„Vom vedea ce schimbări trebuie să facem. Ne-am dorit mai mult de la acest turneu.” Reacții după ultimul meci al României la Europeanul din Danemarca
Lead.ro 15 decembrie 2020La conferința de presă de după înfrângerea cu Olanda – o întâlnire online unde sunetul n-a funcționat, iar jurnaliștii din România n-au putut adresa întrebări -, Bogdan Burcea a tras concluziile intermediare după un Campionat European pe care România l-a încheiat pe locul 12, cu o singură victorie (Polonia) și cinci înfrângeri din care, dacă e să fim optimiști, se pot extrage și câteva lucruri bune.
„Am făcut multe schimbări, ne-au lipsit trei jucătoare de la acest meci – vorbesc despre (Cristina) Neagu, (Lorena) Ostase și (Eliza) Buceschi -, dar am încercat să dăm cea mai bună replică. Au fost momente când am reușit asta, însă în ultimele minute n-am mai avut nici resurse fizice, nici alte opțiuni pe bancă care să ne ajute”, a spus antrenorul României, bucuros că nicio jucătoare n-a suferit accidentări serioase, însă nesatisfăcut de lucrurile arătate de România în Danemarca:
„Le-am spus jucătoarelor că ne-am dorit mai mult de la acest turneu. Vom avea foarte curând și primele concluzii după acest Campionat European, vom vedea cine ne poate ajuta și în viitor, cine nu, și ce schimbări trebuie să facem mai departe.”
Ana Maria Măzăreanu: „Mi-am dorit dintotdeauna să joc la un Campionat European”
Din zona mixtă, un spațiu în care microfoanele au funcționat mai bine, debutantele Ana Maria Măzăreanu și Alexandra Dindilingan, două jucătoare care au avut azi șansa de a juca mai mult, au tras și ele primele concluzii.
Portarul Ana Maria Măzăreanu, care a avut câteva intervenții bune, a spus că „a fost un meci greu, e o diferență de 11 goluri. Acum e încă la cald, trebuie să digerăm totul și apoi o să analizăm și o să vedem exact ce s-a întâmplat și ce e de corectat pe viitor.”
Experiența primului ei turneu cu echipa națională de senioare a fost una unică, spune Măzăreanu. „Mi-am dorit dintotdeauna să joc la un campionat european. Au fost multe emoții din partea mea, dar mă bucur că am trăit aceste momente și m-am bucurat de ele. Într-adevăr, nu a fost un turneu reușit, nu suntem nici noi foarte mulțumite, dar asta este situația momentan și trebuie să vedem pe viitor ce e de făcut.”
Rugată să rezume câteva concluzii, portarul Gloriei Bistrița a spus: „Ne-am dorit mult mai mult, am pregătit meciurile astea. Momentan, sincer, nu știu ce ne-a lipsit, atenția, concentrarea, mai puține greșeli, pentru că la acest nivel era mai bine să facem cât mai puține. Putem scoate lucruri bune din acest turneu. În formula asta s-a jucat acum, au fost jucătoare noi. Au fost niște jocuri bune pentru noi, pentru omogenizarea echipei, pe viitor.”
Alexandra Dindilingan: „Am avut mari emoții la începutul acestui turneu”
Extrema Alexandra Dindilingan, și ea la primul ei turneu final, a spus că „a fost un turneu foarte dificil pentru noi, înaintea căruia nu am avut mult timp pentru a pregăti aceste meciuri. Se vede că multe fete vin după o pauză, după acest coronavirus. Nu am avut timp să ne pregătim și acest lucru se poate observa cu ochiul liber. A fost benefic pentru noi acest turneu, deoarece tot încercăm această omogenizare și eu zic că ne-a prins bine. Deși am avut multe înfrângeri, eu cred că a ajutat la omogenizarea echipei.”
Alexandra a mai spus că a fost foarte fericită când a înscris, în meciul cu Olanda, primul ei gol la un turneu final: „Am fost foarte fericită, am avut mari emoții la începutul acestui turneu, pe parcurs au trecut, am încercat să ajut echipa cât de mult am putut, să fac tot ceea ce depinde de mine.”
Despre atmosfera din echipă, Alexandra spune că e una bună, dar că e nevoie de mai mult timp împreuă. „Nu știu exact ce nu a mers. Fetele se înțeleg, e un colectiv unit, însă e foarte greu cu această omogenizare. Sunt jucătoare care au fost accidentate, care au fost cu acest covid. Ne trebuie timp pentru a avea rezultate pozitive.”
Alte declarații
Cristina Laslo, marcatoare a șapte goluri, a transmis și ea un mesaj fanilor la finalul meciului: „Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut de acasă, am primit sute de mesaje. Din păcate, anul ăsta s-a încheiat cu o înfrângere. Sperăm ca în viitor, și în viitorul apropiat, să fim mult mai puternice.”
Alexandra Subțirică: „A fost un meci greu, am făcut tot ce am putut, dar suntem dezamăgite de rezultat. Au fost mai bune decât noi, dar rezultatul e cam sever.”
Laura Popa: „A fost greu și pentru că am jucat ieri. Ne-au lipsit și câteva jucătoare de bază, s-a văzut că am încercat, dar s-a văzut și că am fost obosite.”
Campionatul European continuă cu weekend-ul final de la Herning (18-20 decembrie), unde se vor juca semifinalele și meciurile pentru medalii, dar și jocul de clasament pentru locurile 5-6.
În meciul decisiv din Grupa 1, Danemarca a jucat fantastic, a învins Rusia (30-23!) – mulțumită și intervențiilor portăriței Sandra Toft -, și s-a calificat și ea în semifinale. Gazdele acestui turneu vor juca contra Norvegiei, singura echipă care n-a pierdut puncte până aici.
În cealaltă semifinală, Franța va porni favorită în fața Croației, o echipă care ne-a luat pe toți prin surprindere și care nu se va lăsa intimidată nici de forța jucătoarelor experimentatului Olivier Krumbholz.
În fine, Rusia și Olanda vor juca pentru locul 5. Pentru ambele echipe, dar mai ales pentru Rusia lui Ambros Martin, locul 5 va înseamna prea puțin.
Foto main: © Sorin Pană / Sport Pictures; Foto text: © Stanko Gruden / kolektiff
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni