LEAD
Viitor

„Am mare încredere în acest grup de copii, sunt foarte talentați și cred cu tărie că ei sunt viitorul fotbalului românesc”

FOTO: MIRCEA ROSCA / SPORT PICTURES
11 octombrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

După victoria exuberantă cu Kazahstanul de la Ploiești și revenirea la realitate din deplasarea de la Copenhaga, unde ai noștri au suferit pentru un egal smuls la limită, când nu se mai aștepta nimeni, Naționala lui Cosmin Contra ne lasă, în toamna asta, cu multe dubii și puține certitudini, dar, totuși, cu un dram de speranță.

Dacă vrem, însă, să mai punem ceva peste acest dram de speranță, cât să ne mai țină inima pentru încă o campanie de calificare, trebuie să stăm aproape, lunile acestea, de echipa de tineret a României.

Noua selecționată Under 21 condusă de Daniel Isăilă tocmai a schimbat generația și, deși e mai tânără decât adversarele sale din calificările pentru EURO 2019, conduce detașat în clasament după patru meciuri, fără înfrângere și cu trei victorii în deplasare!

Cu o zi înainte de egalul Naționalei mari din Danemarca, România U21 a obținut o victorie spectaculoasă în Elveția, o performanță, să recunoaștem, în care nu am îndrăzni să credem la nivelul primei reprezentative. Rezultatul echipei mari a pus în umbră, pe nedrept, victoria băieților lui Isăilă, dar performanța lor trebuie pusă corect în context.

„Pentru mine, însă, cea mai importantă calitate este entuziasmul. Fiecare jucător trebuie să aștepte cu nerăbdare, cu entuziasm, cu mare plăcere să vină la echipa națională și să dea ce are mai bun din el, să se autodepășească în orice moment. Asta aștept de la ei! Dacă vor veni cu aceste lucruri, sunt convins că vom construi ceva frumos la Under 21.” – Daniel Isăilă, selecționer România U21

Încă din primăvară, înainte de startul calificărilor, când am vorbit cu Daniel Isăilă, proaspăt numitul selecționer lăsa să se întrezărească orizontul de speranță, chiar dacă tragerea la sorți nu fusese dintre cele mai ofertante pentru România – o grupă cu Portugalia, Elveția, Țara Galilor, Bosnia-Herțegovina și Liechtenstein.

„E o grupă dificilă și, chiar dacă sună a clișeu, nu avem decât să credem în șansa noastră și să dăm totul pe teren. Și atunci vom putea să ne batem chiar la primul loc, deși avem un grup extrem de tânăr. Important e să îți respecți adversarul atât cât trebuie, nu mai mult decât trebuie. Din păcate, încă avem o temere față de adversar și ne lipsește nebuia aceea de a juca de plăcere; mereu ne cramponăm de adversar. Asta vreau și încerc să schimb în timpul scurt pe care îl am până la începerea preliminariilor”, ne povestea, atunci, Daniel Isăilă.

Primii în grupă

După patru meciuri, dincolo de rezultate, Daniel Isăilă poate fi mândru că puștii de la U21 i-au înțeles mesajul. Vinerea trecută, pe stadionul „Cornaredo” din Lugano, echipa României a jucat (în fața unui adversar foarte puternic) ca și cum ar fi făcut-o pe teren propriu, pe stadionul „Viitorului” de la Ovidiu. Rareori în ultimii ani – cu excepția juniorilor lui Gică Hagi – o echipă românească a jucat atât de dezinvolt și de deschis în deplasare așa cum a făcut-o trupa lui Daniel Isăilă!

Iar victoria clară – goluri Mihai Dobre (’24), șut din întoarcere din interiorul careului mare, și Cicâldău (’87), șut sub „transversală” de la 18 metri – este cu atât mai valoroasă cu cât a fost obținută în condițiile unor mari probleme de lot, fără aportul vedetelor de la FCSB, Dragoș Nedelcu, Florinel Coman și Dennis Man.

În componența I. Radu – Cr. Manea, Nedelcearu, Pașcanu, A. Radu – M. Dulca, Cicâldău – Dobre, I. Hagi (Screciu), Burlacu (Costache) – Pușcaș (Tudorie), România U21 a demonstrat că este, înainte de toate, o echipă și că are personalitate chiar și în lipsa numelor mari propuse de Liga 1 în ultimii doi ani.

Victoria de la Lugano este a treia obținută în deplasare în aceste preliminarii, după ce „tricolorii” s-au impus în deplasările din Liechtenstein (2-0) și Bosnia – Herțegovina (3-1) și au remizat la Ovidiu cu Elveția (1-1).

„Suntem pe un drum bun, echipa e în creștere. Am mare încredere în acest grup de copii, sunt foarte talentați și cred cu tărie că ei sunt viitorul fotbalului românesc.” – Daniel Isăilă, selecționer România U21

Cu 10 puncte din patru meciuri, România e lider detașat al grupei sale, în condițiile în care marea favorită, Portugalia, a jucat doar un meci până acum. Pentru echipa lui Isăilă marile teste acum urmează, un meci acasă cu Portugalia, pe 10 noiembrie, și apoi o deplasare în Țara Galilor, pe 14 noiembrie.

