Câteva semne de exclamare, multe semne de întrebare: „Experimentul Belarus” lasă puține răspunsuri despre viitorul Naționalei

Ciprian Rus 11 noiembrie 2020

În mod normal, dacă nu ar fi jucat dezamăgitor în Islanda, echipa națională a României ar fi trebuit să se pregătească în seara aceasta pentru „finala” barajului pentru calificarea la Euro 2021. În locul unui meci de maximă tensiune, în deplasare, la Budapesta, contra Ungariei, România lui Mirel Rădoi a fost forțată, de calendarul FIFA, la un meci amical – o raritate de când cu Liga Națiunilor – împotriva unui adversar de eșalon inferior în Nations League, Belarus, la rândul său o perdantă în „play-off”-ul pentru Euro.

După trei înfrângeri consecutive extrem de dureroase, Naționala avea, poate, nevoie de acest respiro înaintea ultimelor două examene din Liga Națiunilor, în care are de tras nu doar pentru a face uitată imaginea dezolantă din ultima vreme (care a pus în umbră un debut promițător al lui Mirel Rădoi pe banca tehnică), ci și pentru a strânge punctele necesare unei poziții mai favorabile la tragerea la sorți a grupelor pentru viitoarele preliminarii ale Cupei Mondiale.

Surprinzător pentru toată lumea, selecționerul Mirel Rădoi nu a folosit acest meci pentru reglajul fin al echipei, ci pentru experimente atât din perspectiva sistemului de joc, cât și din cea a lotului. Rezultatul, acest 5-3 atât de amestecat, ridică mai multe semne de întrebare decât semne de exclamare.

Surprizele lui Rădoi

Selecționerul a surprins pe toată lumea încă de la anunțarea lotului cu care urma să abordeze „tripla” Belarus – Norvegia – Irlanda de Nord. Întâi de toate, a renunțat la câțiva jucători „de garanție”, precum Stanciu, Deac, Mitriță sau Keșeru (ultimul marcator contra lui Tottenham, în Europa League). Mai apoi, a provocat mirarea specialiștilor prin câteva dintre convocări: readucerea în circuitul Naționalei a lui Florin Tănase, Alexandru Băluță, Erik Bicfalvi și Bogdan Țîru, apoi chemarea, în premieră, a unor nume-surpriză, ca Valentin Crețu, Iulian Cristea, Bogdan Mitrea sau Alexandru Albu.
Apoi, a ridicat semne de întrebare renunțarea la Ianis Hagi, „cedat” la U21, pentru meciul decisiv cu Danemarca, în condiile în care i l-a luat lui Adi Mutu pe cel mai bun jucător, Dennis Man.

În fine, câteva indisponibilități de ultimă oră – o nouă accidentăre a lui Chiricheș și niște cazuri COVID-19 – au amestecat și mai tare lista finală a lui Mirel Rădoi. Criticat de unii că a încercat prea mulți jucători în scurtul său mandat de până acum, Rădoi a „plusat”, lărgind lista și mai mult.

Un nou sistem

Dar marea surpriză avea să fie formula pregătită de selecționer pentru startul meciului cu Belarus. O schimbare de sistem – 1-3-4-3 -, doi debutanți, portarul Lazar și fundașul central Mitrea, respectiv doar doi titulari față de ultima partidă oficială, cea contra Austriei, 0-1 la București.

Un indiciu asupra echipei trimise în teren e Rădoi e faptul că doi jucători eligibili U21 la Europeanul de tineret de anul trecut, Răzvan Marin și Nedelcearu, au fost purtătorii banderolei de căpitan de echipă.

Spectacol în prima parte, debandadă după pauză

Cu un nou sistem și cu mulți jucători noi – unii dintrei ei se știau, totuși, de la echipele de club – România a început, iarăși surprizător, foarte fluid, cu Răzvan Marin prezent peste tot, „box to box”, și la recuperare, și la filtrarea baloanelor în față. Strânsă în jurul axei Nedelcearu – Marin – Man – Pușcaș, de la fosta trupa U21, România a împrumutat, parcă, nu doar trasee de la formația care l-a consacrat pe Rădoi la Euro 2019, ci și ceva din pofta de joc a acesteia.

