JO Tokyo, ziua a 7-a | Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă câștigă argintul la dublu rame, David Popovici termină pe locul 7 în finala de la 100 m liber

Lead.ro 29 iulie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Cu încă o medalie de argint la canotaj – așa a început delegația României a 7-a zi a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Performanța le-a aparținut lui Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, în barca de dublu rame. Cu un finish foarte puteric, cei doi au adus astfel a patra medalie a României la JO: avem un aur și trei medalii de argint.

Despre lucrurile importante ale zilei a 7-a a Jocurilor, în fluxul nostru de informații de la Tokyo. Așa cum te-ai obișnuit, materialul este actualizat odată cu veștile importante.

*


PROGRAMUL TEAM ROMANIA PE 30 IULIE 

Atletism
Ora 03:45 – grupe, aruncarea discului, Alin Firfirică

Canotaj
Ora 04:25 – Finala feminină pentru medalii Olimpice 8+1- Maria Rusu, Viviana Bejenariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrânceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea.

Judo
Ora 05:00 – calificări, +100kg – Vlăduț Simionescu

Înot
Ora 13:08 – serii 50m liber – David Popovici
Ora 13:29 – serii 50m liber – Bianca Costea 


ORA 5:41 – DAVID POPOVICI, LOCUL 7 ÎN FINALA DE LA 100M LIBER 

Calificat în finala la 100 metri liber, proba sa preferată și cea mai populară a natației, cu al cincilea timp, David Popovici a intrat încrezător în Tokyo Aquatics Center joi dimineața, așa cum deja ne-a obișnuit.

Urmărit cu camerele de filmat pe culoarul unde aștepta, alături de ceilalți înotători, și-a lovit de câteva ori cu putere pieptul, și-a scuturat brațele, a făcut câteva mișcări din cap. Lângă el, mai liniștiți, așteptau americanul Caeleb Dressel, campion mondial și dublu campion olimpic, și rusul Kliment Kolesnikov, adversarii pe care David speră, într-o zi, să-i întreacă.

Dressel a țâșnit de pe blockstart și a condus pe parcursul întregii probe. A câștigat aurul și a stabilit un nou record olimpic (47.02), urmat de australianul Kyle Chalmers (47.08) și de rusul Kliment Kolesnikov (47.44).

Pe culoarul doi, David n-a avut un start la fel de bun, dar a încercat să recupereze pe final. Cu 48.04, sub timpul său din semifinale (47.72), a încheiat pe 7 o finală extrem de puternică, arătând că e deja printre cei mai buni înotători din lume. E un rezultat impresionant, cum e tot ce-a reușit tânărul de 16 ani în acest bazin.


Performanțele lui David sunt importante nu doar pentru ce promit despre viitorul său, cât și pentru impactul pe care-l are deja acasă, printre copiii care-i pot urma exemplul și veni către sport, ne-a spus ieri Cătălin Becheru, antrenor și co-fondator al clubului unde David și-a început drumul spre Tokyo.

David va evolua și în calificările cursei de 50 metri liber, în seria 6, programate mâine, 30 iulie, la ora 13:12.


ORA 04:18 – IONELA COZMIUC (LEHACI) ȘI GIANINA BELEAGĂ TERMINĂ PE 6 LA DUBLU VÂSLE, CATEGORIA UȘOARĂ

Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă, duble campioane mondiale în barca de dublu vâsle, categorie ușoară, au terminat pe locul 6 finala lor de azi. Așa cum se așteptau, a fost cursă extrem de strânsă, pe care au încheiat-o la mai puțin de două secunde de locul 1, cucerit de Italia. Argintul și bronzul l-au câștigat Franța și Olanda.

Cele două canotoare vin după un an greu, în care au fost despărțite din cauza problemelor de sănătate ale Gianinei, care nu s-a putut antrena două luni. La Campionatele Europene de la Varese din primăvară au concurat separat: Gianina în barca de simplu, cu care a câștigat argintul, iar Ionela s-a clasat pe 4 cu barca de dublu, unde a avut-o colegă pe Iuliana Mihai, înlocuitoarea Gianinei și prezentă la Tokyo ca rezervă.

Au reluat antrenamentele cu doar câteva luni înainte de Jocuri. „Îmi doresc enorm să facem un rezultat bun, cel mai bun”, spunea Gianina înainte de plecarea spre Tokyo. „Dar nu o să fie un capăt de țară dacă nu. Pentru că eu am făcut tot ce-am putut, și Ionela la fel. Amândouă ne dăm sufletul în barcă. Și viața noastră nu se termină acolo. Cred că de fapt după aia începe.”


ORA 3:18 – MARIUS COZMIUC ȘI CIPRIAN TUDOSĂ CÂȘTIGĂ ARGINTUL LA DUBLU RAME!

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au reușit să aducă a patra medalie pentru delegația României, argint la dublu rame masculin!
La fel ca în semifinale, cei doi au reușit o cursă impresionantă, în care au pornit de pe ultimul loc, au sprintat pe final și s-au apropiat la o secundă și 29 de sutimi de frații Sinkovic din Croația. Campionii mondiali în 2018 și 2019 și-au păstrat titlul olimpic din 2016, bronzul l-a câștigat Danemarca. Românii sunt singurii care i-au învins pe croați în ultimul an.

„E un vis devenit realitate, după un ciclu olimpic foarte lung, în care am învățat multe lucruri noi, în care m-am autodepășit. Au fost momente foarte grele în acest ciclu, dar le-am depășit cu brio. A fost stilul nostru, am tot încercat mereu să plecăm tare, dar se pare că asta e cel mai potrivit pentru pentru noi”, a spus Ciprian Tudosă după cursă, pentru GSP. „Trebuie să nu cedezi niciodată! Să lupți tot timpul pentru visul tău, fără regrete”, l-a completat Marius Cozmiuc.

Uite cursa lor de medalie:

 


ORA 2:50 – ADRIANA AILINCĂI ȘI IULIANA BUHUȘ, LOCUL 3 ÎN FINALA B DE LA DUBLU RAME

Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș au încheiat pe locul 3 în finala de clasament a probei de dublu rame feminin de la Jocurile Olimpice. Asta le-a adus locul 9 la general.

Pentru AGERPRES, Adriana (22 de ani) a spus așa: „Noi am venit aici cu obiectivul de a ne califica în finală, ne-am dorit foarte mult, eram pregătite cu timpii de acasă şi cu antrenamentele făcute, dar aici a fost cu totul altceva. Apa nu a fost de partea noastră. În sinea noastră ne-am gândit şi la medalie, cred că fiecare sportiv are o mică bucăţică de speranţă. Suntem mândre că am ajuns până aici, pentru că suntem un echipaj tânăr care o să progreseze de acum încolo mult mai bine. Este un pas de plecare către Paris 2024. Sunt convinsă că acolo va fi altceva, am învăţat multe din această experienţă şi o să ne ajute în evoluţia noastră. Acolo o să fie cu totul altceva”.


PROGRAMUL ROMÂNILOR ÎN A 7-A ZI JOCURILE OLIMPICE DE LA TOKYO

CANOTAJ
2:40 – Finală de clasament în proba de dublu rame feminin, cu Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș;
3:18 – Finală pentru medalii în proba de dublu rame masculin, cu Marius Cozmiuc și Ciprian Tănasă;
4:10 – Finală pentru medalii în la dublu vâsle feminin, categorie uşoară, cu Ionela Comiuc (Lehaci) și Gianina Beleagă

ÎNOT
5:37 – Finala de 100 de metri liber – David Popovici
13:49 – Serii de calificarea la 100 de metri fluture – Daniel Martin


 

Fotografii de Cristian Nistor / COSR

Top Stories