Barca de 8+1 a României nu-și găsește ritmul, nici medalia visată. David Popovici și Bianca Costea încheie prima lor Olimpiadă
Lead.ro 30 iulie 2021Va câștiga delegația României o medalie pentru a treia zi consecutivă la Jocurile Olimpice? A fost întrebarea la care canotajul, cu barca de 8+1 feminin, a încercat să răspundă pozitiv. Din păcate, fetele nu și-au găsit ritmul în ultima finală a echipei noastre de canotaj.
Lucrurile importante ale zilei a 8-a a Jocurilor, în fluxul nostru de informații de la Tokyo. Așa cum te-ai obișnuit, materialul este actualizat odată cu veștile importante.
*
UPDATE 13:55 – BIANCA COSTEA TERMINĂ PE 31 LA 50M LIBER, ÎN AFARA SEMIFINALELOR
Bianca Costea, cea mai tânără componentă a delegației României la Tokyo (16 ani împliniți în ianuarie), n-a prins nici ea semifinalele probei de 50 de metri liber. Românca a fost a doua în seria ei, însă timpul său, 25,61, nu a fost suficient pentru unul dintre cele 16 locuri din semifinale.
Și Bianca, la fel ca David, are viitorul în față. Ea deja a câștigat o medalie de aur importantă (la 50 de metri liber), asta la Festivalul Olimpic al Tineretului european de la Baku, în 2019.
ORA 13: 24 – DAVID POPOVICI NU PRINDE SEMIFINALELE LA 50 DE METRI, ÎȘI ÎNCHEIE AICI AVENTURA DE LA TOKYO
David Popovici, la cei 16 ani ai săi, încă pierde câteva fracțiuni de secundă la fiecare start; și asta pentru că cei mai mulți concurenți sunt mai puternici fizic, deci se împing ceva mai bine pentru săritura în bazin.
Și-n vreme ce la 100 și 200 de metri David are timp să recupereze, la 50 de metri îi este (încă) mai greu. Asta s-a văzut și azi, în calificările de la 50 de metri. David a terminat pe locul 8 în seria lui și pe 40 la general, astfel că nu a prins cele 16 locuri din semifinalele celei mai rapide probe olimpice.
Însă cu cele două finale de la 100 și 200 de metri, prima încheiată pe locul 4, la două sutimi de medalii, a doua pe 7, David Popovici și antrenorul Adrian Rădulescu pot fi mulțumiți și foarte încrezători după prima lor Olimpiadă: dacă lucrurile continuă așa, David are toate argumentele să lupte pentru medalii în viitorul apropiat.
De asta s-au convins și adversarii lui. Ce putem învăța din frumoasa performanță a lui David Popovici de la Tokyo? Andreea Giuclea a identificat patru lucruri importante.
ORA 6:20 – SIMIONESCU ESTE ELIMINAT ÎN OPTIMI LA JUDO +100KG
Vlăduț Simionescu n-a reușit să treacă de ucrainianul Yakiv Khammo, favoritul 7 de la categoria super grea la judo. Khammo, care-l învinsese și în primăvară, la Mondialele de la Budapesta, a punctat în primele 13 secunde, apoi a știut să evadeja și să se ferească de prizele încercate de român.
După eliminarea lui Simionescu, România rămâne fără concurenți competițiile de judo: Andreea Chițu și Alexandru Raicu au fost eliminați tot în faza optimilor (de sportivi care au câștigat ulterior medalii).
ORA 5:25 – VLĂDUȚ SIMIONESCU SE CALIFICĂ ÎN OPTIMI LA JUDO
Vlăduț Simionescu (31 de ani) a trecut destul de ușor peste primul obstacol din competiția de judo + 100kg. El a trecut în mai puțin de un minut, prin ippon, de Ali Omar (Libia).
Simionescu va avea mai mult de lucru în optimile de finală, cu ucraineanul Yakiv Khammo, cap de serie numărul 7 și unul dintre cei mai în formă judoka de la Tokyo. Khammo a câștigat bronzul la Campionatele Mondiale de la Budapesta, în primăvară, când l-a învins în drumul spre podium și pe Vlăduț Simionescu.
ORA 4:22 – ALIN FIRFIRICĂ NU SE CALIFICĂ ÎN FINALĂ LA ARUNCAREA DISCULUI
Alin Firfirică nu a reușit să se califice în finala probei de aruncarea discului. Suceveanul a terminat pe locul 10 în calificări, cu cea mai bună aruncare măsurată la 61,90 metri, sub baremul necesar finalei. I-ar fi trebuit probabil peste 65 de metri – recordul personal al lui Alin este de 67,32.
La Campionatul Mondial din 2019, când a terminat pe locul 4, românul a aruncat 66,46.
La cei 25 de ani ai săi, Alin Firfirică este un obișnuit al titlului de cel mai bun atlet român, pe care Federația Română de Atletism i l-a acordat în ultimii trei ani.
ORA 4:05 – BARCA ROMÂNIEI TERMINĂ PE 6 ÎN FINALA DE LA 8+1
Nouă echipaje și 36 de sportivi a adus România la JO de la Tokyo. Și obiectivul oficial – acela de două medalii – a fost depășit încă de ieri, când Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au câștigat argintul la dublu rame masculin, aducând a treia medalie olimpică pentru canotajul românesc. Și a patra pentru delegația României la Tokyo.
În ultima probă a canotajului, barca de 8+1 a României – cu Maria Rusu, Viviana Bejenariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrânceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea – nu și-a găsit ritmul. Și nici medalia visată.
Potrivit GSP, Denisei Tîlvescu i s-a făcut rău de la efort și a fost luată cu scaunul rulant de pe ponton.
Fetele au fost ultimele la fiecare puncte intermediar și au încheiat pe ultimul loc, deși intraseră în finală (prin recalificări) cu un nou record mondial: 5:52.99. E drept, zilele trecute, când au bătut recordul stabilit în 2013 (5:54.16) au avut vânt favorabil; iar azi nimic n-a mai fost favorabil în cursa câștigată de Canada, cu 5:59.13.
Argintul a ajuns la Noua Zeelandă, bronzul l-a câștigat China.
„Obiectivul Federației este cucerirea a două medalii. Normal că ne dorim să fie medalii cât mai multe și cât mai strălucitoare. Chiar sper să nu fie doar două medalii, pentru că fiecare echipaj are șansa lui, fiecare sportiv a muncit prea mult ca să nu aibă partea lui de șansă la podiumul olimpic. Acum, trebuie să fie și Dumnezeu un pic român, așa cum a fost de atâtea ori. Oricât ai munci, dacă nu ai un pic de șansă, dacă nu îți suflă puțin Dumnezeu în aripi, totul este în zadar”, ne spunea Elisabeta Lipă acum câteva zile.
INTERVIURI CU ECHIPA DE CANOTAJ
PROGRAMUL TEAM ROMANIA PE 30 IULIE
Atletism
Ora 03:45 – grupe, aruncarea discului, Alin Firfirică
Canotaj
Ora 04:05 – Finala feminină pentru medalii Olimpice 8+1, cu Maria Rusu, Viviana Bejenariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrânceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea.
Judo
Ora 05:00 – calificări, +100kg – Vlăduț Simionescu
Înot
Ora 13:08 – serii 50m liber – David Popovici
Ora 13:29 – serii 50m liber – Bianca Costea
Fotografii: COSR / Cristian Nistor