Turneul preolimpic | România pierde cu Norvegia, are nevoie de o victorie mare cu Muntenegru pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Andrei Năstase 20 martie 2021N-a fost rău, dar a fost insuficient: România pierde un meci enervant cu Norvegia, iar această înfrângere la cinci goluri, 24-29, ne obligă să câștigăm la scor – cel puțin cinci goluri diferență – meciul cu Muntenegru de duminică (ora 17.00).
Până acolo, Norvegia, campioana europeană en-titre, și-a reparat golaverajul după înfrângerea de ieri cu Muntenegru. Înaintea meciului decisiv, Muntenegru are două puncte (și +5 la golaveraj), Norvegia are două puncte (golaveraj zero, dar un gol în plus față de Muntenegru), iar România trebuie să câștige cu cel puțin cinci goluri avans mâine. Asta dacă marchează 29 de goluri. Sau mai multe. Altfel, va fi nevoie de o diferență de șase goluri. Or asta e o sarcină foarte, foarte complicată.
Acesta a fost primul meci oficial al lui Adrian Vasile pe banca echipei naționale, un joc pe care-l va reține și pentru cele 10 aruncări de la șapte metri transformate de Skogrand pentru Norvegia, nu doar pentru cele 11 goluri marcate de Cristina Neagu.
*
Fără probleme de lot – o veste bună față de ultimii doi ani – Naționala României a început cu Cristina Neagu, Crina Pintea, Eliza Buceschi și Cristina Laslo în atac, o formulă pe care ne-am fi dorit să o vedem și la Mondialul din 2019, dar și la EURO 2020. Cristina Florica și Laura Moisă au început pe extreme, or ambele au stat larg, pentru a le face loc mai mult colegelor lor din centru. Și tocmai de aici au venit primele goluri ale României.
Pintea, angajată perfect de Neagu, a deschis scorul, apoi s-a grăbit să se așeze lângă Gabi Perianu în centrul apărării. Tot Crina – și tot din pasa Cristinei Neagu – a făcut 2-0, dar Oftedal a răspuns imediat: repunere iute, depășire în centru și finalizare pe lângă Denisa Dedu.
Neagu a făcut 3-1, după un șapte metri scos de Eliza Buceschi, însă Norvegia a răspuns bine, a egalat la 3 și apoi a trecut pentru prima dată înainte, după primul gol găsit pe contraatac. A egalat aceeași Neagu – cu o aruncare puternică de la distanță – , și primele 10 minute ne-au arătat mult echilibru. Un echilibru protejat și de Dedu, care a scos câteva mingi dificile, prima de la șapte metri (de unde Nora Mork ratează atât de rar), a doua de pe semicerc.
Cu tabela blocată pentru trei-patru minute la 4-4, apărarea Norvegiei a luat-o pe Neagu în marcaj strâns, o mișcare care a eliberat partea dreaptă a atacului nostru. Și exact de acolo au venit următoarele două goluri, ambele marcate de Eliza Buceschi, după două pătrunderi cu care ne-a obișnuit. Și care au readus meciul în ritmul bun de la început: Skogrand a înscris pentru Norvegia, Neagu a făcut 7-6, însă Oftedal s-a grăbit să egaleze.
În punctul ăsta, la 7-7 după 17 minute, ne-am amintit că cele mai recente meciuri ale României cu Norvegia n-au fost rele. Acum câteva luni, la Campionatul European din Danemarca, România a stat aproape timp de 40-45 de minute, până când intensitatea nordicelor a făcut diferența (28-20). Iar la EURO 2018, în grupe, România a câștigat foarte clar, 31-23, după unul dintre cele mai bune meciuri pe care Neagu și colegele ei le-au făcut din 2016 încoace.
În ambele meciuri, toate lucrurile bune au pornit din apărare. Pentru că nu poți întrece Norvegia dacă încerci să joci în ritmul ei sufocant. Toată lumea știe lucrul ăsta, ba mulți au idee chiar și cum trebuie să joace contra acestor campioane în serie care au adunat aproape 30 de medalii în ultimii 30 de ani. Că foarte puține echipe și reușesc să facă ce își propun împotriva Norvegiei? Asta e altă poveste. Totuși, Muntenegru ne-a amintit tuturor că fără primele ei arme – contraatacul și faza a doua -, Norvegia poate fi încurcată.
Și exact asta a făcut România în primele 20 de minute, până la 9-9. Un singur gol primit pe contraatac, însă prea multe penalizări de la șapte metri: cinci dintre ele au fost transformate de Skogrand, care și-a ajutat echipa să se distanțeze pentru prima dată: 11-9 și apoi 12-9, după trei goluri primite într-o inferioritate de două minute.
