Tomas Ryde: „Am motive să fiu mulțumit, dar sunt lucruri pe care trebuie să le îmbunătățim. Ungaria joacă altceva, trebuie să ne pregătim pentru ele”
Andrei Năstase 4 decembrie 2019(Kumamoto, Japonia)
După un meci cu Muntenegru în care România a arătat că poate să joace – și că a venit aici să joace – un handbal mult mai bun decât a arătat în primele trei încercări, conferința de presă și interviurile de după meci au avut un aer amestecat. De o parte, necazul înfrângerii într-un meci condus până spre final, de cealaltă parte satisfacția că echipa arată mai bine și, în unele momente, chiar foarte bine.
Lucru confirmat și de Per Johansson, antrenorul Muntenegrului, rămas în scaunul lui minute bune după conferință, ca pentru a-și trage sufletul după un meci câștigat la mustață: „Neagu a jucat la un nivel (11 goluri) la care nu joacă multe handbaliste în lume. Am reușit să câștigăm un meci contra unui adversar foarte puternic”, a spus fostul antrenor al lui CSM, cel care lucrează (și încă foarte bine) pe banca Muntenegrului cu Adi Vasile, actualul antrenor al echipei din București.
Pe ambii i-a felicitat Tomas Ryde, înainte să-și felicite și echipa pentru că „începem să jucăm din ce în ce mai bine. A fost un meci frumos pentru spectatori, dar nu suntem mulțumiți de rezultat, plecăm de aici cu sentimente amestecate. Sunt foarte mândru de cum au răspuns jucătoarele noastre, de cum au acceptat această provocare. Am jucat cu o echipă a Muntenegrului care se cunoaște de multă vreme, care are multă calitate, și mă bucură mai ales ce-am văzut în prima repriză: am jucat fantastic până la pauză. Apoi, ceea ce simt în legătură cu înfrângerea, asta e mereu la fel: e groaznic! Mai ales că am condus pentru multă vreme și am avut o bună șansă să câștigăm, înainte ca meciul să ne scape printre mâini.”
Și unde ne-a scăpat?, l-am întrebat, cu gândul la perioada în care alte patru eliminări succesive (au fost șapte în total) au deschis calea Muntenegrului pentru a întoarce jocul.
„Da, eliminările – și ale noastre, dar și ale lor (tot șapte) – au avut o mare importanță. Pentru că noi, cu acest grup nou, nu am avut destul timp la dispoziție pentru a exersa suficient de bine fazele de patru contra șase sau șase contra patru. Când am jucat șase contra șase, ne-am descurcat foarte bine. Și mai e un lucru. Când Per (Johansson) a decis să se apere 5+1, cu marcaj la Cristina, ne-am pierdut puțin timing-ul. Avem o strategie pentru eventualitatea asta, dar nu a mers prea bine.”
Dar sunt și lucruri bune în atac, lucruri noi. De pildă, partea dreaptă a atacului a mers foarte bine, Perianu a făcut un meci solid în atac, Polocoșer și Elena Dache – la fel.
„Am lucrat la treburile astea foarte mult, cu Polo (Anca Polocoșer) și Aneta care să pună mai mare presiune acolo, deci asta ne va da încredere. Dar trebuie să studiez cu atenție meciul, pentru că au fost și momente când Radicevic s-a infiltrat bine pe partea asta, deci sunt și lucruri de remediat acolo”, a spus Ryde.
Totuși, crede că echipa și-a oferit destule dovezi astăzi că poate juca un handbal bun. „Știm că le e greu, mai ales jucătoarelor care n-au adunat destule meciuri la acest nivel, dar Dache a făcut un mare pas înainte, Bebe Perianu la fel, chiar dacă a avut dureri groaznice la cot, chiar dacă a făcut și greșeli în prima repriză. Am încurajat-o să continue să încerce, să-și asume răspunderea. Nu-i ca și cum poți scoate iepurele din pălărie și gata. Nu e așa de simplu. E nevoie de multă muncă și pentru asta. Noi am muncit mult și cu Polocoșer, și-n apărare, dar și în atac, pentru a o convinge și pe ea să încerce. În echipa asta, noi nu judecăm oamenii după greșelile pe care le fac. E rău doar dacă nu încearcă. Deci am motive să fiu mulțumit.”
Și dacă a fost bine cu Muntenegru, ce trebuie să facă România pentru a juca și mai bine cu Ungaria?
„Trebuie să le studiem încă o dată, și mai mult, pentru că se întâmplă multe lucruri și cu echipa Ungariei. Ungaria a avut 23 de acțiuni de pe extremă cu Muntenegru. Cred că au înscris 16 goluri de acolo. Trebuie să vedem cum lucrează aceste faze, pentru că nu vreau să pățim și noi același lucru. Trebuie să le blocăm acolo. Ne vom uita și la meciul lor din seara asta. Dar Ungaria joacă diferit. Muntenegru se folosește mai ales de putere, Ungaria joacă foarte repede, se folosește de succesiv și apoi întoarce mingea pe extremă. Deci trebuie să ne adaptăm și la asta.”
*
Nu uita că România își joacă calificarea în Main Round contra Ungariei, vineri dimineață, ora 12.00. România trebuie să învingă, pentru că în caz de egalitate, Ungaria are golaverajul mai bun.
Spania și Muntenegru sunt deja calificate, ambele au bătut Ungaria și România, își vor juca primul loc – și puntele pentru Main Round) tot vineri.
Așa cum știi, primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D (cel mai probabil Rusia, Suedia și Japonia, în această ordine).
Foto: FRH
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni