Per Johansson, antrenorul Muntenegrului: „Ce s-a întâmplat la Brașov e o rușine. Însă niciodată n-o să subestimez România”

Andreea Giuclea 21 noiembrie 2019

Naționala Muntenegrului, adversara României din grupele Campionatului Mondial din Japonia (30 noiembrie – 15 decembrie), a fost și ea afectată de situația de la Corona Brașov, iar antrenorul Per Johansson (fost antrenor la CSM București) a luat decizia de a o lăsa acasă pe Ivona Paviceciv, extrema stângă care joacă la Brașov și care a recunoscut, într-o declarație oferită de Federația din Muntenegru, că a făcut și ea tratamentul cu laser intravenos interzis de WADA.

L-am întrebat pe suedezul Per Johansson cum vede această situație, ce așteaptă de la întâlnirea cu România de la Mondial și care sunt așteptările sale de la acest turneu final:

Despre grupa din care fac parte România și Muntenegru: „E foarte dificilă, cred că suntem la un nivel egal cu Spania, România și Ungaria. Sigur, cunosc situația care e acum în România, dar dacă lăsăm asta la o parte puțin, sunt patru echipe egale. Poate nu sunt cele mai puternice echipe, nu avem Norvegia, Olanda sau Franța în grupă, dar cu toate astea, o echipă foarte bună va rămâne în afară. Nu văd o favorită în grupă. Sigur că România are probleme acum și probabil vor avea o situație de underdog, dar niciodată nu știi ce se va întâmpla, e greu să speculezi ce se va întâmpla cu România. Dar în opinia mea e o cursă foarte deschisă.”

Despre situația din România și cum a afectat echipa sa: „Sunt conștient că e o responsabilitate individuală a jucătoarelor, nu poți fugi de această responsabilitate, dar ce s-a întâmplat la Brașov, cu medicul care le-a spus că e în regulă, e o rușine. Pentru mine, e o rușine. Bineînțeles că e responsabilitatea Ivonei (Paviceciv), dar e tânără, nu e de acolo, și m-a durut foarte tare că a trebuit s-o las acasă. Pentru că e devastator pentru ea. Cei de la Brașov îi ucid visele, medicul de la Brașov i-a ucis visele. E foarte trist.”

Cum a aflat: „Am aflat din știrile din România. Am avut o întâlnire cu Ivona și am vorbit. Din ce știu acum, toată echipa a făcut asta. Și bineînțeles, nu vrem să mergem cu jucătoare care sunt sub suspiciuni că au făcut așa ceva. În final, nu a fost o decizie dificilă pentru mine. Sunt foarte trist pentru ea, dar decizia nu a fost grea.”

Cum vede meciul cu România la Mondial: „Din fericire, întâlnim România în al patrulea meci, întâi avem Senegal, Kazakhstan, Ungaria. Și nu ne vom gândi la România decât atunci, nu mă afectează acum. Cel mai important pentru noi acum e primul meci cu Senegal. Vom vedea.

Cu siguranță că situația asta va afecta echipa României, dar poate lucrurile se vor liniști în zilele următoare. Însă sigur că acest scandal de dopaj va atârna, poate pentru totdeauna, asupra lor. Sper că Tomas, chiar dacă sunt într-o situație foarte dificilă, va găsi un mod să adune grupul și să le ajute să se concentreze.

Dar niciodată n-o să subestimez România. Sigur că au pierdut jucătoare importante, dar mă voi asigura că nu le subestimez. Pentru că Pintea e încă acolo, Cristina e acolo, Perianu e acolo, au doi portari foarte buni. E tot o echipă cu care trebuie să te lupți ca să câștigi, deci nu voi schimba modul cum văd acest meci.”

„În România și Muntenegru e o societate mai individualistă”

Despre așteptările Muntenegrului de la Campionatul Mondial: „Avem așteptări mari, ne dorim să obținem unul din locurile care duc la turneele de calificare olimpică, ăsta e obiectivul nostru principal. Bineînțeles că țara noastră visează mereu la medalii, dar dacă vin și medalii ar fi un obiectiv secundar, principalul e calificarea olimpică.”

Ce îmbunătățiri vede în echipă de când a preluat-o: „Cred că jucăm cu mai multă viteză și jucăm mai mult contratac. Dar asta a adus ca efect că poate nu avem aceeași energie în apărare, e nevoie de un echilibru. Dacă joci cu mai multă viteză, pierzi energie undeva, așa că încercăm să găsim o balanță.”

Despre avantajul pe care-l are echipa, prin prisma faptului că și el, și secundul Adi Vasile cunosc bine jucătoarele României: „Da, poate sunt avantaje, dar în același timp Cristina Neagu a jucat la Buducnost, și ea știe sistemul de acolo, și eu am antrenat-o și mă cunoaște ca antrenor, deci e dificil să spui dacă e un avantaj de-o parte sau de alta. Nu sunt atât de multe secrete la nivelul ăsta, oricum. Dar sper să fie un avantaj pentru noi, așa sper.”

Ce aduce Adrian Vasile echipei: „Eu mă simt foarte în siguranță să-l am pe Adrian alături. În primul rând, e un antrenor foarte competent și în ce ține de pregătire fizică, dar și ca handbal. E crescut în sistemul autoritar, cum a fost și în Iugoslavia, iar eu vin din Suedia și e o diferență și mă ajută să navighez. Și e un antrenor de handbal foarte bun și colaborăm foarte bine. Fiecare are părți bune și părți la care nu e foarte bun, ne completăm bine. Îi ofer un rol foarte mare aici, e foarte important.”

Cum vede diferența de cultură între România, Muntenegru și Suedia: „E o diferență dintre cultura din România și din Balcani, dar e un sistem asemănător. Cultura suedeză e total diferită. Noi nu avem aceste ierarhii, suntem mai obișnuiți să facem lucruri împreună, jucătorii din Suedia sunt mai obișnuiți să coopereze, muncim mai mult împreună, în România și Muntenegru e o societate mai individualistă. Vine din modul cum au fost crescuți de părinți, de profesori, de antrenori. În multe feluri, e un sistem bun, dar uneori e dificil să schimbi lucruri. Încerc să mă adaptez cum pot, sper că am adus și niște nuanțe scandinave. Dar uneori e dificil. Nu poți schimba mentalitatea, cultura, dar poți face lucruri mici în modul cum comunici, cum le arăți că e OK să se deschidă mai mult, să spună când nu înțeleg ceva, să fie parte din discuții. Și am în Muntenegru și jucătoare cu mare, mare experiență, Jovanka Radicevic, Katarina Bulatovic, Majda Mehmedovic, așa că pot folosi și experiența lor. Îmi place mult să lucrez cu Muntenegru, sunt onorat să fiu alături de aceste emotional girls, cum le numesc.”

*

La Campionatul Mondial (30 noiembrie – 15 decembrie), România va juca în Grupa C, alături de Ungaria, Spania, Muntenegru, Kazakhstan și Senegal. Primul meci va fi contra Spaniei, pe 30 noiembrie. Primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D, unde Rusia, Suedia și Japonia sunt favorite în fața Chinei, Argentinei și Republicii Congo.

 

Foto: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.