Tricolorii, la apel! Cine sunt oamenii de bază ai generalului Iordănescu în Franța?
Ciprian Rus 2 iunie 2016Vineri seara (ora 21.oo), pe Arena Națională, România își dă ultimul examen înaintea Europeanului din Franța. Iar meciul contra Georgiei – amical ales tocmai pentru Georgia propune un stil asemănător de jocul Albaniei – este primul pe care băieții lui Iordănescu îl atacă în formula de bază, cu cei 23 de jucători selecționați pentru EURO 2016.
Lotul final a fost anunțat marți seară, și după ce am aruncat o privire mai largă asupra echipei – cu atenție pentru planurile tactice ale lui Anghel Iordănescu – se cuvine un scurt zoom in pe fiecare jucător în parte: forma de moment, ambițiile personale și răspunderile colective.
Cei 23 de tricolori pentru #EURO2016: https://t.co/wfe1VatVAQ Mult succes! pic.twitter.com/i2HCxhd4Yx
— Echipa Națională (@hai_romania) May 31, 2016
1. Costel Pantilimon
A schimbat echipa în iarna trecută, când a fost forțat de cei de la Sunderland să plece de la club. A semnat pe trei ani și jumătate cu Watford, dar a jucat foarte puțin, din pricina concurenței cu vedeta Heurelho Gomes. Cel mai înalt jucător din Premier League are șanse minime la titularizare în Franța.
2. Alexandru Mățel
Alexandru Matel has won the double with Dinamo Zagreb. pic.twitter.com/CEySQ2OTEr
— Alecs Stam (@AlecsStam) May 11, 2016
Sezonul 2015-2016 a fost unul dintre cele mai faste din cariera lui Alexandru Mățel. Fostul fundaș dreapta al Astrei e titular la o echipă cu nume din fotbalul european, Dinamo Zagreb, cu care a câștigat titlul în Croația pentru al doilea an consecutiv, dar și Cupa Croației. Are meciuri în Champions League și este unul dintre puținii jucători din străinătate care vin la lot cu recomandări bune din partea echipei de club.
3. Răzvan Raț
A suferit, în această primăvară, o operație la umăr, și nu a mai prins decât câteva minute la echipa sa de club, Rayo Vallecano, retrogradată în Segunda, în acest final de sezon. Cel mai experimentat jucător al Naționalei a pierdut banderola de căpitan chiar în timpul ultimului cantonament dinainte de EURO, semn că relațiile sale cu selecționerul sunt cât se poate de reci. Pe un post complicat pentru echipa națională, Raț are, totuși, șanse să pornească titular, dar nu va avea deloc viața ușoară cu rapizii jucători de flanc ai Franței.
4. Cosmin Moți
Campion al Bulgariei cu Lodogorets, fundașul central de 29 de ani e o legendă a echipei sale și a patra variantă de portar din lotul lui Nea Puiu, după minunile făcute în poarta bulgarilor într-un meci cu Steaua. A câștigat maturitate în ultimii ani, dar lipsa de minute jucate alături de titularii obișnuiți ai postului continuă să fie un handicap pentru el.
5. Ovidiu Hoban
Ovidiu Hoban has won the league with Hapoel Be’er Sheva. Champions of Israel for the first time in 40 yrs. [haaretz] pic.twitter.com/VJrVKCmzW4
— Alecs Stam (@AlecsStam) May 21, 2016
O acțiune a sa pe finalul meciului cu Finlanda a readus speranțele de calificare ale României pentru EURO 2016. Jucător serios, atent în apărare și direct, vertical când e la balon, Hoban are o mare responsabilitate în Franța, alături de colegul de linie, Mihai Pintilii.
6. Vlad Chiricheș
E jucătorul român care evoluează la cea mai importantă echipă de club, Napoli, trupă cu mari vedete, care s-a luptat până la final pentru titlu în Italia (pierdut în fața lui Juventus). Doar că, de fapt, Chiricheș nu prea joacă acolo, iar asta e una dintre marile probleme ale lui Anghel Iordănescu. Responsabilizat de selecționer prin primirea banderolei de căpitan, Vlad a clacat în fața presiunii și a gafat în serie în meciul cu Ucraina. Dacă nu își revine din reverie, va fi și mai greu contra Franței.
