „play-out” vor fi doar 9 jocuri, cinci echipe vor juca un meci în plus pe teren propriu.

În următoarele trei sezoane (2020-2021, 2021-2022, 2020-2023) vor retrograda direct echipele ce vor termina „play-out”-ul pe locurile 9 și 10, iar locurile 7 și 8 vor disputa un baraj de menținere/promovare în Liga 1 în dublă manșă (tur-retur) cu ocupantele locurilor 4, respectiv 3, din Liga 2. Începând cu sezonul 2023-2024, vor retrograda direct locurile 9 și 10 din „play-out”, urmând ca locul 8 să dispute un baraj în dublă manșă cu locul 3 din Liga 2.

Din „play-out”, în cupele europene!

Pentru ca meciurile din „play-out” să aibă o miză sportivă – lucru care i se imputa sistemului actual – FRF a stabilit să se joace o finală între locul 1 şi locul 2 din grupa de „play-out”, iar câștigătoarea să joace împotriva echipei clasate pe ultimul loc care permite participarea în Europa, pentru a stabili echipa care va juca în UEFA Europa League / UEFA Conference League.

Chindia – Mioveni, baraj pentru Liga 1

Pe lângă salvarea lui Dinamo, schimbarea de format din sezonul viitor implică faptul că barajul de menținere/promovare în Liga 1, ediția 2020-2021, se va desfășura între echipa clasată pe locul 8 în „play-out”, respectiv Chindia Târgoviște, și echipa clasată pe locul 3 în Liga 2, adică CS Mioveni. Chindia va găzdui manșa tur a barajului, în data de 9 august. Returul va avea loc trei zile mai târziu, la Mioveni.

Aceiași bani, mai multe echipe

O altă consecință directă a măririi numărului de echipe din Liga 1 o reprezintă alocări mai mici din bugetul drepturilor TV. Suma de 28 de milioane de euro oferită de deținătorii drepturilor de televizare va fi împărțită de 16, nu de 14 echipe. Rămâne de văzut cum vor negocia echipele împărțirea cât mai echitabilă a banilor.

Apărătorii noului sistem dau ca exemplul ultimul sezon cu 16 echipe, ediția 2005-2006, sezonul în care Steaua și Rapid au jucat sferturi de Cupa UEFA, iar Steaua a fost la câteva secunde de marea finală. Pe de altă parte, Liga 1, chiar și în formatul de 14 echipe, a arătat mari probleme de finanțare, cu campioana CFR care are restanțe la jucători, cu alte două echipe din „play-off” – Astra și Gaz Metan – având probleme mari de proiecție bugetară, cu multe echipe care depind foarte mult de banii de la TV și cu altele oricum finanțate discutabil, din bani de la buget. 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now