Tragerea la sorți | Champions League se întoarce cu meciuri mari și câteva întrebări importante

Lead.ro 10 iulie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

La sediul UEFA din Nyon, în Elveția, fotbalul european a mai făcut un pas înainte: actualul sezon de Liga Campionilor are un program clar, iar noi am primit câteva meciuri pe cinste.

În sferturile de finală:

Câștigătoarea dintre Man. City și Real Madrid va juca contra câștigătoarei dintre Juventus și Lyon

RB Leipzig va juca contra lui Atletico Madrid

Câștigătoarea dintre Barcelona și Napoli va juca contra câștigătoarei dintre Bayern și Chelsea

Atalanta va încerca să treacă și de PSG

În semifinale: 

Câștigătoarea primului sfertul de finală ( City, Real, Juve sau Lyon) va juca cu câștigătoarea celui de-al treilea (Barca, Napoli, Bayern sau Chelsea)

Iar Leipzig sau Atletico vor juca contra câștigătoarei dintre Atalanta și PSG

*

După o pauză de aproape cinci luni, cea mai iubită competiție fotbalistică europeană se va relua pe 7 și 8 august, cu cele patru meciurile restante din optimile de finală. Sferturile de finală, semifinalele și finala se vor juca la Lisabona, pe parcursul a 12 zile, într-o singură manșă, format pe care-l cunoști de la turneele finale ale echipelor naționale: pierzătorii pleacă acasă.

Așa cum știi, patru echipe sunt deja calificate pentru sferturile de finală: Atalanta, Atletico Madrid, RB Leipzig și Paris Saint-Germain.

Celelalte patru vor fi decise pe 7 și 8 august, cu meciurile retur dintre:

Bayern și  Chelsea (Bayern a bătut cu 3-0 la Londra)

Juventus și Lyon (Juve a câștigat cu 2-1 în Franța)

Manchester City – Real Madrid (2-1)

Barcelona – Napoli (1-1)

Toate aceste meciuri se vor juca pe stadioanele echipelor gazdă.

Câteva întrebări „la cald”

Cu marile favorite înghesuite toate pe aceeași parte de tablou, Atletico Madrid și PSG se pot considera foarte norocoase.

Dar vor reuși ele să profite de culoarul bun care le-a fost deschis la Nyon? Pentru PSG, care n-a avut niciodată mare noroc la tragerile la sorți, ocazia este imensă, doar că de la Atalanta, cu unul dintre cele mai potente atacuri din Europa, nimeni nu prea știe ce să aștepte în faza asta. În afară de multe goluri.

Dincolo, Atletico ar trebui să treacă fără prea multe griji de Leipzig, iar perspectiva unei ciocniri de stiluri în semifinale nu poate decât să ne bucure.

Apropo de stiluri de joc, trei dintre echipele îndrăgostite de posesie – Barcelona, Man. City și Bayern – sunt pe aceeași parte. Și-n timp ce Bayern trebuie să se asigure doar că Chelsea nu va reuși o altă minune pe stadionul ei (îți amintești finala Ligii din 2012?), Barcelona și (mai ales) City au încă multă treabă pentru a ajunge în sferturile de finală.

Iar noi putem fi siguri că nu ne vom plictisi. Nu cu City, Real, Juve, Bayern și Barcelona îngrămădite toate pe același culoar.

Suntem deja siguri de scânteile returului dintre Man. City și Real, și niciuna dintre ele nu s-ar bucura prea mult dacă ar da de Juventus în sferturile de finală. Și apoi, dacă toate calculele hârtiei se respectă, putem avea altă mare finală în celălalt sfert, unde Bayern și Barcelona au mari șanse să se întâlnească.

Dar cum vor gestiona PSG, Lyon și chiar Bayern Munchen (intrată și ea în vacanță) lunga lor perioadă de pauză competițională? Vor fi avantajate echipele din Italia, Spania și Anglia, care-și vor încheia socotelile de acasă abia peste câteva săptămâni, exact la timp pentru reluarea Ligii Campionoilor? Ori, dimpotrivă, oboseala adunată în aceste două luni nu va putea fi scuturată înainte de reluarea Ligii?

Primele răspunsuri le vom avea când Chelsea se va deplasa în Bavaria, pentru a încerca să răstoarne un 0-3 care părea, în luna martie, de nerăsturnat, sau când Juve o va primi pe Lyon.

Programul

7-8 august: returul celor patru meciuri restante din optimile de finală

12-15 august: sferturile de finală (Lisabona)

18-19 august: semifinale (Lisabona)

23 august: finala (Lisabona)

Meciurile vor începe la ora 22.00

Stadioanele

Meciurile vor fi împărțite pe Estádio da Luz, stadionul Benficăi, și pe Estádio José Alvelade, al rivalilor locali de la Sporting Lisabona.

Finala se va juca pe Estádio da Luz. Sau Estádio do Sport Lisboa, cum se va numi el cu ocazia asta.

Câteva reguli noi

Fiecare echipă are posibilitatea să înregistreze trei jucători noi, cu condiția ca ei să fie transferați până la data de 3 februarie. Deci fără achizițiile făcute acum, în vară.

Ca și în cazul campionatelor naționale, UEFA va permite cluburilor să facă cinci înlocuiri în toate meciurile rămase. Asta pentru a-i proteja pe jucători de accidentări.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now