Un joc slab, un egal valoros | România termină la egalitate cu Irlanda de Nord, dar își bifează obiectivul de final: drumul spre Mondialul din 2022 va fi mai ușor

Lead.ro 18 noiembrie 2020

Echipa națională a României se trezește la timp, termină la egalitate cu Irlanda de Nord (1-1) și bifează, cu ajutorul Serbiei, principalul obiectiv al serii: vom fi în urna a doua valorică pentru tragerea la sorți a grupelor preliminare pentru Mondialul din 2022 (Qatar). Or asta e foarte important pentru șansele României de-a se califica din nou la un campionat mondial. Ultima prezență a fost în 1998, în Franța.

Până acolo, rămâne să sperăm că preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022 vor arăta mai bine decât meciurile din această toamnă târzie de Liga Națiunilor. Tragerea la sorți a grupelor va fi pe 7 decembrie.

Contextul

Naționala României a ajuns în Irlanda de Nord, pentru ultimul meci din grupa ei de Nations League, cu speranța că poate urca o poziție în clasamentul coeficienților UEFA, până pe locul 20, pentru a ajunge în urna a doua valorică la tragerea la sorți a grupelor preliminare pentru Campionatul Mondial din 2022. Pentru asta, echipa lui Mirel Rădoi trebuia să obțină un rezultat mai bun decât al Rusiei în Serbia (5-0 pentru sârbi!).

A doua miză, poate chiar mai importantă pentru chibiți, era clarificarea situației lui Mirel Rădoi, contestat de unii, susținut de alții. Mulți au privit acest meci din Irlanda de Nord pentru a afla – și în urma rezultatului, poate și în urma fotbalului arătat – dacă drumul acesta trebuie să continue.

La finalul meciului, Mirel Rădoi a declarat că vrea să continue. Și dacă Federația nu își schimbă poziția, lucrurile sunt clare: Mirel Rădoi va fi antrenorul României pentru campania de calificare la Campionatul Mondial din 2022.

România a terminat pe locul 3 grupa ei de Liga Națiunilor:

Meciul

Acum o săptămână, „Experimentul Belarus” ne-a lăsat cu multe semne de întrebare: ce va folosi Mirel Rădoi după acest koc în care echipa României a excelat în prima parte, înainte să se taie în a doua? Vom mai vedea aceeași așezare în teren pe viitor? Dar același prim 11? În fine, cât din ce s-a încercat contra Belarusului va putea fi transferat în meciurile oficiale?

Cum întâlnirea cu Norvegia a fost anulată – și România a primit un 3-0 din oficiu -, meciul din Irlanda de Nord, ultimul din această campanie de Liga Națiunilor, a venit să ne dea răspunsuri.

Mirel Rădoi a ales să înceapă în același 3-4-3 testat cu Belarus, cu intenții ofensive pe flancuri, unde l-a păstrat (lângă Tănase) pe Dennis Man – deși mulți l-ar fi vrut la echipa de tineret, pentru o calificare care a putut fi obținută și fără el. Sistemul acesta explică de ce Rădoi a putut să se lipsească în centru de jucători ca Ianis Hagi, trimis la U21, sau Ciprian Deac. N-a fost capriciu, a fost o mutare strategică.

Rădoi a schimbat cinci jucători față de acum o săptămână: Alibec în locul lui Pușcaș, Comora în locul lui Ganea, Crețu în locul lui Mogoș, Cristea în locul lui Mitrea, în fine, Tătărușanu în locul lui Lazăr.

Rezerve au fost Bălgrădean, Lazăr, Mitrea, Pușcaș, Maxim, Ganea, Mogoș, Albu, Țîru, Bicfalvi, Manea și Băluță

Doar 1.060 de spectatori au fost primiți pe „Winsor Park” din Belfast, unde România n-a câștigat niciodată, dar chiar și așa, atmosfera a fost mult, mult mai frumoasă decât cea cu care (nu) ne-am obișnuit în ultimele nouă luni de zile.

Pe o ploaie rece și densă, România a început în posesie, cu pase repetate la firul ierbii și cu multă atenție pe mingea a doua. Nord irlandezii și-au văzut de ale lor, cu mingile aruncate la bătaie, cu apărarea joasă, pe trei linii, și cu intenția să profite de orice fază fixă – fie ea și aruncare de la margine.

Așa că ocaziile au lipsit în prima parte, o repriză care ne-a demonstrat încă o dată că Irlanda de Nord, fără jucători prea grozavi, rămâne o echipă incomodă. Deși au obținut un singur punct în primele cinci etape ale grupei – acela pe Arena Națională, cu ceva noroc – nord irlandezii au pierdut la scor doar meciul de acasă cu Norvegia (1-5). În rest, trei înfrângeri la limită: dubla cu Austria și meciul din Norvegia. Și o înfrângere amară în prelugiri cu Slovacia, în barajul pentru EURO 2020(+1).

Au fost 45 de minute echilibrate, cu un singur șut pe poartă – acela reușit de Man -, fără intențiile clare pe care echipa națională a reușit să le arate în amicalul cu Belarus, dar și fără scăpările din apărare pe care le-am văzut în cele două  înfrângeri dure din această toamnă, în Islanda și în Norvegia.

Apoi, încă de la pauză, Mirel Rădoi și ai lui au aflat că egalul le va fi suficient în Irnalda de Nord, pentru că Serbia conducea Rusia cu 4-0 (!) după primele 45 de minute.

Din păcate, vestea nu le-a ținut de cald prea mult, căci Irlanda de Nord a început mai agresivă partea secundă, și-a făcut rost de un corner, a ales să-l joace diferit, cu pasă la marginea careului de 16 și centrare la colțul lung, în careul de șase metri, unde Boyce, care joacă în a doua ligă scoțiană, a împins mingea în poartă: al doilea lui gol în 27 de meciuri pentru naționala Irlandei de Nord.

Și 1-0 în minutul 55. Ce a fost încercat până aici n-a mers. Ce a arătat România la construcție și în atac a fost prea puțin.

Și nu multe au mers mai bine în următoarele 15 minute, când intrările lui Mogoș și Maxim (pentru Crețu și Man) au început să se vadă în teren.

Ultimele 20 de minute au fost mai bune și mult mai deschise. Întâi, portarul Peacock-Farrel i-a refuzat un gol lui Răzvan Marin, după un excelent șut de la distanță care mergea în plasa laterală.

Apoi, în minutul 80, același Marin l-a deschis perfect pe Tănase, eliberat (în sfârșit) pe partea stângă, acesta a centrat ideal, tare și pe jos, pentru proaspăt intratul Bicfalvi, care a finalizat precis și s-a transformat în eroul României la Belfast.

În loc de concluzii

Acesta a fost cel mai prăfuit meci pe care echipa națională l-a jucat cu Mirel Rădoi pe bancă. Înfrângerea cu Islanda a durut foarte tare, cea cu Norvegia va ustura pentru multă vreme, deși a putut fi pusă și pe seama dezamăgirii din Islanda, dar acest 1-1 din Irlanda de Nord a fost cu adevărat plictisitor timp de 70 de minute. Iar acel 3-4-3 atât de dinamic în urmă cu o săptămână, contra mai slab cotatei Belarus, a fost lent și previzibil până când Mirel Rădoi a mutat ofensiv, iar România a reușit să urce și să aplice presiune în jurul careului advers.

Chiar și așa, fără curajul arătat în precedentele meciuri, fără realizări individuale, fără prea multe idei în Irlanda de Nord, Mirel Rădoi și ai lui au reușit să obțină punctul căutat. Iar mobilizarea din final este meritorie: în ciuda jocului slab, obiectivul a fost atins. Poate că este de ajuns acum, în acest început de drum cu Mirel Rădoi.

 

© FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.