Aici, după 24 de minute, a cerut Adi Vasile primul lui time-out, o discuție în care și-a rugat jucătoarele să se concentreze pe ce au ele de făcut și să fie mai atente la depășirile pe care Oftedal sau Kristiansen le-au reușit.
Mișcarea a prins bine, apărarea a recuperat două mingi la rând, Neagu a deblocat atacul României (al cincilea ei gol deja), și chiar dacă Laslo a nimerit bara la 12-10, Dedu a mai dat colegelor încă o șansă să vină la -1. De ocazia asta a profitat Laura Moisă – cu a doua ei finalizare excelentă din extremă -, și România ar fi putut intra la vestiare cu o egalitate prețioasă.
Din păcate, în loc de 12-12 s-a făcut 13-11, după un nou șapte metri obținut de Oftedal și transformat de Skogrand.
🇳🇴🆚🇷🇴 Norway hold the edge over Romania at half-time, 13:11, as they fight to keep their Olympic hopes alive.
📸 Luka Novovic / RSCG pic.twitter.com/h5qvf2IWpy
— International Handball Federation (@ihf_info) March 20, 2021
Până aici, România a făcut multe lucruri bune. Cel mai important? S-a repliat suficient de repede pentru a obliga Norvegia să atace în pozițional, fără șansa golurilor simple marcate pe contră și pe faza a doua. Și a continuat să facă asta în debutul părții a doua, numai că lucrurile bune din apărare n-au mai fost confirmate în atac.
Norvegia s-a dus din nou la +3, înainte ca Neagu să se înalțe pentru 14-12, dar defensiva Norvegiei a început să fie tot mai agasantă: culoarele de angajare către Pintea au dispărut, schemele României și-au pierdut din viteză, iar adversarele au profitat imediat, cu alte trei goluri fără răspuns: 17-12.
Aproape 10 minute au trecut până la prima angajare bună pentru Pintea, dar golul acesta de 17-13 a fost anulat imediat de Skogrand, care a uitat că de la șapte metri se poate și rata.
La -5, Adi Vasile a cerut din nou time-out. De data asta s-a concentrat pe rezolvări ofensive, a trimis-o pe Sonia Seraficeanu în extremă, a mutat-o la Laslo în centru și a trecut-o pe Buceschi în dreapta, însă atacul următor a fost ratat, spre nemulțumirea antrenorului României, enervat de ultimele decizii de arbitraj.
Că-n doar cinci secunde Skogrand s-a așezat din nou la linia de șapte metri, iar Neagu era trimisă pe bancă – eliminată două minute – asta nu l-a calmat deloc pe Adi Vasile. Mai ales că Norvegia – foarte hotărâtă să-și rezolve calificarea la Tokyo în meciul cu România – a intrat în ritmul ei obișnuit și s-a dus la 20-13 în minutul 45.
Pentru România au răspuns la timp Neagu și Iuganu, Pintea le-a imitat, dar Norvegia și-a protejat avantajul de șase-șapte goluri, profitând și de starea de nervi instalată în echipa României, după alte câteva decizii curioase ale arbitrilor.
Totuși, Neagu și Iuganu au mai găsit o dublă – de data asta chiar în inferioritate -, România a venit la 23-18, înainte ca Neagu să marcheze al optulea ei gol (abia al doilea din șapte metri).
Sonia Seraficeanu a marcat și ea, însă cu toate eforturile României, Norvegia a reușit să rămână la cinci-șase goluri înainte: 26-20 cu doar șapte minute rămase de jucat.
Tot Seraficeanu a recuperat următoarele două mingi în apărare, Gabi Perianu și Cristina Neagu și-au adus echipa la 26-22, dar bolta Elizei Buceschi a fost citită de legendara Lunde, înainte ca Skogrand – al cărei nume îl vom visa la noapte – să marcheze al nouălea ei gol din șapte metri.
Au urmat minute tensionate în care calculele s-au schimbat cu repeziciune, căci Norvegia a avut când cinci, când șase goluri avans. S-a terminat până la urmă 29-24, un scor care obligă România să câștige la cel puțin cinci goluri cu Muntenegru. Șase, dacă vrea să fie sigură de calificare. O sarcină foarte grea, dacă ne luăm după ce ne-a arătat Muntenegru în meciul de vineri cu Norvegia.
Meciul decisiv e duminică de la ora 17.00, în direct pe Prima Tv.
🇳🇴🆚🇷🇴 Norway earn the win against Romania that keeps their #Tokyo2020 dream alive — and all will now be decided in the final Tournament 3 clash between Montenegro and Romania tomorrow 💪
📸 Luka Novovic / RSCG pic.twitter.com/v4r0CtF2ZK
— International Handball Federation (@ihf_info) March 20, 2021
FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
Articol în curs de actualizare
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni