Trebuia să fie el! Inspirată de Ronaldo, Portugalia trece clar de Țara Galilor și ajunge în finala Campionatului European

Danny Coposescu 6 iulie 2016

Fără urmă de romantism, Portugalia întrerupe basmul Țării Galilor și revine, după o pauză de 12 ani, în finala Campionatului European. Curajoșii galezi au visat până în ultimul moment la marea finală, dar se vor întoarce în Regat fără regrete: toată Europa le-a aflat numele și povestea. Într-o semifinală cu totul neobișnuită, Portugalia a fost echipa mai experimentată, mai răbdătoare și, în final, mai bună. S-a terminat 2-0 pentru portughezi, iar omul decisiv a fost – pentru a câta oară? – Ronaldo, cel care a deschis scorul imediat după pauză (minutul 50), din centrarea lui Guerreiro, și a contribuit masiv la golul al doilea, marcat de Nani, doar trei minute mai târziu. 

A fost prima victorie la acest turneu. Portugalia a terminat la egalitate primele cinci meciuri din Franța; în optimi, portughezii au câștigat în minutul 118, contra Croației, iar în sferturi s-au impus în fața Poloniei, după executarea loviturilor de departajare.

 

Cristiano Ronaldo şi-a clădit o carieră pe ceva dincolo de un talent excepţional şi o etică de muncă pe măsură. Ronaldo a ajuns unde e şi pentru că dispune de o calitate aparte: le dovedeşte tuturor care se îndoiesc de el că greşesc. Chiar şi fără să joace grozav, fără să-şi exploateze la maxim talentul indubitabil, atacantul lui Real are pur şi simplu prea multe calităţi pentru a nu pune măcar una în joc, atunci când contează. Când e nevoie de el, livrează. Asta s-a întâmplat şi cu Ţara Galilor, când puţinul în plus pe care l-a oferit Ronaldo a fost decisiv.

Meciul

Nu avea cum să fie altfel. Meciul trebuia să fie unul sufocat şi înghesuit, pentru că Portugalia era, totuşi, implicată în el. Calitatea limitată (cel puţin pe hârtie) a galezilor a fost dublată de un stil pur şi simplu iremediabil de negativ al echipei lui Santos, un antrenor care recunoaşte că începe orice meci cu două planuri: unul de atac şi unul de apărare. Balanța se înclină de cele mai multe ori spre cel din urmă.

De cealaltă parte, lipsa lui Aaron Ramsey a fost resimţită acut de colegi, iar Gareth Bale a încercat prea mult să-l înlocuiască pe playmaker. Cândva, selecţionerul Chris Coleman spunea despre Ramsey că încearcă să bată cornerul să marcheze tot el. Descrierea asta i se potriveşte lui Bale, care a vrut să direcţioneze jocul şi să fie şi omul care finalizează.

Portugalia a marcat dintr-un corner şi un şut ratat. În ambele cazuri, Cristiano Ronaldo a fost omul providenţial şi e greu să-ţi imaginezi ce puteau face mai bine galezii. La golul marcat în minutul 50, când s-a înălţat peste Chester, fundaşul putea să aiba talia unui baschetbalist şi tot nu ar fi contat. Trei minute mai târziu, căpitanul Portugaliei şuta de la marginea careului şi Nani, omul care a avut prestaţii mai constante decât Ronaldo la turneul ăsta, a recidivat: a marcat cel de-al treilea său gol, la care se adaugă încă pe atâtea assist-uri. Meciul poate fi redus la aceste momente, ceea ce demonstrează din nou cât de mici sunt marjele de eroare la un nivel atât de înalt.

Oamenii cheie

Ronaldo, bineînţeles. Nu o mai fi jucătorul complet de acum câţiva ani, care domina orice meci şi-l ducea în direcţia dorită, dar Ronaldo s-a transformat într-un jucător de o eficienţă înfricoşătoare (cu excepţia meciului contra Austriei, bineînţeles). Ca şi în finala Champions League, portughezul apare mereu în locul potrivit, la momentul potrivit şi îşi pune semnătura pe orice meci important.

Nici Nani nu merită uitat, cel care s-a ridicat la înălţimi atunci când mai ilustrul său coleg s-a pierdut în egocentrism sau lipsă de inspiraţie.

Ce urmează acum

Germania sau Franţa vor sta în calea Portugaliei şi primul ei trofeu major. Oricare ar fi adversara, parcursul naţionalei lusitane până în finală nu are cum să fi câştigat foarte mulţi admiratori sau suporteri noi.

În schimb, Ţara Galilor îşi ia adio de la un European la care, cum i-a şoptit şi Ronaldo lui Bale după meci, a fost „steaua strălucitoare, revelaţia turneului“. Un ultim gest arată de ce mulți vor ține minte minunata echipă a lui Coleman: toţi jucătorii s-au bucurat din nou alături de suporteri, în ciuda dezamăgirii înfrângerii.

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.