O înfrângere enervantă: România nu joacă rău, dar pierde și cu Ungaria, rămâne fără puncte înaintea meciului cu campioana mondială Olanda

Andrei Năstase 14 decembrie 2020

Echipa națională a României arată mai multe lucruri bune, dar pierde în final cu Ungaria, 26-24, după o repriză secundă în care doar axul central format din Cristina Neagu și Lorena Ostase a continuat să funcționeze.

Lorena Ostase a fost cea mai bună marcatoare a României, cu șapte goluri. Cinci au venit din pasele Cristinei Neagu, care a marcat și ea alte cinci goluri. Eliza Buceschi și Cristina Laslo au contribuit cu patru, respectiv trei goluri.

Peste doar 18 ore, România va juca cu campioana mondială Olanda în ultimul ei meci de la Campionatul European din Danemarca. Până acolo, România rămâne fără puncte în această grupă în care Norvegia și-a asigurat deja locul în semifinalele, în timp ce Germania, deși învinsă azi de Olanda, încă mai speră să prindă din urmă Croația.


*

Cu Ungaria ne-am tot văzut în ultima vreme, iar victoria dramatică de la Mondialul din Japonia e încă proaspătă în amintirea tuturor. Nici de înfrângerea de la Europeanul din 2018 nu vom uita prea curând, căci în acel meci s-a accidentat Cristina Neagu. Fără ea, România a ajuns în semifinale, dar n-a putut face nimic în fața Rusiei. Și nici în fața Olandei, cum spuneam, în meciul pentru bronz.

Doar că acum, fără duelul spectatorilor în tribunele sălii din Kolding, fără tensiunea și miza obișnuită ne-am putut uita meciul acesta ca la un nou test pentru atacul României – cel mai puțin eficient între echipele din Main Round -, o nouă șansă pentru ca lucrurile să se lege și mai bine în apărare și, în fine, o altă ocazie pentru Iulia Dumanska și Denisa Dedu să-și confirme locul între cele mai bune portărițe de la Campionatul European.

În căutarea victoriei cu numărul 50 la campionatele europene – ispravă reușită până acum doar Norvegia și Danemarca -, Ungaria a pornit mai bine, a condus cu 2-0 și 3-1, după un atac la care tânăra Anca Polocoșer – lovită destul de rău în figură – a trebuit să iasă pe margine pentru îngrijiri.

România a egalat la 3, prin Eliza Buceschi și extrema Nicoleta Dincă, pe unul dintre rarele contraatacuri reușite în Danemarca, însă Ungaria a reușit să se desprindă din nou la două și apoi trei goluri, 7-4, după câteva finalizări bune din extremă.

Au fost 10 minute destul de tensionate, în care România a încercat mai des pe centru, fie de la distanță, fie cu angajare spre Lorena Ostase, iar Ungaria a răspuns mai mult din lateral, pe jocul cu extremele – foarte eficiente în acest start de meci.

S-a mers înainte cu aceeași diferență de trei goluri în favoarea Ungariei, până când Denisa Dedu, intrată în poartă în locul Iuliei Dumanska, a reușit să citească și să blocheze prima aruncare din lateral dreapta.

Au urmat multe altele, și de treaba asta a profitat mai întâi Cristina Neagu, care și-a tras echipa la 9-7 și apoi 9-8, după o pasă voleibalată superb spre Sonia Seraficeanu, care a marcat apoi și al doilea ei gol consecutiv, pe un atac în inferioritate dus foarte bine până în extremă. Au fost minute mai bune pentru România, care a atacat ceva mai iute decât de obicei, cu pase mai puține și finalizări mai curajoase. Ritmul acesta mai alert a adus și egalarea la 12, după un frumos gol de pe picioare marcat de Cristina Laslo.

Aici, la 12-12 (în minutul 25) a cerut Bogdan Burcea primul său time-out, pentru a da indicații suplimentare pe faza de atac. Când Lorena Ostase a finalizat perfect pentru al treilea ei gol, România a trecut pentru prima dată la conducere, 13-12, înainte ca Neagu, din prepasiv și de la distanță, să găsească al patrulea gol consecutiv pentru România: 14-12.

La vestiare s-a intrat cu +1 pentru România, 14-13, mai precisă în a doua parte a reprizei, de când Denisa Dedu a intrat (atât de bine) în poartă. A fost prima dată la acest Campionat European când România a început repriza a doua în avantaj.

Avantajul acesta a fost mărit de Ostase, lovită și ea în zona genunchiului, înainte ca România să rateze două șanse să fugă la +3. A profitat Ungaria, prin Kovacsics, a răspuns imediat Neagu, cu o aruncare năprasnică, și exact când Ungaria a dat semne că poate egala, Subțirică, intrată ea pe pivot, a scos o eliminare de două minute care i-a scos din sărite pe antrenorii Ungariei, Gabor Danyi și Gabor Elek, pe care-i cunoaștem foarte bine de la Gyor, respectiv Ferencvaros.

Ei au fost aleși să continue această reconstrucție pe care Ungaria a început-o acum câțiva ani, cu danezul Kim Rasmussen pe bancă și cu această generație bună care așteaptă deja primele rezultate serioase.

Așa se explică și dezamăgirea pe care Ungaria a simțit-o în ultimul meci din Grupa C, când, dacă ar fi bătut Olanda, ar fi putut intra cu 4 puncte în Main Round. În schimb, înfrângerea cu Olanda (după o cădere din repriza secundă) le-a trimis pe unguroaice fără puncte în acestă grupă în care Ungaria nu mai are obiectiv.

Chiar și așa, jucătoarele maghiare au reușit și ele patru goluri consecutive, au egalat și apoi au trecut din nou la conducere, 19-18 și 20-18, moment în care Bogdan Burcea a cerut time-out (în minutul 45) pentru a-și reașeza de astă dată apărarea. Și mutarea a funcționat.

Ana-Maria Măzăreanu, intrată și ea în poartă, a scos două mingi la rând, înainte ca Lorena Ostase, tot din pasa Cristinei Neagu, să oprească seceta din atac a României. Cristina Laslo, după o frumoasă depășire, a egalat la 20, Ana Maria Țicu a imitat-o și a obinut prima aruncare de la șapte metri a României, însă lipsa eficienței de aici a continuat.

În ultimele 10 minute s-a intrat cu 21-20 pentru Ungaria, dar Ostase – ghici din pasa cui – a reușit să egaleze cu al șaselea ei gol în acest meci. Dacă le adaugi aici pe cele cinci ale Cristinei Neagu, înțelegi de ce antrenorii Ungariei au simțit nevoia unui time-out prin care să oprească cumva acest ax central al României, cu șapte minute înaintea finalului. N-a fost chip, căci Lorena a marcat și pentru 22-22.

Din păcate, Ungaria a răspuns foarte bine din extremă și a intrat în ultimele cinci minute cu un +2 (24-22) greu de întors. Și când Dedu, revenită în poartă, a primit un gol după o ciudată aruncare cu podeaua, lucrurile au devenit destul de clare: s-a terminat 26-24 pentru Ungaria, care obține primele două puncte în grupa principală.

**

Pentru România urmează acum câteva ore de odihnă, apoi meciul cu Olanda de marți (ora 17.00). Ungaria va juca contra Norvegiei, de la 21.30, iar Croația va juca cu Germania (ora 19.15).


În cealaltă grupă, Rusia și Franța au ajuns la 7 puncte, după ce au terminat la egalitate unul dintre cele mai bune meciuri de la acest European. Danemarca e singura care mai speră la calificarea în semifinale, dar pentru asta trebuie să câștige cu Rusia, în ultimul meci al zilei de marți.


 

Foto: Sorin Pană / Sport Pictures

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.