E dificil să vorbești despre stadioanele Cupei Mondiale din Qatar, pentru că ele sunt cele mai evidente mărturii ale problemelor care umbresc această ediție. De la costurile uriașe înghițite de niște arene care, post-World Cup, practic nu vor mai exista în circuitul fotbalului (ceea ce te face să te întrebi din nou obsedant: de ce toate astea?), până la durerea cea mare. Anume că ele au pricinuit pierderi de vieți omenești și au fost ridicate de muncitori care au lucrat în condiții greu suportabile. Activiștii, politicienii și varii surse din media vorbesc de cifre de la 6.000 la 15.000 de decese survenite pe șantierele din Qatar, dar cifrele astea sunt dovedite cu dificultate. Nici măcar Amnesty International nu confirmă; ba mai mult, estimarea de 15k vine chiar din statisticile oficiale ale țării gazdă și se referă la totalul de străini care au murit în Qatar între 2010 și 2019, cifră care include lucrători care nu au lucrat neapărat pe șantierele World Cup. O cifră care pare mai aproape de adevăr este 6.751 (uite aici mai multe detalii pe acest subiect).
Revenind la arenele în sine. Da, toate sunt super tech, eco-friendly și sustenabile. Da, vor avea sisteme de răcire care vor preface cele 40 de grade de afară într-o temperatură plăcută de primăvară europeană. Da, toate vor fi ulterior transformate în ceva ce va putea fi folosit. Dar e greu să te minunezi de frumusețea lor (incontestabilă, de altfel) fără să nu te gândești la costurile umane pe care le-au presupus. Și da, oamenii își pierd viața de când lumea pe șantierele unor construcții grandioase, pe care le vizităm în vacanțe, lângă care le fotografiem și de care ne minunăm fără să ne mai punem neapărat problema de viețile pe care le-au cerut drept jertfă. Îți zici că ăsta-i doar fotbal, și nu merită; și așa e. Dar sigur cineva va găsi un argument similar pentru orice alt tip de construcție. Niciuna n-ar trebui să fie mai presus de viață.
E ok măcar să le admirăm și să le cinstim în felul ăsta munca celor pierduți? Fiecare-și va da răspunsul ăsta pentru el.
974 Stadium va fi demontat cu totul
▪️World Cup 2022 se va desfășura pe un total de opt stadioane, plasate în cinci orașe qatareze, dar toate pe o rază de 55 de kilometri de capitala Doha, ceea ce face acest turneu final, în mod evident, cel mai compact desfășurat vreodată.
▪️Unul singur exista deja, Khalifa International Stadium (va găzdui finala mică). Restul de șapte au fost construite în ultimii trei ani special pentru acest eveniment. Unele își vor vedea capacitatea redusă masiv post-turneu, cu scaunele și alte dotări urmând a fi donate altor arene din lume. Altele își vor vedea schimbată cu totul utilitatea, urmând a fi reconfigurate.
▪️Iar una dintre arene, e vorba de 974 Stadium din Doha, va fi demontată complet, o premieră. Aflată la minute de Aeroportul Hamad, 974 e o arenă cu un design modular, construită din containere, ceea ce va permite refolosirea lor în alte construcții. 974 vine de la numărul de containere folosite și este și codul internațional de telefon pentru Qatar.
Lusail Iconic Stadium
▪️Spuneam, toate arată grozav, dar cea mai spectaculoasă pare a fi Lusail Iconic Stadium din Lusail, un oraș de 200.000 de locuitori. Cu un design inspirat de jocul dintre lumini și umbre, Lusail are cea mai mare capacitate (80.000) și va găzdui cele mai multe meciuri, 10 la număr, inclusiv finala.
După eveniment, Lusail va fi transformată într-un community center, cu apartamente, școli, magazine, cafenele, facilități de sport și clinici medicale.
Al Bayt Stadium
▪️Arena care va găzdui meciul de deschidere poate primi până la 60.000 de spectatori și iese în evidență cu structura aceea imensă, sub formă de cort, care acoperă arena, de unde își ia și numele: bayt al sha’ar erau corturile folosite de nomazii din regiunea Golfului.
După CM, Al Bayt va avea o capacitate redusă la 32.000 de locuri, în vreme ce nivelul Sky Box va fi transformat într-un hotel de cinci stele, cu un shopping center și un centru de medicină sportivă urmând să fie încorporate în arenă.
Al Janoub Stadium
▪️Al Janoub are o capacitate de 40.000 de locuri și e localizat în orașul Al Wakrah. Designul său reflectă pânzele bărcilor tradiționale din Qatar, dhow – un tribut adus istoriei locului. Și acest stadion își va vedea capacitatea înjumătățită, urmând ca scaunele să fie donate altor arene din lume.
Education City Stadium
▪️O altă arenă ridicată special pentru acest eveniment, plasată în mijlocul unor campusuri universitare din ceea ce Qatar numește „Qatar’s global center of excellence”, adică Education City.
Stadionul are designul unui diamant care strălucește pe măsură ce soarele se mișcă pe cer. Ulterior World Cup, stadionul, cu o capacitate înjumătățită, va fi folosit de echipele universitare.