Tot ce-i mai rău: printre cioburi și gaze lacrimogene, finala Superclasico se transformă într-un lung coșmar

Danny Coposescu 25 noiembrie 2018

UPDATE: Returul finalei Copei Libertadores, amânat inițial pentru duminică seară (orele 22.00), după violențele descrise în textul de mai jos, s-a amânat din nou. Informațiile inițiale spun că oficialii echipei Boca Juniors, ai căror jucători au fost răniți în atacurile de sâmbătă, au cerut o nouă amânare.

 

„Când clocotește un oraș întreg, darămite unul de dimensiunea capitalei Buenos Aires, bătăliile nu se dau doar pe teren sau în tribune, ci și pe străzile și în cartierele care-au mulat două identități fundamental opuse. Nu degeaba a fost numit ăsta derbiul pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață. Superclasico e un fel de paroxism emoțional și sportiv, o reprezentare apoteotică pentru tot ce-i mai bun și mai rău în fotbalul argentinian.‟

Am scris rândurile astea acum două săptămâni, deci n-ar trebui să fim prea surprinși de ce s-a întâmplat sâmbătă seară la poalele uriașului El Monumental. De fapt, toate semnele prevesteau dezastrul. Nici nu se poate spune că lipsea doar o scânteie pentru a aprinde toate elementele inflamabile din jurul returului finalei Copei Libertadores. Atmosfera mocnea deja amenințător, cum e cazul mereu în întâlnirile dintre River Plate și Boca Juniors. Numai că de data asta, atacul izbucnit cu trei ore înainte de primul fluier, care n-a mai venit, a fost cu atât mai devastator.

În Argentina, meciurile nu se joacă doar pe teren, fotbalul nu-i niciodată doar fotbal. Poate suna aiurea, dar era aproape imposibil să nu vedem cealaltă față a medaliei – acel „tot ce-i mai rău‟, la dimensiuni proporționale. Dacă acum trei ani, o simplă optime s-a încheiat cu jucătorii lui River în spital, intoxicați de gaze lacrimogene pulverizate cumva în tunelul de pe La Bombonera, o ocazie de magnitudinea celei de azi – finala Cupei Libertadores – ascundea din start potențialul devastator dezlănțuit acum asupra autocarului lui Boca. Ultimul lucru de care era nevoie? O doză sănătoasă de incompetență care să agraveze consecințele.

Că jucătorii oaspeți erau pregătiți de „tot ce-i mai rău‟ se vede din filmările lor, în care cântă sfidători în ciuda geamurilor făcute țăndări de sticle și alte proiectile. La fel de clar e că nu se așteptau să fie conduși direct și inexplicabil într-o ambuscadă, iar apoi să fie înecați cu gazele trase fără discriminare de forțele de ordine suprasolicitate și izolate în marea alb-roșie din jurul intrării în stadion.

Ceea ce trebuia să fie sfârșitul abrupt al oricărei discuții despre desfășurarea partidei a fost până la urmă începutul unui circ grotesc. Iată „consecințele unei industrii defecte‟, în termenii lui Rafael Buschmann, coordonatorul proiectului Football Leaks: în timp ce mijlocașul Pablo Perez își scoate cioburi din ochi la urgențe și Carlos Tevez vomită alături de alți coechipieri în vestiare, doctorul confederației CONMEBOL îi declară oficial apți de joc; în timp ce poliția împrăștie gloanțe de cauciuc în mulțimile din afara arenei, președintele FIFA Giani Infantino o amenință cu descalificare pe Boca dacă refuză să intre pe gazon.

Tevez a fost numit adesea un războinic. Cine-ar fi crezut că va ajunge să joace rolul ăsta într-un sens atât de literal. El e cel care a preluat controlul și, cu ochii încețoșați și vocea răgușită, s-a pus în fața presei. „Ne obligă să jucăm!‟ Chiar părea că se va întâmpla. Oricât de halucinant ar suna, fanilor ținuți în tribune vreo cinci ore li s-a promis în repetate rânduri începerea meciului. Înainte de triumful întârziat al rațiunii, a mai fost loc de o ultimă absurditate. Inclus în primul 11 al Bocăi era nimeni altul decât Perez, cu ochiul stâng acoperit complet de un pansament.

Într-un final, nu bunul simț, ci probabil bătăliile purtate pe străzile adiacente au forțat amânarea. Teoretic, ar trebui s-o luăm de la capăt duminică, de la ora 22.00. Practic, nu se poate spune nimic cu certitudine. Autoritățile din Buenos Aires au închis cel puțin nominal El Monumental, iar președintele lui Boca Juniors negociază abandonul în favoarea echipei sale. La urma urmei, exact ăsta a fost rezultatul acelui atac din 2015, când River a câștigat la masa verde. Amânarea pentru weekendul viitor iese din discuție din cauza summit-ului G20 găzduit de capitala Argentinei. La fel și soluția unui stadion alternativ cu porțile închise. E limpede că interesele televiziunilor și ale sponsorilor cântăresc mai greu decât siguranța fotbaliștilor. Singura rază de soare e că organizatorii nu l-au băgat în seamă pe șeful de stat, a cărui idee de a permite prezența ambelor seturi de suporteri pe stadion ar fi provocat un măcel.

Orice s-ar petrece mai departe, abia acum înțelegem de ce s-a spus că niciun argentinian nu și-a dorit cu adevărat finala asta. Meciul tur, jucat pe terenul lui Boca, s-a terminat 2-2.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.