Liverpool primește un „tratament Liverpool” de la Atletico Madrid. Campioana Europei își încheie sezonul în optimi

Lead.ro 12 martie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Liverpool – Atletico Madrid 2-3, d.p. (2-4 scor general)
PSG – Dortmund 2-0 (3-2 scor general)

Semnele erau acolo, la Liverpool, în ultimele săptămâni. De când au pierdut la Madrid în tur, fără să apuce să dea un șut pe poartă, oamenii lui Klopp și-au pierdut ceva din energia specială cu care au devastat orice competiție în acest sezon. Întâi un pas greșit cu Watford, expediat drept un accident, apoi o înfrângere cu Chelsea în Cupă, considerată un obiectiv neimportant. Însă ceva se schimbase, aproape insesizabil, iar succesul oarecum înșelător cu Bournemouth, meci întors de la 0-1 după o gafă de apărare, a făcut uitată acea mini-perioadă de lipsă de inspirație, normală de altfel. Să își fi pierdut Liverpool ascuțimea și sentimentul de invincibilitate exact în cel mai prost moment?

Atletico stătea la pândă. Nu e probabil o altă echipă în Europa care să fie, simultan, extrem de incomodă și în continuare trecută cu vederea, chiar și când are două finale de Champions League recente. Sezonul în general slab intern îi aducea pe oamenii lui Simeone în postură de mari outsideri pe Anfield, în ceea ce trebuia să fie o altă seară magică pentru fanii gazdă. Liverpool avea de întors un 0-1: ce înseamnă un dezavantaj de un gol când ai întors trei în fața Barcelonei? Și, până la un punct, lucrurile au mers perfect pentru campionii Europei: un joc ofensiv, dar răbdător, a produs două centrări perfecte și două goluri pentru Wijnaldum și Firmino, al doilea, în prima repriză de prelungiri. Între ele, alte ocazii mari, câteva momente în care Madridul s-a clătinat de-a binelea, dar și un gol anulat spaniolilor, în ultimele secunde ale timpului regulamentar. La 2-0, nimic nu se mai putea întâmpla, nu? Ba da. Intrat în teren în minutul 56, Marcos Llorente a înscris nu o dată, ci de două ori în prelungiri, cu două șuturi splendide din afara careului, la primul dintre ele profitând de neatenția lui Adrian. În ultimele secunde, Alvaro Morata a înscris și el: Atletico nu s-a mulțumit doar cu calificarea, ci a plecat și cu victoria. Ce omagiu adus lui Liverpool, chiar pe terenul acesteia: o întoarcere similară cu cea a cormoranilor de anul trecut cu Barcelona, dacă nu în termeni de scor, măcar în termeni de șoc. 

De când a venit la Liverpool, Jurgen Klopp n-a fost niciodată scos într-o dublă manșă de cupe europene. S-a întâmplat acum, cu Atletico, cea mai mare echipă mică. Iar Liverpool trăiește un paradox. Pentru un sezon excepțional, din multe puncte de vedere, va rămâne cu un singur trofeu de arătat. Firește, după ce se vor fi dus aburii acestui eșec, fanii lui Liverpool nu vor fi prea afectați. Liga, anul trecut, campionatul – ÎN SFÂRȘIT! – anul acesta. Viața e frumoasă în continuare pe Anfield. 

Dincolo, la Paris, PSG își juca – iarăși! – sezonul, într-un meci de o importanță uriașă pentru toată lumea de pe Parc des Princes. Oare cum ar fi arătat lucrurile la club a doua zi în cazul unei eliminări? Oamenii lui Tuchel aveau de întors un 1-2 cu Borussia Dortmund, echipă care a arătat mai bine în ultimele săptămâni decât au făcut-o francezii. Și trebuiau să facă asta fără fani în tribune, din motive de prevenție în lupta cu coronavirus, dar s-ar putea spune, retroactiv, că asta s-a dovedit mai degrabă un ajutor, pentru că parizienii au fost o idee mai scutiți de o apăsare. Așa, au jucat disciplinat și au întors înfrângerea din turul de la Dortmund, punând, în sfârșit, capăt seriei de eliminări premature din Ligă. Într-un an în care niciuna dintre superputerile rămase în cursă nu e scutită de semne de întrebare, oare să fie asta fereastra Parisului?

Seara s-a încheiat cu imagini pe care altfel le-am fi considerat emblematice pentru cât de frumos e fotbalul. Unii dintre jucătorii Parisului au ieșit afară, lângă stadion, ca să sărbătorească împreună cu suporterii exilați, pe care interdicția de a intra pe stadion nu i-a împiedicat să nu se adune lângă stadion. Însă, în vremurile astea, într-o seară în care Juventus Torino anunță primul caz al unui jucător de la un club mare îmbolnăvit de coronavirus, un astfel de gest sună mai degrabă a inconștiență, nu doar pentru riscurile asumate, cât pentru exemplul dat. 

Fotbalul de Ligă se strecoară, cumva, printre interdicții și vești proaste. În ce condiții va mai reuși și săptămânile viitoare, rămâne de văzut.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories