Cu o mulțime de schimbări și preocupată de meciul decisiv de mâine, România trece de Cehia și se așază la un pas de semifinale!
Andrei Năstase 13 decembrie 2016Într-o Helsingborg Arena deranjată doar de suporterii români – și ei mai puțini și mai puțin gălăgioși decât i-am văzut până acum – România a exersat tot felul de lucruri contra Cehiei, pe care a învins-o chiar și așa, 30-28, grație (și) unei Crina Pintea tot mai bună.
Apărută în fața României într-un moment în care măcar o parte din atenție a fost împărțită Danemarcei, pentru meciul decisiv de miercuri (ora 19.30), Cehia a fost tratată mult mai grijuliu decât Ungaria.
Nu pentru că adversarele n-ar fi meritat să vadă tot ce-i mai bun de la România, ci mai degrabă pentru că meciul acesta a venit înaintea ciocnirii cu Danemarca: pentru locul în semifinale, acela este jocul de patru puncte, nu acesta.
Și pentru că e prima dată în calendarul compeției când între jocuri nu există o zi de pauză, Ambros Martin a început (și apoi continuat) meciul cu mai multe schimbări.
Fără Eliza Buceschi, dar cu Zamfirescu și apoi Laslo în centru, cu Crina Pintea mult mai activă în atac, cu diverse experimente, ca jocul cu doi pivoți, și cu fetele așezate pe posturi noi (micuța Aneta a jucat, și încă bine, pe inter dreapta), România din meciul cu Cehia ne poate spune mai multe despre posibilitățile de viitor ale echipei decât despre forma ei de moment.
Și chiar dacă prima minge pierdută la intercepție, în minutul trei, ne-a sărit în ochi ca pata pe cămașa imaculată din meciul precedent, poate fi încurajator că România reușește să câștige și când joacă modest.
Nu trebuie să ne mire, deci, că defensiva a primit, pentru prima dată la acest turneu, mai mult de 13 goluri într-o repriză și mai mult de 26 într-un meci. Nici că mai multe mingi din atac au fost rătăcite și că, în general, intensitatea din joc a atins rareori nivelul maxim.
Poate mai important este că Pintea, cu șase goluri din șase aruncări, a fost a doua marcatoare a echipei (și a reușit alte câteva blocaje în defensivă), sau că Zamfir (două goluri din două încercări), Zamfirescu (trei din trei) și Laslo (care a reușit primul ei gol la un turneu final de senioare) și-au fructificat și ele minutele primite.
Jocul energic și rolul tot mai important al Anetei Udriștioiunu vin ca o confirmare, nu ca o surpriză, iar faptul că Neagu a marcat zece goluri cu o ușurință de-a dreptul enervantă pentru fanii adverși nu mai miră pe nimeni. Dar îi sperie pe mulți.
Cristina Neagu clear at the top of the scoring chart after scoring 10 goals for the 3rd match in a row. 43 overall!#CZEROU #ehfeuro2016 pic.twitter.com/XiovwyNAAi
— #ehfeuro2016 (@EHFEURO) December 13, 2016
Ce urmează
După ce Danemarca și Rusia au terminat la egalitate, 26-26, ultimul meci al zilei (un joc mai degrabă ciudat, cu momentele lui bune, dar și cu multe gafe greu de explicat), avem confirmarea unui lucru pe care mulți îl intuiau de câteva zile: România și Danemarca vor juca pentru un loc în semifinalele Campionatului European din Suedia.
Here's how Group II stands:
Romania & @dhf_haandbold face off for 2nd. A draw enough for #ROU, only a win enough for #DEN.#ehfeuro2016 pic.twitter.com/rTbS9gCHMx— #ehfeuro2016 (@EHFEURO) December 13, 2016
Astfel, și jucătoarele României, și cele ale Danemarcei trebuie să-și recapete acum forțele pentru meciul decisiv de miercuri (ora 19.30).
Norvegia, după victoria la limită (24-23) cu Ungaria, este prima echipă calificată în semifinalele competiției, iar campioanele mondiale și europene își așteaptă acum adversarul din Grupa 1. Franța și Olanda sunt favorite la semifinale, în această ordine, iar Germania va căuta să profite de orice derapaj al primelor două clasate.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni