Barcelona și Atletico își zdrobesc adversarele, dar Real Madrid conduce La Liga cu procentaj perfect. Totul sub umbra interdicției de transferuri pentru cluburile din Madrid
Danny Coposescu 19 septembrie 2016Nimic nou sub soarele din Spania, măcar la prima vedere: weekend-ul trecut a inclus două victorii mari pentru doi din cei trei granzi ai fotbalului iberic. Barcelona a ajuns la 12 goluri în două jocuri și a pus capăt începutului fantastic al primei aventuri pe care Leganes o are în prima ligă din Spania. Nou promovata nu primise decât două goluri până să primească vizita campioanei, dar tripleta MessySuaresNeymar a revenit cu mare poftă de joc, după cum s-a văzut și în Champions League: Messi (2), Suarez și Neymar au făcut uitată sincopa din etapa precedentă (1-2 contra lui Alaves) cu un 5-1 spectaculos.
O lecție importantă reiese însă chiar și după o formalitate ca asta. Luis Enrique a încercat să se bazeze pe rotație contra lui Deportivo Alaves, dar a ajuns să-și priveze echipa de aproape tot ce are ea mai bun. Fără îndoială că vor exista situații în care lotul Barcelonei va trebui exploatat la maxim, însă formula pentru o rotație de succes poartă de cele mai multe ori mantia subtilității, pentru a minimiza efectele negative asupra unei echipe cu un prim 11 parcă mai cristalizat ca oriunde altundeva.
Pe Vicente Calderon, Antoine Griezmann și-a continuat explozia de formă apărută după apatia din primele etape. Sporting Gijon a fost victima de sâmbătă, într-un 5-0 care aduce aminte că Atleti poate să facă să plouă cu goluri, nu doar să se apere îndârjit.
Duble din partea francezului și a lui Fernando Torres au anunțat definitiv depășirea unui moment greu de către băieții lui Diego Simeone. Argentinianul îl admiră atât de mult pe Griezmann încât conferința de presă de după meci a devenit o ocazie de a face lobby pentru cauza lui Grizmann în cursa pentru Balonul de Aur. Toate bune și frumoase, dar o altă știre a cam ciupit din entuziasmul care își face din nou loc în tribunele de pe Calderon.
Simeone și-a scurtat contractul la club cu doi ani, iar pe hârtie scrie acum 2018 în loc de 2020. Se pare că mișcarea a venit în vară, după a doua traumă dintr-o finală Champions League contra rivalei din oraș. Asaltat de întrebări, Simeone a insistat că nimic nu s-a schimbat și că e fericit la Madrid, în ciuda modificării. Dar vestea le va da de gândit nu numai fanilor lui Atleti, ci și cluburilor mari din Europa care îl râvnesc de ani buni pe antrenorul de 46 de ani.
Simeone confirms he had his contract shortened by two years this summer but denies it affects his future plans: https://t.co/sO6SDzTwcS
— Dermot Corrigan (@dermotmcorrigan) September 16, 2016
Deși Simeone spune că își poate prelungi din nou contractul oricând în următorii doi ani, o nouă problemă s-ar putea să aibă implicații în sensul ăsta. Pe 8 septembrie, FIFA a anunțat că a respins apelul lui Atletico și Real la decizia de a impune interdicție la transferuri pentru următoarele două ferestre. Singurul motiv pentru care cele două cluburi madrilene au putut face mutări vara asta e pentru că pedeapsa a fost suspendată câtă vreme s-a judecat apelul.
Acuzația e că ambele au semnat jucători sub 18 ani între 2004 și 2014 fără a respecta condițiile stringente impuse de FIFA în astfel de situații. Pentru a proteja tinerii jucători de comportamente exploatative, transferul internațional al adolescenților e restricționat de factori precum prezența părinților în țara în care sunt aduși și asigurarea unei educații generale adecvate de către club.
Real și Atletico au anunțat deja că vor face apel la CAS, dar șansele lor nu arată bine. Pentru Diego Simeone, o decizie definitivă ar însemna un an în care trebuie să lucreze exclusiv cu ce are la dispoziție. Pe lângă dubiile pe care și le-a exprimat după înfrângerea din ultima finală europeană, imposibilitatea de a face transferuri s-ar putea să-l convingă că nu poate duce echipa mai departe de atât.
La fel de rău ar fi sunat interdicția asta și pentru Real Madrid, un club care se definește prin transferurile de marcă. Dar am mai vorbit despre faptul că Zinedine Zidane are la dispoziție cel mai numeros și echilibrat lot din liga spaniolă. Dovada a fost și meciul de duminică împotriva lui Espanyol. Fără Ronaldo și Bale, francezul a început în sfârșit cu James Rodriguez.
Columbianul are multe de demonstrat după ce a fost lăsat pe bancă atâta vreme, înconjurat de zvonurile unei plecări. Golul său a eliberat-o pe Real într-un moment în care părea că va fi frustrată pe RCDE Stadium. Victoria cu 2-0 a însemnat totodată și egalarea unui record stabilit de Barcelona: 16 victorii consecutive în La Liga.
Yesterday's 2-0 win over Espanyol took @realmadrid's consecutive wins streak to 16, a new club record! pic.twitter.com/nvsxAOAXb6
— Top Eleven (@topeleven) September 19, 2016
Real Madrid sub Zidane demonstrează săptămână de săptămână cât de multă nevoie avea clubul ăsta de stabilitate și liniște pentru a se putea concentra pe ceea ce face mai bine. Când un jucător cu un nume ca cel al lui Rodriguez își așteaptă cuminte șansa și apoi o apucă cu ambele mâini, fără a trimite săgeți frustrate în stânga și în dreapta, înseamnă că ai reușit să îmblânzești unul dintre cele mai dificile și turbulente loturi din fotbalul european.
Lucrurile par să se fi schimbat la Real. Poate și datorită atmosferei instaurate de către Zidane, interdicția impusă de FIFA s-ar putea să nu fie un capăt de lume. La urma urmei, vara asta a fost una relativ tăcută pe frontul ăsta, iar revenirea lui Alvaro Morata a fost singurul cap de afiș. Departe de obsesia precedentă față de sume record și jucători cu un „brand“ puternic. Poate, cel puțin deocamdată, Realul chiar nu mai are nevoie să-și maseze artificial stima de sine și se simte confortabil în pielea pe care i-o croiește Zinedine Zidane.
✈?✌ #RMLiga
We're on our way back to Madrid with 3⃣ points!#HalaMadrid pic.twitter.com/bTQVqOq1fx— Real Madrid C.F. (@realmadriden) September 18, 2016
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni