„Vrem să câștigăm a treia oară la rând Campionatul European”. Echipa feminină de tenis de masă e gata pentru Europeanul de la Cluj
Lead.ro 27 septembrie 2021Fetele din echipa națională de tenis de masă se pregătesc pentru una dintre cele mai puternice competiții de tenis de masă organizate în România ultimilor 50 de ani: Campionatul European pe echipe de la Cluj, care va începe marți.
Sportivele antrenate de Viorel Filimon vor ca titlul continental pe care l-au câștigat în 2019 să rămână acasă. Și în 2017 tot România a luat aurul.
„Aștept această competiție de când s-a anunțat că va avea loc la noi acasă, în România. Este o competiție de mare anvergură pentru noi și ne bucură că vin sportivi mari la noi în țară”, spune Eliza Samara.
Dana Dodean recunoaște că emoțiile sunt mari înaintea startului competiției: „Am așteptat foarte mult acest Campionat European, mai ales când am aflat că se va ține la Cluj. Ne dorim să facem cel mai bun rezultat, Doamne ajută să reușim să aducem titlul acasă!”.
Eliza Samara e convinsă că împreună cu celelalte fete din echipa națională și cu publicul de partea lor vor putea să ridice pentru a treia oară la rând trofeul de campioane ale Europei la tenis de masă: „Ne dorim foarte mult să facem hat-trick și eu zic că se poate”.
Adina Diaconu, care la 21 de ani e una dintre cele două jucătoare foarte tinere ale echipei României, alături de Andreea Dragoman, o va avea în tribună, la Cluj, pe cea mai mare susținătoare a sa.
„Mama va fi în sală, ea și-a rezervat de foarte mult timp locul acolo și sper că îmi va da putere atât mie, cât și colegelor mele, ne va susține cum știe ea mai bine. E alături de mine la toate concursurile, mai puțin atunci când am jucat fără spectatori”, spune Adina, campioană europeană la U21.
Fetele noastre cred că au avut noroc la tragerea la sorți, pentru că vor juca în grupă cu Italia și Belgia.
„Avem adversare accesibile, se putea și mai rău. Trebuie să jucăm cu fiecare dintre ele, pentru că toate își doresc să ne învingă”, simte Eliza Samara.
„Am avut noroc, am prins o grupă foarte bună, cu Italia și cu Belgia. E foarte bine pentru noi”, crede și Andreea Dragoman, multiplă medaliată europeană la tineret și junioare.
Naționala feminină are cinci titluri europene la tenis de masă
Componența echipei naționale feminine a României pentru Campionatul European pe Echipe de la Cluj este următoarea: Eliza Samara, Bernadette Szocs Daniela Dodean Monteiro, Adina Diaconu și Andreea Dragoman. Antrenor principal este Viorel Filimon, iar secundul e Ionuț Seni.
Echipa României vine la Cluj în postura de favorită, pentru că-n ultimii 10 ani fetele sunt pe podium la toate campionatele europene la care au participat. România are în palmares cinci titluri europene: în 1992, în 2002, 2005, 2017 și 2019. În 2010, la Ostrava, 2011, la Gdansk/Sopot, 2013, la Schwechat și 2015, la Ekaterinburg, fetele au câștigat medalia de argint.
Campionatul European pe echipe va avea loc între 28 septembrie și 3 octombrie, la Cluj-Napoca, în BT Arena.
La Cluj participă 24 echipe feminine și 26 masculine
Campionatul European de Tenis de Masă pe echipe de la Cluj va avea la start 24 de echipe feminine și 26 formații masculine, iar programul este următorul: marți, pe 28 septembrie, miercuri – 29 septembrie și joi – 30 septembrie vor fi meciurile din grupe la fete și băieți, vineri, pe 1 octombrie, sferturi de finală, sâmbătă – 2 octombrie, sunt semifinale, iar duminică, 3 octombrie, finalele.
Băieții sunt în grupă cu Slovenia, Luxemburg și Finlanda
Echipa națională masculină a României pentru Campionatul European pe Echipe de la Cluj este următoarea: Ovidiu Ionescu, Hunor Szocs, Rareș Șipoș, Darius Movileanu și Eduard Ionescu. Antrenor principal este Andrei Filimon, secund este Elena Sebe.
Câștigătoarele grupelor se califică în sferturile de finală. Campioanele europene în exercițiu sunt România la feminin și Germania la masculin.
**
România deține momentan și o fantastică medalie europeană de argint la masculin, prin Ovidiu Ionescu, care e și vicecampionul mondial de la dublu în 2019.
Generația tânără are rezultate la fel de bune: Rareş Sipos și Cristian Pletea au devenit campioni în proba de dublu masculin la Europenele de U21 din 2020. Tot atunci, Cristian Pletea și Adina Diaconu au câștigat aurul și la dublu mixt. Asta în vreme ce Andreea Dragoman și Rareș Șipoș au devenit vicecampioni europeni în probele de simplu, feminin și masculin.
Adina Diaconu este și campioană europeană la U21 în 2019. Tot la Europenele de Tineret din primăvara lui 2019, România obținuse alte două medalii de bronz, prin Rareș Șipoș și Tania Plăian, în probele de simplu.
La final de 2018, Cristian Pletea câștigase medalia de bronz la Mondialele de tineret, în vreme ce echipa de cadete – cu Elena Zaharia, Luciana Mitrofan, Irina Rus și Ioana Sîngeorzan – câștigase titlul european la Cluj. Echipele de juniori și junioare au obținut, tot atunci, medaliile europene de bronz.
Așa cum ne-a arătat Viorel Filimon, rezultatele acestea nu vin doar din talent. Și nu vin în ciuda sistemului, chiar dacă sistemul trebuie dezvoltat mai bine. La tenis de masă încă există o mare bază de selecție, încă există antrenori excelenți. În plus, „munca nu te minte niciodată” – așa cum ne povestea Bernie Szocs, într-un amplu material din care o poți cunoaște mai bine.
Și dacă vrei să înțelegi mai bine toate subtilitățile acestui sport, atunci trebuie să citești povestea pe care Eliza Samara, multiplă campioană europeană, o spune în seria Neînvinșii.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni