Victorie imensă pentru naționala de tineret a României: 2-1 în Portugalia, calificare la Euro e tot mai aproape!

Lead.ro 7 septembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

La primul meci cu Mirel Rădoi pe bancă, echipa națională de tineret (U21) și-a ținut toate promisiunile, a câștigat în Portugalia, 2-1, și și-a apropiat calificarea la Campionatul European. Mai important, avem toate dovezile că generația aceasta este – cum ne spunea și Rădoi – cu adevărat valoroasă. Dar ce meci dramatic!

*

Jucat în același timp cu meciul România – Muntenegru în Liga Națiunilor și transmis doar pe internet, meciul din Portugalia a avut de toate: faze frumoase și ratări tinerești, încrâncenare și rezolvări curajoase și, în final, emoții cât pentru tot anul!

Lucrurile au început domol, cu România gestionând binișor presiunea adversă din prima repriză, înainte să apese pe accelerație în partea secundă, când Cicâldău și Ivan au marcat amândoi într-un interval de doar șapte minute, primul dintr-un șut din afara careului, al doilea după o pasă excelentă a lui Dennis Man – unul dintre cei mai activi jucători ai României.

De fapt, echipa asta nu duce lipsă nici de imaginație, nici de îndrăzneală. Mirel Rădoi ne spunea că tinerii de la U19 și U21 sunt foarte bine pregătiți tehnic și, după o (prea) lungă pauză, putem spera că la echipa națională vor ajunge jucători cu simțul intenției; cu rezolvări, cu idei. Exact tipul de fotbalist care ne-a lipsit în ultimii ani.

Dar meciul din Portugalia ne-a mai demonstrat ceva: e nevoie de și mai multă disciplină. Altfel, trebuie să ne obișnuim cu finalurile de meci dramatice. Mai întâi Nedelcearu a primit al doilea galben, în minutul 70; mai apoi Portugalia a venit la 1-2 în minutul 85, după un corner, s-a aruncat în atac pe final, dar defensiva noastră părea să reziste. Numai că Ivan a fost și el eliminat în minutul 90, după două cartonașe galbene primite în doar patru minute, al doilea cu totul inutil. Așa că cele nouă minute de prelungiri au părut o eternitate.

Și când Portugalia a primit un penalti care putea fi și evitat, în minutul 100, toate eforturile păreau să fie în zadar. Numai că Ionuț Radu n-a vrut să audă! A rămas calm, l-a citit pe Carvalho și a salvat cele trei puncte pentru România!

La finalul acestei frumoase și muncite victorii, concluzia e simplă: dacă talentul va fi așezat lângă muncă și determinare (ambele arătate din plin în Portugalia), Cicâldău, Coman, Man, Ianis Hagi și colegii lor au un viitor promițător.

„Eu cred că Gică Hagi e cel care a dat tonul la acești jucători cu calitate tehnică foarte bună. Indiferent dacă sunt mici, dacă sunt înalți, Gică Hagi a pus accent pe calitatea tehnică. E îmbucurător să vedem că apar tot mai mulți astfel de jucători în fotbalul nostru. (…) Nu mai crea nimeni, nu mai dribla nimeni, nu mai făcea nimeni spectacol. Și aici cel mai mare impact l-a avut Gică Hagi. Calitatea tehnică e evidentă la majoritatea jucătorilor, și la U21, și la U19, U17 etc. Se vede că jucătorii au un plus la calitatea tehnică”, ne-a explicat Rădoi.

Ce urmează

România a urcat acum pe locul doi în clasament, cu trei puncte în spatele Bosniei, care are un meci în plus, și cu două puncte în fața Portugaliei – una dintre obișnuitele turneelor finale. Pe 11 septembrie, când va primi vizita Bosniei, echipa lui Rădoi poate trece pe locul unu. Urmează apoi alte două meciuri acasă: Ţara Galilor şi Liechtenstein.

„Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte simple. Patru meciuri, patru finale, 12 puncte, calificarea!”. Asta spunea proaspătul selecționer înaintea meciului din Portugalia. Primul pas a fost făcut – uite și rezumatul meciului.

Context

„Dubla” cu Portugalia și Bosnia-Herțegovina vine la puțin timp după schimbarea selecționerului: Daniel Isăilă a abandonat, surprinzător, Naționala U21 pentru a antrena în Arabia Saudită, la Al Hazem.

În locul lui Isăilă, Federația Română de Fotbal a optat pentru fostul director sportiv al lotului, fostul internațional Mirel Rădoi. Coleg de generație cu selecționerul echipei mari, Cosmin Contra, cu Bogdan Lobonț sau Cristi Chivu, Mirel Rădoi a fost unul dintre idolii actualei generații de la U19, pe când juca la Euro 2008, iar Ianis Hagi, Olimpiu Moruțan sau Dennis Man aveau 8-9 ani.

Rădoi și-a asumat destinul unei generații de la care cu toții așteptăm să readucă Naționala în lumea bună a fotbalului. A pus o singură condiție: să continue indiferent de rezultatul campaniei actuale, ca să aibă timp suficient să-și pună ideile în practică. Promite un fotbal curajos, ofensiv și e convins că are cu cine să-l joace. „Generația asta e mai talentată decât generația noastră”, spune noul selecționer, care insistă că trupa lui Cicâldău, Hagi Jr, Coman și Andrei Vlad merită să joace la Euro, pentru că are cel mai bun fotbal din grupă.

Dacă ți-a scăpat discuția noastră cu Mirel Rădoi, lectura merită. Am împărțit interviul în două părți: aici și aici

Gepostet von Federația Română de Fotbal am Freitag, 7. September 2018

 

© FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now