Un moment istoric: Eliud Kipchoge devine primul alergător care coboară sub două ore la un maraton. O privire peste povestea de viață și succesul lui Eliud
Radu Marina 13 octombrie 2019Pentru prima dată în istorie, un sportiv a reușit să încheie o cursă de maraton (42.195 km) sub două ore – o realizare care, în lumea alergătorilor, a părut multă vreme de neatins. Cel care a depășit ceea ce a fost considerată ultima barieră a atletismului modern este Eliud Kipchoge, un kenyan în vârstă de 34 de ani, de trei ori medaliat olimpic și de opt ori campion la World Marathon Majors.
Cursa, care a avut loc la Viena, în Parcul Prater, a fost încheiată de Kipchoge cu timpul de o oră, 59 de minute și 40 de secunde, după un traseu de 9,6 kilometri, pe care a trebuit să-l parcurgă de patru ori. Pentru a-l ajuta în ceea ce privește ritmul, Kipchoge a avut alături alți 41 de atleți care au alergat împreună cu el, în formații de câte șapte (în sistem tip 2-1-2-2, care l-au protejat și de orice fel de briză). Deoarece cursa nu s-a desfășurat în condiții deschise de maraton, iar kenyanul a fost ajutat, realizarea lui nu va fi recunoscută oficial ca un record mondial.
Cu toate asta, ca amploare, performanța este imensă. Un nou punct de plecare în lumea atletismului. Așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în urmă cu 65 de ani, cu Roger Bannister, care pe 6 mai 1954 devenea prima persoană care aleargă o milă în mai puțin de 4 minute – de asemenea o performanță care la acea vreme părea imposibil de realizat. În acel moment, performanța sa a reprezentat un progres pentru atletism.
În cazul acesta, Kipchoge a parcurs fiecare kilometru între două minute și 48 secunde și două minute și 52 secunde. Media avută a fost de două minute și 50 de scunde pentru fiecare kilometru, ceea ce înseamnă că a parcus fiecare sută de metri în aproape 17 secunde (!), un timp extraordinar dacă ne gândim că vorbim de maraton. De altfel, cam despre asta a fost vorba: am avut un maraton care s-a transformat într-un sprint.
Kipchoge nu este la prima încercare. Prima lui tentativă pentru acest record a venit în urmă cu doi ani, la Monza, în Italia, dar atunci el a terminat maratonul cu timpul de două ore și 25 de secunde. Recordul mondial omologat îi aparține tot lui, el terminând maratonul de la Berlin în 2018 cu timpul de două ore, un minut și 39 de secunde.
“Împreună, când alergăm, putem face din această lume o lume mai frumoasă. Berlin a fost despre înregistrarea unui record mondial, Viena este despre alergare și istorie, asemenea primului om care a pășit pe lună”, a declarat Eliud la finalul cursei.
Care e povestea lui Eliud și cum a reușit o asemenea realizare?
Până la 15 ani, Eliud Kipchoge nu avea în plan să facă sport de performanță. Trăia în districtul Nandi din Kenya, împreună cu mama sa și cei trei frați ai săi mai mari. Pe tatăl său nu l-a cunoscut niciodată și l-a văzut doar în poze, iar cu alergatul nu a avut nimic în comun până la vârsta de 16 ani, când l-a cunoscut pe Patrick Sang, un alergător din Kenya, triplu medaliat olimpic, care îi este și acum alături, fiind singurul lui antrenor. Până să-l cunoască pe Sang, singurul lucru care-l lega pe Eliud de alergat erau cei doi kilometri pe care îi făcea de acasă până la școală și invers. Kipchoge a declarat la un moment dat că dacă nu l-ar fi cunoscut pe Sang, viața lui ar fi fost complet diferită.
Doi ani mai târziu de la începerea colaborării cu Sang au început să apară și rezultatele pentru Kipchoge, la juniori. Anul 2003 a însemnat apariția lui pe scena mare a atletismului, reușind în acel an să câștige medalia de aur la 5000 metri, la Campionatele Mondiale. Au urmat apoi câțiva ani în care rezultatele lui în proba de 5000 de metri erau bune (medalii de argint, bronz), dar nu extraordinare. Iar când în 2012 a terminat pe locul 7 la Campionatele Naționale ale Kenyei și nu a fost luat în echipa pentru Jocurile Olimpice de la Londra (asta avea să fie, conform spuselor lui, cea mai mare dezamăgire suferită vreodată), a înțeles că e nevoie de o schimbare. Astfel că și-a canalizat toată furia și frustrarea spre maraton, acolo unde avea să devină cel mai mare sportiv pe care această probă l-a avut vreodată. Kipchoge avea să devină, într-un timp relativ scurt, de neînvins: între 2014 și 2019 nu a pierdut niciun maraton la care a luat parte, în 2016 a devenit campion olimpic, în 2018 a stabilit recordul mondial în această probă. Iar acum a devenit primul alergător care coboară sub două ore la un maraton.
