U-BT Cluj este campioana României la baschet. Final grozav pentru un sezon inspirațional
Adrian Țoca 2 iunie 2022
U-BT Cluj-Napoca a câștigat, joi seara, titlul de campioană a României, după cea de-a treia victorie în seria cu CSU Voluntari, 85-74, rezultat care a decis finala. Clujul își apără astfel titlul reușit sezonul precedent și duce la capăt una dintre cele mai impresionante campanii ale unei echipe românești de baschet.
Meciul patru al finalei (disputată după sistemul cel mai bun din 5 meciuri) s-a jucat într-o sală ticsită, dar în care accesul fanilor a fost cu probleme. Mai mulți spectatori cu bilet nu au mai fost lăsați să intre de organizatori pentru că sala era plină și au fost primiți cu îndemnul „faceți o plângere”. O parte din ei au fost direcționați către pista de atletism din spatele terenului de baschet, de unde au urmărit meciul din picioare.
Meciul în sine nu a dezamăgit, jucându-se la o intensitate specifică meciurilor de playoff. Voluntari a condus aproape în permanență în primele trei sferturi, atingând în fiecare din primele trei sferturi un avantaj maxim de nouă puncte. Ilfovenii aveau nevoie de victorie ca să trimită seria înapoi la Cluj pentru meciul cinci, cel decisiv, și au venit să joace, dar de fiecare dată când au încercat să se desprindă și să construiască un avantaj mai consistent, ardelenii au replicat mereu, venind mereu și mereu din urmă pentru a egala. În sfertul patru, cu titlul pe masă, când se decid meciurile mari, Clujul a accelerat și nu s-a mai uitat în urmă.
U și-a scos la iveală defensiva sufocantă, permițând doar 13 puncte în Q4. În atac, Patrick Richard a reușit coș după coș, arătându-și iar abilitatea de a-și ridica nivelul în momentele mari și în meciurile mari; asta după ce în prima repriză nu marcase niciun punct. De altfel, Patrick a și primit titlul de MVP al finalei. Stefan Bircevic, Elijah Stewart și Dustin Hogue au contribuit și ei cu coșuri mari. Dar, încă o dată, forța lui U s-a sprijinit pe mai mulți piloni. Superputerea acestei echipe e forța grupului, nu individualitățile. Cum s-a întâmplat și în alte meciuri mari ale sezonului, mai toți cei intrați au contribuit, iar rotațiile găsite de Mihai Silvășan, în special pe linia de sosire, s-au dovedit foarte inspirate.
Seria începuse cu o victorie cu comeback a Clujului, care s-a folosit de o repriză a doua dominantă ca să câștige meciul 1. Dar în meciul 2, Voluntari a condus aproape cap-coadă, reușind o victorie importantă, care le-a adus, temporar, avantajul terenului propriu. A fost un rezultat care a deschis, practic, această serie, și a trezit-o pe U. Ardelenii au avut de tras în ultima lună ca să-și găsească energia și poate și motivația, după ce traseul lor de poveste din Champions League s-a oprit, în aprilie, la doar o victorie de un Final Four istoric. Dar acel eșec din meciul doi al finalei – prima lor înfrângere în acest sezon în sala proprie pe plan intern – a avut un efect important. În meciurile 3 și 4, jucate la Voluntari, U a avut reacție și intensitate și a jucat mult mai aproape de potențialul său maxim. A dominat cap-coadă meciul 3 și a avut acest sfert patru excelent în meciul 4. Și, până la urmă, înfrângerea din meciul doi și replica bună a ilfovenilor a făcut ca victoria finală și titlul să fie și mai prețioase pentru clujeni.
Voluntari rămâne cu satisfacția de a fi câștigat Cupa României în acest sezon, competiție în care au învins-o chiar pe U-BT în semifinale, dar și cu prima finală din istoria clubului.
Dincolo, U încheie anul cu un bilanț total de 53-8 în cele patru competiții în care a evoluat. A câștigat Supercupa și, acum, titlul național, dar va fi poate și mai mândră de seria formidabilă din Champions League, de acele victorii cu formații mari din Europa, de serile cu 10.000 de spectatori în BT Arena, la cele două meciuri de acasă din sferturile BCL.
„Acești băieți minunați au făcut cel mai frumos sezon pe care l-am avut în cariera mea de antrenor și țin să le mulțumesc pentru asta. Din punctul meu de vedere, această echipă este probabil cea mai bună echipă care a evoluat în baschetul românesc de când sunt eu în baschet, din ’96”, a spus Mihai Silvășan pentru pagina de Facebook a clubului clujean, înainte de a face, vrând-nevrând, obligatoria baie cu apă.
Reușita cea mai mare a Clujului este, poate, că a contribuit masiv la creșterea profilului baschetului în România, aducându-l tot mai des în atenția și în conversația fanilor sportului.
„Cea mai bună echipă de club din România” în acest an, cum am numit-o la jumătatea sezonului, și-a câștigat mulți fani noi pentru că a arătat că are un proiect bine gândit și manageriat. A arătat că și în România pot exista echipe care arată, se comportă și comunică la standardele occidentale către care arătăm mereu în alte sporturi. A arătat și că are o conexiune specială cu comunitatea locală, o relație din care ambele părți se hrănesc și-și găsesc inspirație și forță. Chimia grozavă din echipă – construită în jurul unor personalități speciale, în frunte cu căpitanul Patrick Richard – i-a fascinat pe suporteri, care au contribuit la două seri record – două dintre cele mai frumoase experiențe trăite vreodată la un eveniment sportiv în România.
Peste toate, U a arătat că are curaj să viseze departe, dar și să acționeze coerent pentru a-și atinge visul. Iar asta rămâne încă un fenomen rar în sportul nostru și trebuie subliniat.
Rolul acesta de deschizător de drumuri vine și cu așteptări mai mari, dar fanii vor aștepta intrigați pașii următori ai acestei echipe. Titlul câștigat le rotunjește sezonul și le împlinește eforturile, iar U va dori să continue la cel puțin același nivel ca în 2021-2022. Va porni din nou favorită la titlu în campionatul următor – deși și-a inspirat și motivat adversarele, iar multe dintre ele, Voluntari, Dinamo, Rapid, Oradea, Pitești, Steaua – vor căuta să se întărească. Dar U va visa iar sus și va căuta un alt traseu european lung. Vor fi importante, din nou, transferurile și strategia, va fi interesant dacă acest grup grozav va fi menținut sau întărit. Și, mai ales, dacă chimia lui va putea fi păstrată.
Până acolo, Clujul își permite, în sfârșit, să își sărbătorească munca excelentă de anul ăsta.
Câștigul e al nostru.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Ladies and gentlemen, our amazing team! The champions!!! 🏆🇷🇴@ANDROSTIPAN @g_w_85 @kingkarel_0 @Lou_weezy_ana @DustinHogue1 @prichard_3 @stefanbircevic @Brandon_Brown3 @NandorKuti & co. And our coach, @silva_mihai!
🥁 Yeah, they can be the greatest, they can be the best🥁!! pic.twitter.com/bX39R3ksJn— U-BT Cluj-Napoca (@UBTCluj) June 2, 2022
Give us a second to update our bio..
There.. we fixed it.. #Champions pic.twitter.com/xtnNTdShmh— U-BT Cluj-Napoca (@UBTCluj) June 2, 2022
Fotografii: Vasile Mihai-Antonio | SPORT PICTURES
***
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni