Victorie la revenire: SCM Râmnicu Vâlcea trece de Bietigheim, își începe perfect campania din Liga Campionilor!

Lead.ro 4 octombrie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Parcă nici nu se putea altfel, prieteni. Cum ar fi putut SCM Râmnicu Vâlcea, în fața unui public atât de entuziast, să rateze ocazia unui început perfect în Liga Campionilor? Mai ales după o pauză de șase ani de la ultima apariție în această competiție atât de iubită la Vâlcea.

Așa că elanul acestui 34-27, și mai ales nebunia din prima repriza, un 20-18 amețitor, 30 de minute jucate de parcă toate luminile urmau să se stingă la oră fixă, sunt ușor de explicat prin pofta de joc a acestei echipe împinse și mai mult de la spate de oamenii care-au cântat, urlat și sărit în tribune.

În atmosfera asta, campioana României a pornit perfect, s-a distanțat repede la trei goluri, 5-2, și apoi a încercat să se depărteze și mai mult. Dar Bietigheim, care anul trecut a bătut pe CSM în Germania, nu s-a lăsat distanțată: când de la nouă metri, când prin pătrunderi abile în zona centrală, campioanele Germaniei au reușit de fiecare dată să reducă diferența, ba chiar au și condus de două ori (14-13 și 15-14), spre finalul unei prime părți în care apărarea lui SCM era cam generoasă.

Asta s-a schimbat încă din cele câteva minute ale primei reprize, când Florentin Pera și-a rugat fetele să fie mai agresive în defensivă, dar s-a văzut mult mai bine în partea a doua, când Bietigheim a marcat doar nouă goluri, primind alte 14.

Nou venita Noorgard a dat șapte, Liscevic, altă achiziție nouă, a reușit patru, dar meciuri foarte bune au făcut și Da Silva, Elghaoui sau Fernandez, toate trei cu câte cinci goluri, multe din angăjările lui Glibko.

Faptul că SCM a înscris de pe toate posturile (în debutul meciului s-au remarcat extremele) e o veste bună și demonstrează încă o dată că sistemul, nu neapărat valorile individuale, e primul argument al lui Râmnicu Vâlcea.

Încurajate de acest succes, campioanele pot ataca cu elan perioada aglomerată care le așteaptă: deplasare la Craiova și apoi la Brest (12.10), pentru a doua etapă a Ligii Campionilor.

Urmează apoi 10 meciuri în ceva mai mult de o lună de zile, între care dubla cu Buducnost, prima oară în deplasare, returul cu Bietigheim și ultimul meci al sezonului, acasă cu Brest.

Nu uita că primele trei clasate se califică în grupele principale, unde vor duce doar punctele pe care le obțin cu celelalte două adversare calificate.

Până la calcule, însă, SCM se poate bucura cum se cuvine de o revenire perfectă în cea mai importantă competiție europeană.

*

Context

Ultima dată când a jucat în cea mai importantă competiție europeană intercluburi, Oltchim – așa cum s-a numit echipa din Râmnicu Vâlcea înaintea desființării din 2013 – a mers până în semifinale, o dublă tur-retur pierdută în fața lui Gyor, care avea să și câștige finala cu Larvik. Era al doilea an consecutiv când Gyor reușea să o oprească pe campioana de atunci a României în semifinale, o fază a competiției atinsă în patru din ultimele cinci sezoane, incluzând aici și finala pierdută cu Viborg în 2010. E o istorie recentă care, trecută prin așteptarea și așteptările unor fani care iubesc cu pasiune handbalul, pare mult mai îndepărtată. Și asta pentru că nimeni nu putea fi sigur că noul proiect de la Râmnicu Vâlcea se va putea întoarce spre nivelul din trecut. În afară de atașamentul fanilor, SCM n-a avut nicio garanție că va juca prea curând în Liga Campionilor. Puțini se așteptau ca echipa lui Florentin Pera să reușească să oprească sezonul trecut dominația lui CSM București, chiar dacă atât grupul de jucătoare, dar mai ales jocul lor de handbal a arătat foarte bine încă de la primul meci.

Acum, deși încurajată de un nou start perfect în campionat, nimeni nu prea știe la ce să se aștepte în acest sezon.

Cât de repede se pot integra jucătoarele aduse în vară tocmai pentru ca echipa să fie pregătită de această competiție? Va fi lipsa experienței o problemă pentru jucătoarele tinere de la SCM? Dar pentru Florentin Pera, aflat și el la prima experiență în Liga Campionilor?

Astea sunt întrebările principale ale acestui debut de drum.

Florentin Pera lucrează mult pentru a-și integra noile jucătoare, între ele și câteva handbaliste cu experiență, ca Elghaoui, Norgaard, Gonzalez sau Liscevic.Căci pentru o campanie europeană reușită, Râmnicu Vâlcea va avea nevoie de întreg lotul: nu doar că Liga Campionilor e un front în plus față de sezonul trecut, când echipa s-a concentrat doar pe campionat, dar grupa aceasta din care mai fac parte Buducnost și Brest nu e deloc simplă.

Din fericire pentru SCM și fanii ei, nucleul echipei arată bine: Iulia Dumanska e într-o formă grozavă, demonstrată recent și la echipa națională, Iryna Glibko la fel, ibericele Alicia Fernandez și Martha Lopez au jucat foarte bine recent, și pe fiecare post există cel puțin o soluție de nivelul Ligii Campionilor. În plus, și ăsta poate fi un argument decisiv pentru calificarea în grupele principale (primele trei clasate ajung acolo), nicio adversară nu va fi încântată să joace în balamucul creat de fanii vâlceni în Sala Traian.

 

FOTO: Sabin Malisevschi / Sport Pictures

Happening now