Totul e posibil: Naționala României privește spre meciurile cu Muntenegru și Germania. Două victorii ar duce România în semifinalele EURO 2022

Lead.ro 14 noiembrie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Înainte ca prima minge de la Campionatul European să fie aruncată, puțini am fi crezut că echipa României poate prinde faza semifinalelor la turneul final organizat de Muntenegru, Macedonia de Nord și Slovenia. Cu un nou antrenor pe bancă – al cincilea în ultimii cinci ani – și cu câteva absențe importante în lot, România a ajuns la EURO 2022 cu gândul la locurile 8-10.

Însă victoria spectaculoasă cu Spania, urmată de alte două rezultate convenabile în Grupa II, deschide acum drumul spre fazele finale: cu două victorii în următoarele două meciuri din Main Round, România poate ajunge în lupta pentru medalii.

După ce Franța a trecut simplu (27-19) și de Muntenegru, iar Olanda și Spania au împărțit punctele duminică seară (29-29), grupa României e cât se poate de deschisă: și-n timp ce Franța e aproape sigură de locul ei în semifinale, pentru locul secund se bat celelalte cinci echipe. Muntenegru, România și Germania sunt la mâna lor, Olanda și Spania – care mai au de jucat un singur meci în Main Round – sunt la mâna celorlalte rezultate.

Clasamentul

Programul și calculele

Marți, 15 noiembrie, se joacă România vs Muntenegru (de la ora 19:00) și Franța vs Germania (ora 21:30).
Miercuri avem România vs Germania (ora 16:30), Olanda vs Muntenegru (19:00) și Franța vs Spania (21.30).

Prima finală – și meciul care va decide multe în acestă grupă – e contra naționalei Muntenegrului, o echipă care și-a câștigat cele trei meciuri din grupa preliminară (jucată la Podgorica, în fața propriilor suporteri), dar a pierdut la scor contra Franței.

Muntenegrencele, antrenate din primăvara lui 2021 de legendara Bojana Popović, au o apărare tare bună, agresivă, au multă calitate la linia de 9 metri și în extreme – mai ales Radicevic e în formă foarte bună. Adversarele vor pleca probabil cu prima șansă, dar calculele hârtiei nu fac doi bani în situații ca asta. În plus, ultimele patru întâlniri directe (din 2016 încoace) au fost mereu echilibrate: un egal, două victorii pentru România și una pentru Muntenegru. În turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, România a câștigat chiar în Muntenegru, 28-25, dar adversarele erau deja sigure de calificare la JO.

Așa că meciul de marți s-ar putea decide la detalii. În duelul portărițelor, în modul în care Cristina Neagu și Eliza Buceschi vor coordona atacul României, în colaborarea lor cu Crina Pintea, pe pivot, dar și în curajul pe care Sorina Grozav (Tîrcă) sau Bianca Bazaliu, care au sarcina să echilibreze atacul României la linia de 9 metri, îl vor demonstra în fața unei defensive foarte bune: doar Franța a marcat mai mult de 25 de goluri contra Muntenegrului la acest European.

Declarațiile

În prefața meciurilor cu Muntenegru și Germania, Florentin Pera a spus: „Totul e posibil acum. Avem o atmosferă foarte bună în echipă și avem puterea să câștigăm toate meciurile – dar nu va fi ușor. Am jucat trei meciuri bune cu Macedonia de Nord, Spania și Olanda. Am făcut multe schimbări, pentru a ne păstra forțele. Cred cu adevărat în echipa mea; și cred că avem șanse bune să câștigăm cu Muntenegru. Ele joacă bine, au o defensivă puternică, dar și noi avem câteva jucătoare importante și energia acestui moment. Vrem să luptăm pentru suporterii noștri, vrem să jucăm cu inimă pentru victorie.”

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now