Ce-i drept, în fața unui adversar de calibru inferior, „tricolorii” au impresionat în prima parte, pe care au încheiat-o cu 4-0, dar în care mai puteau marca ușor încă două-trei goluri. Linia de patru de la mijloc – Mogoș, Nistor, Marin și Cristi Ganea – a ținut mingea departe de poarta debutantului Lazar, în vreme ce jocul inspirat pe flancuri al lui Tănase și, mai ales, Man, a făcut prăpăd în apărarea adversă.

În timpul mandatului său la tineret, Naționala U21 impresiona prin rigoarea și eficiența cu care executa fazele fixe. Formula din prima parte a meciului cu Belarusul ne-a adus aminte de acest punct forte al lui Rădoi: trei dintre golurile noastre au fost marcate în urma unor faze fixe foarte inspirat executate, după scheme în mod cert lucrate la antrenamente.

Însă, după o primă parte entuziasmantă, cum nu-i mai reușise României de pe vremea când Dorinel Munteanu încă mai juca și mai marca, prin 2002, Naționala a fost de nerecunoscut după golul de 5-0. Schimbările făcute de Rădoi nu au adus nici prospețime, nici claritate, iar oaspeții au marcat de trei ori și au ratat un penalti până la finalul meciului.

Cu ce rămânem

După acest 5-3 colat din două reprize diametral opuse, rămânem cu pofta de joc din primele 60 de minute, cu golul la debut al lui Mitrea, parada la penalti a lui Lazar, debutant și el, golurile și pasa de gol a lui Nedelcearu, dar și cu o mulțime de nereușite. Întrebarea e ce va folosi Mirel Rădoi după acest experiment. Va folosi acest sistem de joc pe viitor, măcar ca alternativă la un anumit scor? Vrea să fixeze prin el pozițiile în teren ale unor jucători anume? Cât din ce s-a încercat contra Belarusului se va vedea duminică împotriva Norvegiei lui Haaland, într-un meci care contează cu adevărat?

Deși s-a discutat mult în ultimele zile despre plecarea lui Mirel Rădoi de la Națională, selecționerul a vorbit, după meci, despre viitor – arătând cu degetul spre cei doi căpitani de azi, Marin și Nedelcearu. Poate că maturizarea și responsabilizarea lor, ca și cea a lui Man și Pușcaș, să fie o direcție pe care se va insista. În peisajul atât de amestecat al meciului cu Belarus e, poate, singura concluzie cât de cât limpede. Doar meciurile viitoare ne vor spune dacă „Experimentul Belarus” a ajutat cu adevărat sau a fost doar un amical oarecare, într-o săptămână în care trebuia să jucăm meciul cel mare al acestei generații…

Primele declarații

„Cât am rezistat fizic, am făcut un meci bun. Important este moralul jucătorilor, ei aveau nevoie de un moment de descătușare. Păcat că nu am reușit să ținem mai mult timp de acel rezultat bun. Încercăm să luăm lucrurile pozitive, dar nu vom trece cu vederea greșelile pe care le-am făcut. Din păcate, ne-au căzut 14 jucători care puteau fi selecționați și nici nu puteam lua prea mulți jucători de la U21”, a spus Mirel Rădoi la final.

***

Pe 15 noiembrie, România joacă acasă contra Norvegiei. Trei zile mai târziu, Naționala va juca în deplasare cu Irlanda de Nord, ultimul meci al unei grupe de Nations League conduse de Austria și Norvegia, cu câte 9 puncte. România are 4 puncte, Irlanda de Nord a rămas cu unul singur, obținut chiar cu România.

***

România – Belarus 5-3

Au marcat: Mitrea (’11), R. Marin (’20), Nedelcearu (’32, ’55), Pușcaș (’45) / Kendysh (’63), Bakhar (’80), Klimovich (’90)

România: Lazar – Nedelcearu, Mitrea, Toșca – Mogoș, Marin, Nistor, Cr. Ganea – Man, Pușcaș, Tănase

Rezerve: Bălgrădean, Tătărușanu, V. Crețu, I. Cristea, Alibec, Al. Maxim, Al. Albu, Țîru, Bicfalvi, Cr. Manea, Camora, Al. Băluță
Selecționer: Mirel Rădoi

Belarus: Chichkan – Polyakov, Naumov, Bordachev, Pechenin – Ebong, Maevkiy, Khachaturyan, Bakhar – Kendysh, Laptev
Rezerve: Khatkevich, R.Begunov, V. Klimovich, Pavlovets, Sachivko, Skavysh, Stasevich, Yablonski, Yuzepchukh
Selecționer: Mihail Marhel

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.