Primele medalii pentru România la Campionatul European de la München: echipajele României de canotaj au câștigat șase medalii, trei dintre ele de aur!
Radu Marina 13 august 2022Campionatul European de la München (11-21 august) e un eveniment multisportiv – cea mai mare reuniune sportivă care are loc în Germania de la Jocurile Olimpice de Vară din 1972 – care unește sub aceeași umbrela nouă sporturi: gimnastică artistică, canotaj, tenis de masă, atletism, triathlon, volei de plajă, cățărări, ciclism și kaiac-canoe.
Este pentru a doua oară când, în cadrul aceluiași eveniment, se desfășoară întreceri din mai multe sporturi la nivel european. Precedenta ediție s-a întâmplat în urmă cu patru ani, în Scoția și Germania. România participă la aceste întreceri cu 77 de sportivi: gimnastică artistică (10), atletism (21), ciclism (1), canotaj (34) și tenis de masă (11).
Șase medalii pentru echipele României la canotaj
Astăzi, la Oberschleissheim, în Olympic Regatta Centre, a fost o zi plină pentru echipajele României de canotaj. Au avut loc primele finale din cadrul Campionatului European de Canotaj, unde România s-a calificat în șapte probe: dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu, Denisa, Tîlvescu), dublu rame masculin (Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan), patru rame feminine (Mădălina Bereș, Iuliana Buhuș, Magdalena Rusu, Amalia Bereș), 4 rame masculin (Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Florin Lehaci), patru vâsle masculin (Mihai Chiruță, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu, Marian Enache), dublu vâsle masculin (Ancuța Bodnar, Simona Radiș) și echipajul 8 + 1 masculin (Florin Arteni, Alexandru Macovei, Nicu Chelaru, Vlad Aicoboaie, Alexandru Chioseaua, Cristi Pîrghie, Constantin Adam, Victoria Petreanu – cârmaci).
România a obținut șase medalii: trei de aur (dublu rame feminin, dublu rame masculin, dublu vâsle feminin) și trei de bronz (patru rame feminin, patru rame masculin, patru vâsle masculin).
Ioana Vrînceanu și Denisa Tîlvescu, care astăzi a împlinit 26 de ani, au câștigat medalia de aur în proba de dublu rame feminin, după o cursă remarcabilă. Cele două, favorite ale acestei probe, au plecat de pe culoarul 4 și mai mult de jumătate din cursă au oscilat între locurile 3 și 4, unde s-au luptat cu Irlanda, Marea Britanie conducând detașat.
Începând cu a doua jumătate a cursei, ritmul fetelor a devenit cel mai bun din toate cele șase echipaje, ele depășind rapid Irland, trecând și peste Olanda și apropiindu-se de echipajul din Marea Britanie, cele care au condus cursa până la ultimii 200 de metri.
În ultima parte însă, Ioana Vrînceanu și Denisa Tîlvescu nu doar că au menținut ritmul, dar l-au amplificat pe măsură ce cursa s-a apropiat de final, reușind să treacă de Marea Britanie și să obțină medalia de aur. Fetele au încheiat cursa primele cu timpul 07:34:41 minute, urmate de Marea Britanie (07:36:20) și Olanda (07:39:49).
Cinci minute mai târziu, au intrat în concurs Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan în proba de dublu rame masculin, care au început puternic, au continuat la fel și au avut un finish impecabil, lăsând în spate echipajul din Marea Britanie, cel cu care s-au duelat în mod direct, la mai mult de o secundă. Cozmiuc și Bejan au adus a doua medalie de aur pentru România, ei terminând cursa cu timpul 06:44:28.
Au urmat, la scurt timp distanță, alte două medalii pentru România: bronz la 4 rame feminin și masculin. Echipajul feminin de 4 rame a încheiat în spatele echipelor din Irlanda și Marea Britanie. Mădălina Bereș, Iuliana Buhuș, Magdalena Rusu și Amalia Bereș au terminat concursul cu timpul 06:53:83.
Această performanță a fost imitată de băieții de la 4 rame masculin. Mihăiță Țigănescu, Mugurel Smeciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci au început cursa furtunos, au condus timp de 500 de metri, doar că în final Marea Britanie și Olanda s-au dovedit o idee mai puternice.
Iar medaliile nu s-au oprit aici. Mihai Chiruță, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu și Marian Enache au fost la un mic pas de a obține medalia de argint la 4 vâsle masculin. Cei patru băieți au obținut medalia de bronz, după o întrecere echilibrată, cu Italia însă de neatins: românii au reușit să urce la mijlocul cursei de pe locul 5 până pe 3 și au fost aproape să depășească și Polonia.
Încă un aur pentru Simona Radis și Ancuța Bodnar
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioanele olimpice de la Tokyo în proba de dublu vâsle feminin, și-au respectat impecabil statutul de mari favorite în această probă. Cele două au făcut o cursă absolut incredibilă, distanța dintre ele și cele de pe locul doi fiind de la bun început de mai mult de două bărci, adică mai mult de 15 metri. A fost o cursă controlată autoritar, în stilul caracteristic, de Simona și Ancuța, care au încheiat cu 7:14:85. În spatele fetelor au venit echipele din Olanda (07:21:84) și Italia (07:23:04).
Ziua la Oberschleissheim s-a încheiat cu finala de la 8+1 masculin, unde echipa României, formată din Florin Arteni, Alexandru Macovei, Nicu Chelaru, Vlad Aicoboaie, Alexandru Chioseaua, Cristi Pîrghie, Constantin Adam, Victoria Petreanu – cârmaci, au terminat pe ultimul loc. Medalia de aur a fost câștigată de Marea Britanie, urmată de Olanda și Italia.
Echipele României de canotaj vor mai evolua duminică în alte două finale: barca de 8 + 1 feminin (cu Rusu Magadalena Iuliana Buhuș, Ancuța Bodnar, Tîlvescu Denisa, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și cârmaciul Adrian Muntean), respectiv simplu feminin, cu Ionela Cozmiuc.
*
Despre ascensiunea canotajului românesc am vorbit recent cu Elisabeta Lipă. Ne-a spus că „Avem o tânără generație hotărâtă, dispusă la sacrificii. Paris 2024 se anunță foarte frumos”.
Și dacă vrei să înțelegi mai bine bucătăria acestui sport, citește și povestea Gianinei Beleagă, în seria Neînvinșii.
*
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni