Unul dintre eroii Chinei, Sun Yang, suspendat opt ani. Multiplul campion olimpic la înot ratează Tokyo și riscă să-și încheie cariera

Radu Marina 28 februarie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Sun Yang, cel mai titrat înotător din istoria Chinei, a fost suspendat timp de opt ani de către Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS). Decizia luată de CAS astăzi înseamnă faptul că Sun Yang, de șase ori medaliat olimpic, nu va lua parte la Jocurile Olimpice de la Tokyo, nu-și va apăra titlul cucerit la Rio în proba de 200 m liber la Rio și, cel mai probabil, cariera lui se va încheia aici.

Cum s-a ajuns aici? În septembrie 2018, o echipă WADA s-a prezentat la domiciliul său pentru un test anti-doping în afara competiției. Pentru că aceștia nu prezentau încredere, conform spuselor echipei lui Sun, Yang a spart cu un ciocan flacoanele care conțineau sângele său.

De ce ar trebui să te intereseze? Cazul lui Yang este unul relevant pentru lumea sportului din mai multe motive. Vorbim de unul dintre cei mai titrați înotători, câștigând șase medalii olimpice și alte 16 mondiale. Pe de altă parte, este prima dată când o instanță internațională  sancționează cu pedeapsa maximă o figură sportivă din China atât de influentă precum Yang, considerat un adevărat erou național în țara sa. 

Decizia CAS contrazice raportul FINA

Hotărârea luată de Curtea de Arbitraj Sportiv vine în urma admiterii apelului Agenției Mondiale Antidoping (WADA) împotriva deciziei FINA din data de 3 ianuarie 2019, prin care se menționa faptul că Yang nu a comis o încălcare a regulilor antidoping. 

Concret, în urma incidentului care a avut loc în noaptea de 4 spre 5 septembrie 2018 între echipa WADA și Yang, Federația Internațională de Natație (FINA) a cerut întocmirea unui raport. Acesta a fost publicat pe 3 ianuarie 2019 și concluziona, printre altele, faptul că Sun Yang nu a comis nicio încălcare a regulilor: doar una dintre cele trei persoane care l-au testat pe Sun avea acreditare pentru a face acest lucru. 

“Sângele care a fost colectat inițial (și ulterior distrus) a fost colectat fără autorizare, prin urmare, nu poate fi considerată în mod corespunzător „o probă”. Drept urmare, sesiunea de colectare inițiat de IDTM în 4 septembrie 2018 este invalidă. Din aceasta nu poate rezulta nicio încălcare a regulilor FINA. Comportamentul din partea DCA (asistentul de control din partea WADA) a fost unul impropriu și extrem de neprofesional. Acest lucru nu ar trebuie să se întâmple niciodată. Domnul Sun Yang nu a comis o încălcare a regulilor antidoping”, a fost una dintre concluziile raportului oficial, Sun primind doar un simplu avertisment pentru comportamentul său.  

Acest raport a fost acceptat de către FINA, dar nu și de către Agenția Mondială Antidoping, care a apelat decizia la CAS, acceptată ulterior de către această instanța internațională. Pe 15 noiembrie 2019, pentru prima dată din 1998, CAS a decis ca procesul să fie unul public, iar audierea, care a avut loc la Montreux, în Elveția, să fie transmisă live. 

Trei luni mai târziu, un complet format din trei judecători a hotărât, în unanimitate, că Sun este vinovat și a încălcat regulile antidoping prin refuzul de a coopera cu asistenții WADA. Acesta a primit sancțiunea maximă, având în vedere că este pentru a doua oară când este suspendat, după episodul din 2014, când a fost depistat pozitiv de Federația Chineză de Natație cu trimetazidină, un stimulent interzis de Agenția Mondială Anti-Doping.  

“Sportivul nu a reușit să stabiliească justificarea pentru care a distrus recipientele de colectare a probelor și de a renunța la controlul de dopaj. Sunt două lucruri distincte în acest caz: una e să furnizeze o probă de sânge, iar apoi să pună sub semnul întrebării acreditarea personalului de testare, păstrând eșantioanele intacte. Și e cu totul altceva ca după mai multe avertismente cu privire la consecințe, să acționeze astfel încât să distrugă recipientele de probă, eliminând astfel orice șansă de testare a probei într-o etapă ulterioară”, au concluzionat judecătorii. 

Reacția lui Yang 

E pur și simplu nedrept. Cred cu tărie în nevinovăția mea. Cu siguranță voi apela această decizie pentru a permite mai multor oameni să cunoască adevărul”, a spus Sun Yang la scurt timp după aflarea deciziei. 

Apelul pe care-l poate declara Sun la o instanță federală elvețiană se va limita însă doar la aspecte procedurale – dacă au fost urmate în mod corespunzător -, respectiv dacă pedeapsa este una proporțională.

O carieră strălucită, dar umbrită de controverse 

Sung Yang este cunoscut ca fiind primul înotător chinez care a cucerit o medalie de aur la Jocurile Olimpice (2012) și, de asemenea, este primul înotător din istorie care a câștigat medalia de aur în probele  de 200, 400 și 1500 m. liber. Acestor realizări li se adaugă alte 11 medalii de aur, două de argint și trei de bronz, cucerite în cadrul Campionatelor Mondiale de Natație. 

Ultimele două medalii de aur, cucerite în 2019 la Campionatele Mondiale de la Gwangju, deși a concurat în timp ce cazul său urma să fie analizat de CAS, nu vor fi afectate de această hotărâre. 

Deși vorbim de unul dintre cei mai titrați înotători ai lumii, cariera lui a fost și despre controverse și suspendări. În 2014, a fost depistat pozitiv de Federația Chineză de Natație cu trimetazidină, un stimulent interzis de Agenția Mondială Anti-Doping iar în urma acestui episod, lui Yang nu i-a mai fost permis să ia parte la competiții timp de trei luni. 

Ulterior, la Jocurile Olimpice de la Rio, mai mulți înotători l-au criticat pentru probleme de dopaj avute în 2014, unii refuzând să împartă podiumul cu el. Același lucru s-a întâmplat și recent, în 2019, la Gwangju, când Mack Horton și Duncan Scott au fost foarte vocali la adresa lui și au făcut același lucru, refuzând să împartă podiumul cu Yang și criticând FINA pentru că i-a permis să concureze înainte de audierea la Curtea de Arbitraj Sportiv. 

Cariera impresionantă, dar plină de controverse a lui Yang, triplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, de 11 ori campion mondial, și suspendat de două ori în urma problemelor de dopaj se va opri, cel mai probabil, aici, în condițiile în care peste opt ani, când i se va permite din nou să concureze, el va avea 36 de ani. 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now