Kipchoge, coordonat de Sang, pe care îl consideră mai mult decât un antrenor, a înțeles destul de rapid că succesul nu se obține ușor și a început să se ghideze după anumite principii pe care nu le încalcă niciodată. În timpul antrenamentelor nu forțează și într-o sesiune de antrenament se întrebuințează până la maxim 80% din ceea e capabil. Ceea ce el caută la un antrenament e consistența, nu extremele. “A fi consistent în antrenamente este baza pentru tot. A fi disciplinat și a trata sportul ca o profesie este ceea ce fac”, spunea el în 2017. Mai mulți specialiști au fost prezenți timp de cinci săptămâni într-o sesiune de pregătire a lui înainte de maratonul de la Berlin, iar concluzia tuturor a fost că pregătirea e simplă și eficientă; merge mult pe consistență, nu pe volum, și nu are zile libere. Pe parcursul celor cinci săptămâni, el nu a avut nicio zi liberă, iar recuperarea s-a făcut prin diverse alergări de 18-21 km, unele dintre aceste sesiuni începând cu un ritm de 6 minute pe km. Este un ritm pe care mulți amatori îl pot suporta, dar aici e vorba despre alergare de recuperare.
Al doilea principiu e disciplina, care, povestea el, i se datorează antrenorului, pe care-l consideră un mentor. “El (n.a. Sang) mi-a spus întotdeauna să mă consider cel mai bun și m-a învățat filozofia antrenamentului și a planificării”. În fiecare dimineață, Eliud se trezește la ora 5 și aleargă câțiva kilometri, iar activitatea lui se împarte între ferma din Kenya, unde trăiește împreună cu soția și cei trei copii, și o bază de antrenament, situată pe dealuri, la 2.500 de metri deasupra nivelului mării.
Al treilea principiu e relaxarea. Pentru el, cel mai mult într-o cursă contează să alerge cu mintea relaxată. “Nu e doar despre picioare. E despre minte și inimă.” În timpul competițiilor, Kipchoge își odihnește mintea citind și luând notițe din cărțile pe care le citește pentru că “atunci când scrii, ții mai bine minte”, spunea el într-un articol excelent publicat de The New York Times. De asemenea, de când a început să practice acest sport, el și-a trecut în câte un caiet fiecare antrenament pe care l-a făcut. Acum are 15 astfel de caiete, unul pentru fiecare an petrecut în competițiile internaționale. Pe unul din aceste caiete a scris, la un moment dat formula: motivație + disciplină = consistență. Despre asta e, de fapt, Eliud Kipchoge, omul care a rescris istoria în atletism.
Unreal Scenes… @EliudKipchoge 👏🏽#Eliud159 #Kipchoge159 pic.twitter.com/8VfH8C6RCG
— Rio Ferdinand (@rioferdy5) October 12, 2019
Impossible IS NOTHING. Eliud Kipchoge has proven that. Congratulations for running against time and beating time. You were so fast you broke time. Never tell a determined, focused person that "it's impossible". Eliud is a testimony to #NoHumanIsLimited #Eliud159 #INEOS159 pic.twitter.com/4u2X8b1x4c
— Boniface Mwangi (@bonifacemwangi) October 12, 2019
"That was the best moment of my life. The time I knew I was going to make history."
This is the moment @EliudKipchoge knew the job was done. 🙌#INEOS159 #NoHumanIsLimited pic.twitter.com/9Y7ahwcZc5
— INEOS 1:59 Challenge (@INEOS159) October 12, 2019
Sum up @EliudKipchoge's performance in 3⃣ words…#INEOS159 #NoHumanIsLimited pic.twitter.com/f9D8NVNyLZ
— INEOS 1:59 Challenge (@INEOS159) October 12, 2019
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni