(Corespondență din Belgrad)
Ștafeta României de 4×100 de metri liber s-a clasat pe locul al 5-lea, joi seara, în finala probei de la Campionatul European de înot de la Belgrad.
Dacă dimineață a înotat în ultimul schimb, David Popovici a pornit primul în finală, să maximizeze șansele echipei la o medalie. A reușit un timp de 47:22, luând un avans considerabil față de celelalte echipe, aproape un metru și jumătate. Au urmat apoi George Rațiu (49.48), Alexandru Szilagy (49.49) și Patrick Dinu (47.83), iar România a încheiat pe locul al cincilea, într-o cursă strânsă, câștigată până la urmă de ștafeta țării gazdă, Serbia.
E un rezultat solid pentru o generație care a urcat pe podiumuri la juniori. David, Patrick Dinu, Ștefan Cozma, Mihai Gergely și Alexandru Constantinescu au câștigat argintul la Europenele de Juniori de la Roma (2021), iar un an mai târziu au urcat pe prima treaptă atât la Europenele găzduite de Otopeni, cât și la Mondialele din Lima. Gergely devenise între timp senior, iar locul lui a fost luat de Alexandru Constantinescu și Vlad Stancu.
„Cine-ar fi crezut că prima oară când merg 47.8 o să fiu supărat?”, și-a întrebat Patrick Dinu colegii după finala la ștafetă. Patrick înotase ultimul și reușise un timp foarte bun (47.83), dar n-a fost suficient să recupereze avansul luat de celelalte echipe. „A fost atât de aproape. Simt că se putea, din păcate n-a fost să fie. Toți am dat ce a fost mai bun din noi, toți cred că ne-am făcut best-times. Și aici suntem în momentul actual. A fost o finală plină de emoții, nu neapărat de frică, ci mai mult de entuziasm. Este, cred, prima finală la un campionat european pentru noi trei cel puțin. David a mai avut. Și a fost o finală frumoasă, n-am ce să zic.”
La Belgrad, Patrick a fost aproape și de baremul olimpic, dar spune că nu e dezamăgit: „Nu o să spun dezamăgit, ofticat poate e un cuvânt mai potrivit. Sunt fericit de rezultatele mele în această competiție până la ziua aceasta, până în punctul acesta. Mai am 50 metri liber sâmbătă dimineață, sper să fie și acolo o probă bună. Dar nu, dezamăgit nu mi se pare un cuvânt potrivit. E mai mult ofticat. Jumătate de secundă de barem, până la urmă, e totuși destul de bine. Am 19 ani, sperăm că la Los Angeles o să particip.”
Pentru Patrick urmează acum plecarea în SUA, la Princeton: „De-abia aștept să ajung acolo, să pot să concurez în circuitul colegial. Cred că este cea mai frumoasă experiență din lume în momentul actual și cel mai bun lucru, așa cum am mai spus, pentru a face și școală și sport. Cel puțin pentru următorii patru ani, până în anul 2028, sper să le pot face pe amândouă.”
David Popovici: Cele mai bune curse de ștafete ies atunci când te gândești la ceilalți
Despre finală, David spune că „a fost foarte tare. Le-am zis înainte băieților că singurul obiectiv pe care îl avem este să încercăm să le oferim un avantaj cât mai mare celorlalți în echipă, sau să menținem avantajul în cazul lui Patrick, de exemplu, pentru că a fost ultimul. Cele mai bune curse de ștafete ies atunci când te gândești la ceilalți și vă ajutați reciproc.”
Despre ziua încărcată pe care a avut-o: „Da, a fost o provocare și chiar dacă n-a fost plăcut, e până la urmă ceva ce mă pregătește pentru situații care pot apărea în timpul Jocurilor Olimpice. Chiar dacă acolo nu o să înot la fel de mult, cine știe cât de obosit sunt, cine știe în ce condiții va trebui să performez, poate nu dorm, poate mă stric la stomac, trebuie să mă pregătesc pentru cele mai diverse scenarii.”
Despre faptul că încă n-a analizat cu antrenorul său timpul reușit la 100 metri liber: „Am stabilit aseară să nu vorbim despre asta, cumva să trecem prin toate și să le analizăm de-abia la final. Nu pentru că nu s-a bucurat sau nu ne-am bucurat, dar pur și simplu să avem puțină răbdare, să ne concentrăm, să încerc să fac cât de bine pot și astăzi și mâine și analizăm după aia și vorbim.”
Ce au spus ceilalți componenți ai ștafetei României:
George Rațiu: „A fost o experiență minunată, mi-a plăcut mult să înot cu ceilalți trei băieți. Al doilea 50 nu a fost ceea ce voiam eu, dar ca performanță, zic că a fost ok și chiar dacă puteam să luăm medalie, pot să zic că sunt totuși fericit.”
Richard Szilagy: „A fost prima finală de acest nivel pentru mine, mă bucur că ne-am autodepășit toți, ne-am simțit bine. E păcat că n-am luat medalie, dar mai sunt concursuri. A fost o experiență minunată, rămânem cu participarea aceasta printre atâția sportivi minunați, cu participarea în ștafetă cu David, ceea ce este o onoare pentru noi. A fost o săptămână minunată.”
Foto: European Aquatics