Secretele din spatele succesului

Până la „momentul adevărului” din noiembrie, Daniel Isăilă se poate bucura în liniște de momentul bun pe care îl traversează generația pe care o conduce. Știe că succesele ei nu sunt întâmplătoare și știe și ce stă în spatele lor.

Întâi de toate, noul selecționer de la tineret are șansa de a lucra cu prima generație „matură” care a absolvit Academia Hagi. De altfel, în discuția noastră din primăvară, Daniel Isăilă recunoștea că nucleul U21 va fi format din jucătorii care au trecut pe la Viitorul: Manea, Nedelcu, Hagi, Coman sau Câcăldău sunt piese de bază pentru Isăilă.

Dar mai e un factor-chie în ascensiunea grupului U21: impunerea „regulii U21”, unul dintre proiectele de succes ale actualei administrații de la Casa Fotbalului.

Văzută cu ochi dușmănoși de mulți conducători de club și antrenori din fotbalul nostru, obligativitatea titularizării unui jucător eligibil pentru naționala U21 își arată roadele nu doar la nivelul primei reprezentative, ci profită chiar cluburilor din Liga 1.

Liga 1, dominată de puștii lui Isăilă

Cristi Manea, fundașul dreapta al Naționalei U21, a fost integralist tot turul de campionat la liderul CFR Cluj. Alexandru Tudorie are șase goluri marcate și e pe primul loc în clasamentul golgheterilor din Liga 1, în vreme ce Silviu Balaure are cinci, iar Andrei Burlacu și Dennis Man au câte patru goluri! De asemenea, Nedelcu și Coman s-au integrat foarte bine la FCSB și au prins loc într-o echipă unde concurența și pretențiile sunt foarte mari. Pe lângă ei, Liga 1 a mai propus câteva nume foarte interesante, ca Screciu sau Moruțan, jucători eligibili U19.

„Ne ajută foarte mult <regula U21>, faptul că mulți dintre jucătorii noștri eligibili joacă meci de meci la echipele de club din țară. Sunt însă jucători care evoluează la echipe bune de afară, și lor nu le e ușor să joace acolo, au nevoie de încredere. Aștept de la ei să se impună la echipele de club, pentru că fără meciuri în picioare randamentul la Națională nu poate fi 100%.” – Daniel Isăilă

Forma bună a jucătorilor U21 i-a atras, cum era și normal, atenția și selecționerului echipei mari, Cosmin Contra. „Prefer să am jucători și rezultate la tineret, dar e și o mândrie să dai jucători la echipa mare”, spune, elegant, Daniel Isăilă. Fostul mijlocaș are o relație foarte bună cu Contra, iar Contra i-a promis tot sprijinul atâta vreme cât România U21 are șanse de calificare la EURO 2019.

Contra știe și el că România are nevoie ca de aer de o calificare în elită și că, până la urmă, el însuși va fi primul beneficiar al saltului de calitate de la U21. România a scos egalul din Danemarca cu Deac, Hoban și Grigore oameni de bază, toți trecuți bine de 30 de ani, iar EURO 2019 ar veni cum nu se poate mai bine pentru a întări echipa cu sânge proaspăt pentru EURO 2020.

Comentează articolul
Viitor

Naționala U21 ne dă speranțe pentru viitor. Secretul ei: „Forța grupului. Am câștigat și atunci când nu ne-am putut baza pe vedete”

Bucuria echipei U21, cu Ianis Hagi și Alexandru Cicâldau in prim-plan. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
14 decembrie 2017
Ciprian Rus

Exercițiu de imaginație: Naționala mare a României cade într-o grupă de calificare cu Portugalia, Elveția, Bosnia, Țara Galilor și Liechtenstein. Mergem mai departe cu exercițiul: după ce a jucat cel puțin o dată cu fiecare dintre aceste echipe, inclusiv deplasări în Elveția, Bosnia și Țara Galilor, România nu are nici o înfrângere și e pe […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Olanda evită capcana Cehiei, are dreptul să încerce imposibilul. Dar cum oprești această Norvegie care spulberă Rusia și joacă ireal?

14 decembrie 2017
Lead.ro

Olanda a fost la un pas să pățească cu Cehia ce a pățit și România, acum câteva zile. Vicecampioanele mondiale și europene au început excelent, s-au distanțat la 7-1 și 8-2, dar cehoaicele și-au făcut loc înapoi în joc, s-au apropiat – aproape fără efort – până la 10-9, și au intrat la cabine cu […]

Citeşte articolul
Premier League

Şcoala de la Manchester: curg omagiile pentru jocul lui City, nimeni nu-l mai ia peste picior pe Guardiola

13 decembrie 2017
Danny Coposescu

Jonathan Pearce comentează pentru BBC de ani buni. E una dintre cele mai cunoscute voci din programul „Match of the Day‟ şi, în conformitate cu tradiţia engleză, nu-i genul care să îndrăgească hiperbola. Dar pus faţă în faţă cu Pep Guardiola aseară, la finalul încă unui „masterclass‟ din partea lui Man City, nici Pearce nu […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design