Tomas Ryde, selecționerul României: „Echipa e puțin șocată de ce s-a întâmplat. Focusul lor se împrăștie, trebuie să-l aducem înapoi”

Andreea Giuclea 19 noiembrie 2019

UPDATE

Fără riscuri, deci fără Eliza Buceschi și Daria Bucur. Chiar dacă Tomas Ryde și Costică Buceschi intenționau, după antrenamentul de marți (vezi mai jos), să le ia pe cele două jucătoare ale Coronei Brașov în Japonia, Federația și staff-ul tehnic au decis că riscurile sunt prea mari. Astfel, toate cele patru jucătoare ale Coronei ratează Campionatul Mondial: Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Eliza Buceschi și Daria Bucur, chiar dacă ultimele două nu s-au găsit pe lista jucătoarelor notificatede ANAD.

Ultima handbalista chemată la lot este Elena Dache (22 de ani), coordonatoarea de la Dunărea Brăila, convocată în ultimul moment la echipă.

Iată lotul României pentru Mondiale:

Portari: Denisa Dedu, Iulia Dumanska și Diana Ciucă

Extreme stânga: Cristina Florica și Ana Maria Iuganu

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabi Perianu și Anca Polocoșer

Coordonatoare: Laura Pristăviță, Mădălina Zamfirescu și Elana Dache

Pivoți: Crina Pintea, Raluca Băcăoanu și Lorena Ostase

Inter dreapta: Patricia Vizitiu

Extreme dreapta: Aneta Udriștioiu și Sonia Seraficeanu

*

„E o zi din care am învățat multe”, a spus Tomas Ryde la finalul antrenamentului de marți dimineață, primul al echipei naționale după aflarea veștii că trei jucătoare legitimate la Corona Brașov au fost notificate de Agenția Națională Anti-doping (ANAD) că sunt suspectate că ar fi apelat la o terapie cu laser intravenos, interzisă de regulamentul Agenției Mondiale Anti-doping (WADA). Din informațiile selecționerului, e vorba doar de două jucătoare din lotul naționalei – Cristina Laslo și Bianca Bazaliu -, în locul cărora le va convoca pe Anca Polocoșer și pe Patricia Vizitu, în timp ce pe Eliza Buceschi și pe Daria Bucur le păstrează în lotul care va face deplasarea spre Japonia.

L-am întrebat pe Tomas Ryde cum a afectat vestea asta echipa și cum încearcă să gestionze situația, ținând cont că lotul României va pleca miercuri dimineață spre Japonia.

„Am aflat ieri la antrenament că sunt niște probleme, Alexandru Dedu a venit după antrenament, am avut o întâlnire cu fetele de la Corona, am aflat care sunt informațiie. Fetele au fost șocate și surprinse, pentru că toate spun că e un program pe care l-au făcut în cadrul clubului. Investigația le afectează pe Laslo și Bazaliu, deci nu le e permis să joace, dar nu e nimic despre Eliza și Daria, așa că după ce-am discutat cu Gusi (team-managerul Nicoleta Alexandrescu, care a fost marți dimineață cu cele patru jucătoare de la Corona la ANAD) și cu medicul, am luat decizia să le iau în Japonia, până apar alte informații. Fiecare jucătoare de la Brașov în acest moment e expusă unui risc. Dar nu e clar ce s-a întâmplat, ce fel de procedură și tratament au făcut. Această metodă cu laser se poate face și în alte feluri, e foarte complicat. Există un risc, dar e unul pe care trebuie să-l iau. Nu sunt suspecte de nimic deocamdată, nu sunt judecate, așa că mergem cu ele.”

Despre schimbările pe care la va face în echipă, suedezul spune: „Le vom aduce pe Patricia Vizitiu și pe Anca Polocoșer, o jucătoare de atac și una de apărare. Pentru că Laslo era foarte importantă și în apărare. Am discutat și despre ce se va întâmpla dacă avem accidentări, pentru că Bazaliu a arătat și ieri la antrenament o formă foarte bună și în apărare. Așa că presiunea pe Perianu va fi mult mai mare. Și dacă Perianu se accidentează, trebuie să avem o altă apărătoare. E ca și cum ai juca șah. Și e un turneu lung. Trebuie să ne dăm seama cum să jucăm. Perianu n-a jucat mult la CSM București, poate e timpul ca ea să joace mai mult. A fost foarte bună la antrenament azi.”

Ryde e preocupat de atmosfera din echipă și de cum poate gestiona aceste momente pe plan mental. „Acum echipa e puțin șocată de ce s-a întâmplat. Când se întâmplă lucruri de genul ăsta, simți frică. Te temi, și când te temi și nu ești sigur privind viitorul, totul pare că se prăbușește, energia se scurge din corp și din creier, așa că trebuie să oprim asta, azi și mâine. Să ne reîncărcăm, să fim calmi, să ne gândim că asta e realitatea, asta e echipa, suntem împreună în asta și să ne reconectăm. E un proces greu. Se întâmplă un șoc în echipă, ca anul trecut când s-a accidentat Cristina. Te gândești: La naiba, jucam foarte bine, jucătoarea cea mai bună s-a accidentat, ce se va întâmpla? Și acum se întâmplă asta cu două jucătoare din echipă. Bineînțeles că așteptările sunt zdrobite, îți pare rău și pentru jucătoare, pentru că sunt mai mult sau mai puțin victime ale unor circumstanțe de la club.”

„Jucătoarele sunt foarte conectate, le pare rău pentru ce s-a întâmplat. Și oamenii trebuie să înțeleagă ce se întâmplă într-o echipă când au loc astfel de incidente. Nu e vorba doar de cum pasezi mingea de la stânga la dreapta și cum arunci la poartă. E mai complicat.”

După antrenamentul de la care au lipsit Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Daria Bucur și Eliza Buceschi, jucătoare legitimate la Corona Brașov, dar și Cristina Neagu, care a făcut recuperare pe margine, Ryde a discutat îndelung cu medicul naționalei, cu team-managerul Nicoleta Alexandrescu, cu secundul Costică Buceschi și cu jucătoarele Coronei, revenite pentru puțin timp alături de echipă după dimineața petrecută la Agenția Națională Anti-Doping (ANAD).

Le-a luat apoi deoparte pe Cristina Laslo și pe Bianca Bazaliu, și le-a zis că sunt încă parte din echipă, dar că nu sunt pot juca. „Le-am spus că le iubesc și vreau să le am în echipă și cât de repede se va rezolva situația le voi aduce înapoi, cât de repede va fi posibil. Lăsăm niște jucătoare acasă cu niște sentimente, au nevoie să fie într-un mediu bun. Pentru că nu sunt acuzate, au loc niște investigații și sunt multe presupuneri în spațiul public. Și e vorba de fapte, ce s-a întâmplat, cine e responsabil.”

Cu gândul la cum se simt colegele lor erau toate jucătoarele, care le-au luat în brațe, le-au încurajat și au vorbit îndelung, în timp ce echipa făcea fotografiile oficiale. „E o situație grea”, ne-a zis Crina Pintea. „Nu știu cum să gestionez toată treaba asta, dar încercăm să ne încurajăm unele pe altele și să le susținem pe fete și să fim alături de ele, pentru că tot ce se întâmplă acum e clar că nu este vina lor. Altcineva e responsabil și e păcat, că e în joc tot. În primul rând e vorba de ele. Dar în fine, nu știm exact ce se poate întâmpla.”

Despre cum schimbă noua situație obiectivul cu care pleacă echipa spre Campionatul Mondial, Ryde spune că „Într-un fel, da, în altul – nu. Nu e ușor. Ieri, după o oră de antrenament, am avut un sentiment de wow! Da, asta e o echipă! A fost cel mai bun antrenament din 2019. Azi nu e deloc un sentiment wow. Așa că trebuie să începem să construim din nou ceva pozitiv. Dați-ne o săptămână și vom vedea ce se va întâmpla.”

Cum crede că poate face asta într-o echipă care cu o zi înainte de plecarea spre Japonia se gândește la colegele care rămân acasă, și nu la cum poate câștiga acolo? „Trebuie să fii tare pe picioare, bine înfipt în podea, să fii pregătit să sprintezi, să simți bucuria și dorința de a juca la Campionatul Mondial. Azi, nimeni nu se gândește la asta, ci la ce se va întâmpla cu echipa, cu jucătoarele, cu prietenele lor, până la urmă. Focusul lor se împrăștie. Trebuie să-l aducem înapoi.”

*

Echipa națională va pleca miercuri dimineață spre Kumamoto, în Japonia. La Campionatul Mondial (30 noiembrie – 15 decembrie), România va juca în Grupa C, alături de Ungaria, Spania, Muntenegru, Kazakhstan și Senegal. Primul meci va fi contra Spaniei, pe 30 noiembrie. Primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D, unde Rusia, Suedia și Japonia sunt favorite în fața Chinei, Argentinei și Republicii Congo.

 

Foto: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.