7. Alexandru Chipciu
Criticat și iubit, deopotrivă, de suporterii Stelei, echipă pentru care a reușit evoluții entuziasmante în ultimii ani, Chipciu a dispărut tocmai cât era mai mare nevoie de el la echipa de club și la echipa națională. A fost, de altfel, la un pas de a pierde convocarea la EURO. Dispus la efort, în relații bune de joc cu câțiva dintre posibilii titulari și cu execuții surprinzătoare, Chipciu este o soluție polivalentă pentru Iordănescu.
8. Mihai Pintilii
David Silva VS mihai pintilii ❤️.. pic.twitter.com/xHou4jmKna
— بطلة أوروبا ⓫. (@ze_hfc1) March 27, 2016
Om de bază la Steaua, care își gândește reconstrucția echipei în jurul experimentatului mijlocaș central, Pintilii e titular incontestabil și la prima reprezentativă. Matur și organizat, e genul de jucător pe care, dacă ar putea, Iordănescu l-ar multiplica de zece ori atunci când trimite echipa în teren. Îl așteaptă multă alergătură în Franța.
9. Denis Alibec
Adus la Națională mai mult de valul popular decât de Anghel Iordănescu, e văzut de mulți ca una dintre puținele pete de culoare ale unei echipe mai degrabă anoste a României. După cum s-a văzut și în meciurile amicale, suferă la capitolul relațiilor de joc cu ceilalți jucători, dar are o mare dorință de a se impune la Națională. Șansa lui s-ar putea ivi în meciurile teoretic mai ușoare, cu Elveția și Albania.
10. Nicolae Stanciu
#NicolaeStanciu in Romania squad for #EURO2016. https://t.co/uSn4lxM76y
— News Republic India (@NewsRepublic_IN) May 31, 2016
A debutat cu gol la echipa națională, unde ajunsese ca urmare a unor meciuri foarte bune cu Steaua. Cu cât a început să se vorbească mai mult despre el, cu atât reușitele lui în teren au început să se rărească, însă golurile marcate în ultimele două meciuri de pregătire au eliminat orice dubiu asupra selecționării sale. Jucător cu execuții explozive, Stanciu păstrează la el ambițiile ofensive ale echipei la acest European.
11. Gabriel Torje
Un obișnuit printre titularii echipei naționale de fotbal, Gabi Torje a avut un final de sezon mizerabil în Turcia, la Osmanlispor, acolo unde fusese împrumutat de Udinese. Venit după o accidentare de trei săptămâni, mijlocașul român nu a mai intrat în ultimele etape în atenția antrenorului, pe motiv că îi expiră în vară împrumutul și nu se mai poate baza pe el pentru sezonul viitor. A marcat un gol superb cu Ucraina, dar duelul său pentru titularizare cu Adi Popa este unul foarte dur.
12. Ciprian Tătărușanu
Titular la Fiorentina, cu care s-a aflat, o vreme, chiar în topul Seriei A din Italia, Ciprian Tătărușanu a alternat intervențiile spectaculoase cu ezitări care nu puteau scăpa netaxate de exigenta presa din Peninsulă. I-a salvat pe “tricolori” în câteva momente-cheie ale campaniei de calificare, așa că postul său între buturi este indiscutabil. Va fi solicitat la maximum în Franța, iar de forma sa vor depinde punctele pe care mizează România pentru ieșirea din Grupa A.
13. Claudiu Keșeru
Pentru atacantul de 29 de ani, turneul final din Franța are o semnificație mai specială. Keseru revine în țara în care a jucat 10 sezoane și în care a învățat profesionalismul. Golgheterul campioanei Bulgariei este unul dintre puținii jucători dezechilibranți din lotul deplasat de Iordănescu. Formula defensivă gândită de selecționer îl va lăsa, cel mai probabil, pe bancă contra Franței, dar Claudiu va avea destule minute în meciurile din grupe ca să impresioneze la EURO.
14. Florin Andone
Mil gracias por todo @FlorinAndone11 eres enorme! Esperamos volver a verte por El Arcángel (con la blanquiverde) ??? pic.twitter.com/S86hMkxWYe
— berto (@albertoRblasco) May 22, 2016
Revelația ultimului an la echipa națională, Florin Andone ajunge la lot cu experiența formidabilă a unui sezon petrecut în Primera Division, dar și explozia din ultimul an, în care a înscris peste 20 de goluri pentru Cordoba, în liga a doua din Spania. În lipsa lui Marica, este singurul vârf de careu al lui Iordănescu. Muncitor și bătăios, se potrivește perfect ADN-ului actual al echipei naționale.
15. Valerică Găman
Pentru căpitanul celor de la Astra, 2016 este anul marilor evenimente: a câștigat titlul de campion cu echipa din Giurgiu, s-a căsătorit și a prins un contract serios în Turcia, la Karabukspor. Un traseu bun cu naționala la EURO e tot ce îi lipsește. Va fi una dintre schimbările de siguranță ale lui Iordănescu.
16. Steliano Filip
La 22 de ani, Steliano Filip este unul dintre puținii “juniori” care au prins lotul pentru Franța. Vine după un sezon bun cu Dinamo și trebuie să acopere unul dintre posturile cele mai problematice de la echipa națională, cel de fundaș stânga. Va fi rezerva lui Raț, în condițiile în care fostul căpitan se va simți bine din punct de vedere fizic.
17. Lucian Sânmărtean
Atacanții noștri trebuie sa profite de talentul lui Lucian Sanmartean….#hairomania
— Adrian Mutu (@adrianmutu) May 29, 2016
Singurul “fantasista” din lotul lui Iordănescu este, la 36 de ani, în fața celei mai mari provocări ale unei cariere care a stat prea mult în umbra uriașului său talent. În funcție de rezultatul meciului cu Franța, s-ar putea să îl vedem titular chiar din al doilea meci al grupei și, încă mai sigur, împotriva Albaniei.
18. Andrei Prepeliță
Campion și el cu Ludogorets în Bulgaria, dar fără să aibă influența lui Moți și Keseru, Andrei Prepeliță are atuul experienței și al relațiilor de joc pe model Steaua. A fost adus la echipă ca rezervă pentru Pintilii și Hoban, pe care e foarte plauzibil să-l înlocuiască pe finalurile meciurilor mai solicitante.
19. Bogdan Stancu
Jucător de calitate, tehnic și polivalent, cu execuții spectaculoase, Stancu vine după un sezon bun în Turcia. Joacă deja de șapte ani în tricoul galben al Naționalei și este unul dintre golgheterii în activitate ai echipei noastre. Șansele de a scoate rezultate bune în Franța vor depinde mult și de forma sa.
20. Adrian Popa
Energic, mereu dispus la efort și lipsit de complexe, Adi Popa se potrivește și el perfect în formula imaginată de Iordănescu. Are atuul unei forme fizice mai bune și a jocurilor în picioare față de contracandidatul său la titlularizare, Gabi Torje, dar nu are execuțiile acestuia.
21. Dragoș Grigore
#Nationala #Romania #Alibec #FlorinAndone #Matel #DragosGrigore #EuroQualifiers pic.twitter.com/zTSj2JbYkP
— Florin Andone (@FlorinAndone11) September 8, 2015
Revine și el, ca și Keseru, în Franța, acolo unde a lăsat o impresie bună înainte să se transfere în Qatar. A ținut, alături de Chiricheș, greul apărării în meciurile de calificare și va începe ca titular. Grigore e bun la apărarea imediată și are un solid joc de cap la fazele fixe ale echipei naționale.
22. Cristian Săpunaru
Absent ani de zile din circuitul selecționatei, după ce s-a certat cu Victor Pițurcă, Cristi Săpunaru a revenit la lot în mandatul lui Anghel Iordănescu. Jucător cu personalitate, e unul dintre puținii fotbaliști din lot care au fost, la un moment dat, o referință în Europa pe postul pe care joacă.
23. Silviu Lung jr
A treia variantă de portar a echipei noastre, Silviu are șanse mici să intre pe teren la Europene. Campion cu Astra, a avut un sezon bun în campionat, reușind să se remonteze psihic după monumentala gafă care a dus la eliminarea echipei sale din cupele europene.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni