În linie dreaptă către Rio. Cine sunt sportivii calificați până acum la Jocurile Olimpice din vară (II)
Andreea Giuclea 14 ianuarie 2016Săptămâna trecută v-am prezentat primii sportivi români care au obținut calificarea la a XXXI-a ediție a Jocurilor Olimpice. Am început cu atletismul, care a înscris în competiție cei mai mulți atleți. Continuăm acum cu celelalte sporturi, dar aruncăm și o privire în viitor, către cei care își joacă încă șansele de calificare.
• Natație:
Robert Glinţă are 18 ani și un plan pe termen lung – o medalie în 2020. Până atunci, s-a calificat la Rio, unde merge să se obișnuiască cu emoțiile și rigorile unei astfel de competiții și să încerce să ajungă într-o finală. A obținut calificarea la Campionatele Mondialele de juniori, unde a cucerit aurul la 100 metri spate și a stabilit un nou record al competiției. Înoată aceleași probe cu Răzvan Florea, singurul înotător român medaliat la Jocurile Olimpice, în 2004 la Atena, și speră să-i doboare toate recordurile.
Juniorul e deocamdată singurul înotător calificat la Jocurile Olimpice, dar Camelia Potec, președinta Federației, speră ca până la vară să i se alăture alți patru înotători, obiectivul Federației fiind calificarea într-o semifinală olimpică.
• Box
Mihai Nistor, deocamdată singurul boxer român sigur de participare, a obținut calificarea în iulie, după ce l-a învins, la categoria supergrea (+91 kg) pe marocanul Mohammed Arjaoui, în Marrakech. COSR a anunțat în octombrie că va susține financiar pregătirea sportivului, care e campion mondial AIBA Pro Boxing și medaliat european la categoria +91 kg, până la competiția olimpică din vară. Alin Petrache, șeful forului olimpic românesc, spunea atunci că Nistor va fi o surpriză la Jocurile Olimpice din vară, și posibil unul dintre cei care se vor întoarce cu medalii.
Bogdan Juratoni, singurul reprezentant al boxului românesc la Londra în 2012, a ratat șansa de a se califica direct la Rio pierzând la puncte (3-0) un meci cu rusul Artem Chebotarev din iulie 2015. Juratoni mai poate ajunge la a doua sa Olimpiadă prin turneele de calificare preolimpice, care vor avea loc pe 20-23 aprilie, la Istanbul.
• Gimnastică
La 35 de ani, Marian Drăgulescu se pregătește pentru a patra ediție a Jocurilor Olimpice din carieră. Medaliat cu bronz la Atena, în 2004, Drăgulescu este momentan singurul gimnast calificat la Rio, prezență pe care și-a asigurat-o cucerind argintul la sărituri la Campionatele Mondiale de la Glasgow din octombrie 2015. Drăgulescu (foto) va încerca să se califice și cu echipa națională masculină, în cadrul turneului preolimpic din aprilie de la Rio. Până atunci, pregătește două sărituri noi, cu care speră să impresioneze la vară.
Turneul preolimpic din 16-24 aprilie este ultima șansă de calificare și pentru echipa feminină, după ce, la Mondialul de la Glasgow, fetele au terminat pe locul 13 în clasamentul pe echipe, ratând calificarea în finală pentru prima oară în ultimii 40 de ani. Gimnastele românce se bat pentru unul din cele patru locuri rămase cu Brazilia, Franţa, Belgia, Germania, Austria, Coreea şi Elveţia, în timp ce băieții se luptă cu Germania, Franţa, Olanda, Ucraina, Spania, Canada şi Belarus.
• Canotaj: trei echipaje au obținut calificarea în urma participării la Campionatele Mondiale de la Aiguebelette (Franţa) din septembrie 2015
Dublu rame fără cârmaci, feminin: Cristina Grigoraş și Laura Popa s-au calificat câștigând Finala B, cu timpul 7:10.36.
Dublu rame fără cârmaci, masculin: Cristi Pîrghie şi George Palamariu s-au clasat pe locul 5, după un parcurs în 6:38.450, obţinând astfel ultimul loc pentru Rio.
Patru rame fără cârmaci: Dragoş Aicoboae, Adrian Dămii, Marius Cozmiuc şi Andrei Gontaru s-au clasat tot pe locul cinci, cu timpul de 5:55.290.
Echipajul de 8+1, cel care a adus României de-a lungul anilor trei titluri olimpice, trei medalii olimpice de argint și două de bronz, a ratat calificarea la Rio 2016, lipsind din finala A la Campionatele Mondiale din Franța. Fetele mai au o șansă prin Regata de pe 21-22 mai de la Lucerna, Elveția, unde se vor duela cu China, Australia și Germania.
• Kaiac-canoe: două echipaje calificate
Kaiac patru, 1.000 metri, masculin: Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruş Gavrilă au fost singurii care au obținut calificarea direct, în cadrul Campionatelor Mondiale din Milano din august 2015, unde s-au clasat pe locul 7 în finala probei de 1.000 metri.
Kaiac dublu, 500 metri, feminin: Roxana Borha și Elena Meroniac, vicecampioane europene, au obținut un loc la Rio în extremis. Deși s-au clasat pe locul șapte la Mondiale și doar primele șase echipe s-au calificat direct, Federaţia Internaţională a realocat locurile, pentru că unele sportive se calificaseră și în proba de kaiac patru. Unul dintre ultimele locuri a revenit, astfel, echipei României.
Campionatele Europenele din acest an, unde se pun la bătaie ultimele locuri rezervate pentru Rio, reprezintă ultima șansă de calificare pentru campionii mondiali la canoe dublu 1.000 metri de anul trecut, Liviu Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi. La Mondiale, cei doi au ratat calificarea în finală, deci și prezența directă la Rio.
• Tenis de masă
Un alt sport unde suntem aproape siguri de calificare e tenisul de masă. Elizabeta Samara (foto), Daniela Dodean şi Bernadette Szocs sunt la un pas de a-și asigura prezența la Rio, pe baza clasamentului, spunea Preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, într-un interviu de la finalul anului trecut. Alți doi sportivi care au șanse, spune Romanescu, sunt Adrian Crișan și Ovidiu Ionescu.
• Lupte
Deși a pierdut finala mică a categoriei 98 kilograme la lupte greco-romane de la Mondialele din septembrie din Las Vegas, Alin Alexuc Ciurariu a câștigat șansa de a participa la a doua ediție a Jocurilor Olimpice din carieră. Luptătorul de 25 de ani speră ca la Rio să aibă un parcurs mai bun decât la Londra, unde a pierdut în primul tur.
În afară de Ciurariu, președintele Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, speră ca România să mai aibă cinci reprezentanți la Rio, nominalizându-i printre cei cu șanse pe Virgil Munteanu (greco-romane, cat. 59 kg) și Ilie Cojocari (greco-romane, cat. 74 kg). Soarta acestora se va decide la cele trei turnee de calificare din primăvara aceasta: la Zrenjanin, în Serbia (15-17 aprilie), la Ulan Bator, în Mongolia (22-24 aprilie) și la Istanbul, în Turcia (6-8 mai).
Obiectivul Federației pentru Rio este câștigarea unei medalii, iar sportivul pe care pariază Pîrcălabu este chiar Ciurariu, care a obținut locul 5 la ultimele două ediții ale Campionatelor Mondiale.
• Haltere: cinci calificați nenominali
Prin punctajele obținute la concursurile internaționale din 2015, România și-a asigurat cinci locuri pentru competițiile de haltere de la Rio – cinci calificări nenominale, trei pentru băieți și două pentru fete. Nicu Vlad, președintele Federației Române de Haltere, spune că Federația va propune o listă de sportivi în luna mai, iar cu o săptămână înainte de plecarea în Brazilia va stabili cei cinci reprezentanți. Aceștia trebuie să fi participat la două competiții internaționale, pentru a nu fi debutanți. Obiectivul Federației este obținerea unei medalii olimpice.
Cui ținem pumnii până la vară
E posibil ca numărul sportivilor care ne vor reprezenta în Brazilia să crească până la vară. Până atunci se va trage linie în disciplinele sportive unde contează ierarhiile mondiale (scrimă, tenis sau judo) și vor avea loc ultimele competiții de calificare – ca cele de gimnastică, lupte sau canonaj, de care am amintit mai sus.
Astfel, la scrimă se trage linie pe 4 aprilie 2016, la judo pe 30 mai 2016, iar la tenis în iunie 2016, după Roland Garros. În toate cele trei sporturi, avem șanse mari de participare, și chiar la medalii. La scrimă ne punem bazele în echipa feminină de spadă şi în Tiberiu Dolniceanu, al patrulea sabrer al lumii, la judo contăm pe Andreea Chiţu (lider mondial la categoria 52 kg) şi Corina Căprioriu (locul 2, la 57 kg), iar la tenis pe Simona Halep, dar și pe cuplul Horia Tecău –Florin Mergea.
Atletismul, sportul care are deja cei mai mulți calificați, poate extinde și mai mult delegația României. Printre atleții care mai pot obține baremul se numără Mirela Lavric (dublă campioană mondială la juniori, 800 m), Cristina Bujin (triplusalt), Florentina Marincu (campioană europeană de juniori la săritura în lungime), Daniela Stanciu (campioana României la săritura în înălţime), Angela Moroşanu (semifinalistă în 2008 la 400 m garduri) sau Bianca Perie (cvadruplă campioană mondială de juniori la aruncarea ciocanului).
Alin Moldoveanu, primul campion olimpic la tir al României, joacă ultima șansă de calificare în cadrul Campionatelor Europene programate în perioada 23 – 27 februarie 2016 în Ungaria. Sportivul de 32 de ani a fost prezent și la Beijing, unde a terminat pe locul 4.
Naţionala feminină de handbal joacă la turneul preolimpic între 17-20 martie, în Danemarca. Primele două clasate din grupa din care mai fac parte Danemarca, Muntenegru și Uruguay vor merge la Rio.
Și naționala de polo, singura care ne-a reprezentat la Londra, mai are două șanse: fie să obțină un loc cât mai bun la Europenele de la Belgrad (10 – 23 ianuarie), fie să se califice în primele trei echipe la la turneul preolimpic organizat în aprilie.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni