Bucuria unora, suferința celorlalți | Kim Rasmussen: „E cea mai mare dezamăgire din cariera mea”
Andrei Năstase 6 decembrie 2019Am ajuns târziu la conferința de presă. Bucuria fetelor ne-a ținut mai mult în zona mixtă, unde energia cu care au revenit în fața Ungariei nu se descărcase încă din ele. Și am intrat în sala unde antrenorii și cele două jucătoare – Iuganu pentru România, Kovacsics pentru Ungaria – dădeau declarații, uitând, pentru o clipă, că bucuria noastră e suferința lor.
Într-o atmosferă încărcată, Tomas Ryde a fost invitat să facă rezumatul unui meci care nu poate fi rezumat. „Am avut o primă repriză slabă, dar am jucat bine șapte contra șase. Am schimbat portarii între ei, pentru că Kovacsis a jucat foarte bine și a pus presiune mare pe ei. Meciul a fost fairplay și sunt foarte fericit pentru cum am luptat”, a spus suedezul, înainte să-și poftească jucătoarea – una dintre cele mai bune astăzi – să ne spună cum s-a simțit revenirea României din teren.
„Suntem foarte fericite că am câștigat acest meci. Felicit echipa Ungariei, au jucat foarte bnine în prima repriză, dar noi am crezut până la final. Suntem foarte, foarte fericite!”, a spus Ana Maria Iuganu, cea care a marcat șase goluri din șapte aruncări, a doua marcatoare a României, după Neagu, cu cele 10 goluri ale ei, mai toate de la șapte metri (parcă niciodată n-a executat mai bine decât azi).
Ryde l-a încurajat pe Rasmussen
Și apoi a venit rândul lui Kim Rasmussen, ale cărui declarații ne-au adus pe toți cu picioarele pe pământ. „Felicit România și pe Tomas”, a început el. „Ce contează în sport e ca la final să fii în față. Sunt foarte dezamăgit de mine. Sunt foarte dezamăgit că n-am obținut măcar egalul (care ar fi calificat Ungaria mai departe). Mai ales în ultimele 10 minute, cred că ce-au facut oficialii e rușinos pentru handbal. Pentru prima oară, am simțit că a fost ceva personal împotriva mea. Sunt foarte dezamăgit că s-a ajuns la acest nivel, dar cel mai dezamăgit sunt de mine (n.a. pentru presupusele lui proteste, Ungaria a pierdut o minge și apoi a primit o eliminare de două minute).
A fost greu s-o controlăm pe Cristina la mijloc, le-a oferit mingi bune celorlalte jucătoare. Jocul 7 contra 6 a fost bun pentru România azi, a fost un avantaj pentru ele. Și totuși, am avut trei goluri până aproape de final… E cea mai mare dezamăgire din cariera mea ca antrenor, îmi pare rău pentru fete, pentru suporteri, îmi pare rău că n-am fost mai bun pentru ele azi. E dureros, dar așa e sportul, e cu urcușuri și coborâșuri.”
Kovacsics a vorbit și ea despre acest vis oprit prea repede, înainte ca Ryde să intervină și să încurajeze echipa Ungariei: „E un moment dificil pentru ei și îl înțeleg pe Rasmussen. Dar vreau să spun că iubesc modul în care Ungaria joacă handbal, jucătoarele tinere pe care le au. Ăsta e viitorul pentru handbal și le doresc să continue la fel, să-și urmeze visele și obiectivele în continuare, pentru că e bine pentru handbal. Joacă într-un mod apreciat de toată lumea. Le-aș spune în aceste momente grele să continue să joace, pentru că vor fi vise noi de împlinit în viitor.”
Citește și:
Cum au trăit jucătoarele României această revenire.
Cum a fost obținută această victorie.
Foto: Mircea Roșca / Sport Pictures
Ce trebuie să știi despre următoarea fază a competiției
Calificată în Main Round când nimeni nu mai spera, România va întâlni Rusia, Suedia și Japonia în grupele principale. Primul meci e duminică, cu Rusia, antrenată de fostul selecționer Ambros Martin.
Rusia și Spania vor deshide această grupă formată din șase echipe cu maximum de puncte, 4.
Muntenegru și Suedia intră cu câte două, în timp ce România și Japonia pornesc fără puncte.
Franța, campioana europeană și mondială en-titre, învinsă astăzi de Danemarca, e marea absentă din Main Round.
Programul României în Main Round:
Duminică, 8 decembrie, 08:00 – România – Rusia
Marţi, 10 decembrie, 13.30 – România – Suedia
Miercuri, 11 decembrie, 11:00 – România – Japonia