31 de goluri, 3 cartonaşe roşii, campioana în genunchi și Man Utd reinventată: noul sezon de Premier League începe furtunos
Danny Coposescu 14 august 2017A meritat aşteptarea, nu-i aşa? Un weekend pe cinste ne-a dat exact ce ne-a lipsit în timpul pauzei competiţionale: goluri, dramă şi surprize. De la nebunia de pe Emirates la implozia de pe Stamford Bridge, prima etapă de Premier League a fost un iureş de emoţii care promite un sezon grozav.
Semne sumbre pentru Conte, început încântător pentru Mourinho
Săptămâna trecută, când Chelsea şi Arsenal se pregăteau să-și împartă trofeul Charity Shield, supercupa Angliei, scriitorul Jonathan Wilson făcea o observaţie interesantă. Antonio Conte, îmbrăcat la patru ace de la primul joc pe banca londonezilor, s-a prezentat brusc într-un trening ceva mai informal. Comparaţia cu degringolada lui Jose Mourinho (în sezonul lui groaznic pe banca campioanei en-titre Chelsea), care a început tot de la capitolul vestimentar, a fost prea tentantă pentru a putea fi ignorată.
We'll be hearing from Antonio Conte shortly… #CHEBUR pic.twitter.com/ynJ8qA0H80
— Chelsea FC (@ChelseaFC) August 12, 2017
Bineînţeles că tot comentariul se bazează pe aerul de nelinişte şi conflict care a mocnit toată vara în jurul clubului şi a prestaţiei destul de insipide din acea întâlnire cu Arsenal, pierdută la penaltiuri. Ce s-a întâmplat sâmbătă cu Burnley, însă, dă și mai mare acestor observaţii profetice.
În 45 de minute, Chelsea a luat foc spectaculos în faţa propriilor suporteri, începând cu eliminarea lui Gary Cahill pentru o intrare inutilă şi terminând cu un 0-3 neverosimil, după ce Sam Vokes (dublă) şi Stephen Ward au dat de pământ cu o apărare sărăcită de lipsa căpitanului ei.
14: Cahill gets sent off
24: Chelsea 0-1 Burnley
39: Chelsea 0-2 Burnley
43: Chelsea 0-3 BurnleyBEST. LEAGUE. IN. THE. WORLD. pic.twitter.com/uWzAjsERKR
— Football__Tweet (@Football__Tweet) August 12, 2017
Până şi încercările brave din a doua repriză, conduse de Alvaro Morata- un gol şi un assist – s-au risipit într-o indisciplină cronică când nervii lui Cesc Fabregas au lăsat-o pe campioană în nouă oameni. Tot ce i-a rămas unui Conte şocat e să promită „o analiză atentă“ a înfrângerii (2-3) contra unei echipe care a câştigat o singură deplasare tot sezonul trecut.
Şi, ca un făcut, dumincă pe Old Trafford, Jose Mourinho a păşit pe gazon proaspăt bărbierit şi aranjat la costum, aşa cum nu l-am mai văzut de ceva vreme. A urmat un 4-0 contra lui West Ham, după o prestație excelentă și inspirată în mare parte de Romelu Lukaku. O dublă a belgianului a fost însoţită de golurile lui Paul Pogba, parcă pentru prima dată dezlănţuit cu adevărat, şi Anthony Martial. Și ar fi putut liniştit să fie mai mult. La mijloc, Nemanja Matic a dominat fiecare metru pătrat de teren, într-un debut care ameninţă să fure lumina reflectoarelor şi care probabil a provocat şi mai multă amărăciune la Chelsea.
4 – This was Mourinho’s biggest PL win as @ManUtd manager (4-0), and biggest PL home win since Chelsea 6-0 Arsenal in March 2014. Rout. pic.twitter.com/N8otgaVT9r
— OptaJoe (@OptaJoe) August 13, 2017
„Încrederea e un cuvânt care-mi place. Prestaţia şi nivelul de încredere sunt importante pentru mine, ştiţi că am pierdut două puncte aici contra lui West Ham [sezonul trecut].“
Nu doar jucătorii lui United par să-şi fi redescoperit încrederea.
Roller coaster la Arsenal şi Liverpool
Meciul lui Arsenal contra lui Leicester City a avut câte ceva pentru orice categorie de fan de pe Emirates. Pentru brigada „Wenger Out“, trei goluri primite, două dintre ele într-un colaps alarmant din prima repriză; pentru cei din tribuna „Wenger In“, o revenire spectaculoasă în ultimele minute care să demonstreze caracterul echipei; pentru indecişi, trei puncte câştigate, dar multe întrebări care să complice orice previziuni pentru sezonul ce urmează.
Când Alexandre Lacazette și-a început viaţa în Premier League cu un gol în minutul 2, totul părea perfect. Dar Leicester a lovit prin Okazaki şi Vardy – ambii au marcat din centrări bune, dar simple, care au cauzat mult prea multă panică în apărarea gazdelor. Wellbeck şi Vardy au dus scorul la 2-3, chiar înainte de operaţiunea de salvare lansată de Ramsey şi încheiată de Giroud în ultimele minute.
➡️ Arsenal 4-3 Leicester
⚽️ 02' : Lacazette
⚽️ 05' : Okazaki
⚽️ 29' : Vardy
⚽️ 45' : Welbeck
⚽️ 56' : Vardy
⚽️ 83' : Ramsey
⚽️ 85' : Giroud pic.twitter.com/z1W2GYoSdp— Vines Foot (@vinesfoot) August 11, 2017
„Ştim că putem să ne descurcăm mai bine defensiv, dar per total am produs un joc de top,“ a spus Wenger la sfârşit. Ca de obicei în ultimii ani la Arsenal, cele două părţi ale frazei vor scinda preocupările pe care le au fanii clubului.
Şi dacă lucrurile continuă în același mod, vom avea o situaţie asemănătoare şi la Liverpool. Deplasarea de la Watford i-a purtat pe fanii echipei lui Klopp prin toate emoţiile posibile: un început groaznic, desăvârşit de Stefano Okaka, a fost rectificat de geniul lui Sadio Mane. Care s-a dus pe apa sâmbetei aproape instantaneu, când Doucoure a făcut 2-1 pentru Watford.
Nici penaltiul lui Firmino şi nici măcar golul la debut al lui Mohamed Salah, din repriza secundă, n-au şters impresia că mai urmează un twist. Şi normal că a venit, în minutul 93, prin Miguel Britos. Klopp a observat corect că reuşita de 3-3 a fost marcată din ofsaid, dar nici el n-a mai avut puterea să comenteze prea mult pe seama asta: „Am uitat să închidem meciul. Ne-am apărat prea jos. N-avem destulă direcţie în joc. Pasăm, pasăm, pasăm şi nu văd exact ce vrem.“
Dacă mai pui la socoteală faptul că Coutinho pare ca şi plecat la Barcelona (Klopp: „Nu mai depinde de mine“), paralele cu nebunia de la Arsenal par şi mai evidente.
Starturi mixte pentru nou-promovate
Soarta celor trei nou-venite de sezonul ăsta a fost un caz de „The Good, The Bad and The Ugly“.
The Good – Huddersfield Town a lăsat pe toată lumea cu gura căscată cu un 3-0 în deplasare la Crystal Palace. Săracul Frank De Boer, şi el la debut în Premier League, şi-a văzut echipa demontată de Steve Mounie, transferul record al oaspeţilor, care a marcat două goluri şi a terorizat apărarea fragilă a londonezilor. Colac peste pupăză, Joel Ward şi-a marcat un autogol şi Huddersfield a urcat, pentru scurt timp, pe primul loc în clasament. „O să-i fac o poză,“ a spus eroul Mounie după joc.
Steve Mounié's Premier League debut by numbers:
6 aerial duels won
5 clearances
3 shots
2 goalsA monster in both boxes. ? pic.twitter.com/4GoJdejPkF
— Squawka Football (@Squawka) August 12, 2017
The Bad – poate e puţin dur s-o caracterizăm așa pe Brighton & Hove Albion, care e echipa cu bugetul cel mai mic din campionat. Mai ales că Brighton a întâlnit clubul sacului fără fund, Man City, care tocmai a cheltuit peste 200 de milioane pe transferuri vara asta. Trei sferturi de meci, Brighton i-a ţinut pe băieţii lui Guardiola la distanţă, dar baricada n-a rezistat până la capăt şi Aguero a profitat de o greşeală individuală. Abia golul de 2-0 a fost ceva demn de acest Bad: o lovitură de cap în forţă din partea fundaşului Dunk trimisă, cu convingerea unui atacant, direct în propria poartă.
Please RT!! #manchestercity Manchester City’s Benjamin Mendy trolls Lewis Dunk after Brighton own goal https://t.co/YglCYgeceZ pic.twitter.com/DvlNuL743l
— Love Manchester City (@Loving_Mcity) August 13, 2017
The Ugly – Tottenham nu a arătat mare lucru pe St. James’s Park, lentă şi incapabilă să treacă de zidul defensiv ridicat de Newcastle. Asta până în minutul 48, când Jonjo Shelvey, cu baderola de căpitan pe braţ, s-a hotărât să joace o sârbă pe glezna lui Dele Alli, chiar în faţa arbitrului.
Jonjo Shelvey and his beautiful bald head, sent off in the 49' due to this #CautionableOffense #NEWvTOT pic.twitter.com/Ja1aTcfjkF
— Cautionable Offense (@CautionOffense) August 13, 2017
Cartonaşul roşu a fost urmat nu la mult timp de răzbunarea lui Alli, care a deschis scorul. Ben Davies a asigurat cele trei puncte pentru Spurs şi Rafa Benitez rămâne cu două accidentări serioase şi un act stupid din revenirea sa în Premier League.
Welcome back!
1 down
37 to go… pic.twitter.com/PZSnOaWTFX
— Premier League (@premierleague) August 14, 2017
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni