Bayern îşi ia revanşa cu Atletico Madrid, Arsenal câştigă grupa după pasul greşit al lui PSG, Barcelona se simte mai bine
Danny Coposescu 7 decembrie 2016Atletico Madrid şi Bayern München probabil că s-au săturat deja să întâlnească. Nu de alta, dar încă de pe vremea lui Beckenbauer şi Gerd Müller pe de o parte, Luis Aragones şi Javier Irureta pe de cealaltă, meciurile dintre cele două sunt teribil de solicitante pentru ambele echipe.
Până şi finala Cupei Europene din 1974 a avut nevoie de un al doilea joc pentru a rupe echilibrul, deşi nemţii l-au distrus complet în victoria cu 4-0 care le-a adus primul dintre cele trei succese consecutive în competiţia asta. Anul trecut, rivalitatea a reapărut sub forma ei modernă şi, de data asta, Atleti a avut ultimul cuvânt. Un 1-0 acasă le-a permis madrilenilor să piardă 2-1 pe Allianz Arena şi să treacă în finala Champions League unde, aşa cu se cuvine unor suporteri porecliţi „cei ce suferă“, au suferit.
Sezonul ăsta, tragerea la sorţi a mai pregătit o rundă dar rezultatul a fost acelaşi: un echilibru perfect, în ton cu tot ce a venit înainte. Al doilea meci al grupei D îi dădea lui Carlo Ancelotti prima înfrângere pe banca bavarezilor. Aşa că meciul de aseară, fără altă miză decât cea de a restabili yin-yang-ul, aproape că părea sortit să se încheie cu 1-0 pentru Bayern.
Din nou, e drept că nici calificarea, nici clasamentul final (Atleti câştigase deja grupa) nu a depins de rezultat. Dar lovitura liberă perfectă a lui Robert Lewandowski din minutul 28 a oglindit scorul din turul de pe Vicente Calderon şi a continuat relaţia de punct şi contrapunct. Având în vedere că ambele echipe merg mai departe, probabil niciuna nu îşi va dori în mod deosebit să continue dansul prea curând.
? #MiaSanMia @lewy_official pic.twitter.com/wMHESvRRVY
— FC Bayern München (@FCBayern) December 7, 2016
În timp ce Bayern şi Atletico jucau de dragul rivalităţii, PSV Einhoven şi FC Rostov luptau pentru locul trei în grupă. Pe parcursul meciului, disperarea întipărită pe feţele jucătorilor olandezi îţi explica perfect situaţia: PSV trebuia să câştige pentru a face schimb de locuri cu suprizătoarea echipă din Rusia. Însă, până la urmă, chiar Rostov a avut ocaziile mai bune, aşa că scorul final de 0-0 le-a flatat mai degreabă pe gazde, care au terminat seara cu captele în pământ, în timp ce ruşii au sărbătorit calificarea în Europa League cu micul, dar zgomotosul contingent venit pe Philips Stadion să-i susţină.
Între timp, Arsenal şi PSG îşi disputau locul 1 în grupa A. Orice victorie a francezilor contra lui Ludogoreţ le-ar fi dat câştig de cauză, indiferent de rezultatul de la Basel, unde Arsenal îşi încheia grupa. Doar că bulgarii avea şi ei duelul lor indirect cu elveţienii, pentru al treilea loc, şi nu s-au deplasat pe Parc des Princes pentru a fi carne de tun.
Dimpotrivă, Ludogoreţ a condus de două ori, până în minutul 92, când Di Maria a făcut 2-2 reuşit să salveze un punct pentru PSG. Ceea ce nu a fost de ajuns să o treacă peste Arsenal, care se distra pe St. Jakob Park. Nimeni nu s-a simţit mai bine ca Lucas Perez, care şi-a folosit una dintre puţinele şanse acordate pentru a marca un hat-trick.
Echipa lui Wenger câştigă grupa pentru prima oară din 2011 încoace. Cât de important e pentru francez (şi cât de mult i-au atârnat pe umeri eşecurile din ultimii ani) reiese din cuvintele sale: „Putem încă să avem o tragere la sorţi dificilă. Dar te simţi mai puţin vinovat când termini pe primul loc în grupă pentru că simţi că ţi-ai făcut treaba şi joci returul din optimi acasă.“
Deşi londonezii plecau acasă după prima fază eliminatorie în 2011 (o „tradiţie“ întinsă pe şase ani), o altă statistică nu s-a mai văzut din 2006, când Arsenal ajungea în finală: „The Gunners“ termină grupa neînvinşi. Ludogoreţ merge mai departe în Europa League.
#Arsenal top their Champions League group for just the third time in the last 10 seasons. ? pic.twitter.com/JZapW0aTl7
— Bleacher Report UK (@br_uk) December 6, 2016
Grupa B, probabil cea mai strânsă, a avut un final pe măsură. Napoli, Beşiktaş şi Benfica s-au întrecut pentru două locuri în optimi într-o cursă extrem de strânsă. Având în vedere că turcii jucau meciul decisiv în Ucraina, contra unui Kiev care rămăsese complet pe dinafară (două puncte după cinci meciuri), ai fi zis că unul dintre locuri le va aparţine lor. Un penalty disputabil, un cartonaş roşu şi un gol din ofsaid mai târziu, Beşiktaş se vedea zdrobită cu 6-0 pe Stadionul Olimpic şi trimisă în Europa League. Callejon şi Mertens i-au dat victoria şi locul întâi lui Napoli, pe Estadio da Luz contra Benficăi (2-1).
HISTORY IS MADE! For the first time, Benfica have made it to the knockout stage of the @ChampionsLeague twice in a row. pic.twitter.com/M96p0v3fo7
— SL Benfica EN (@slbenfica_en) December 6, 2016
În fine, grupa C îşi avea deja clasamentul final stabilit din etapa trecută. Ultimele două meciuri au fost un exerciţiu de competitivitate fără miză, unul la care doar Mönchengladbach a eşuat complet. Nemţii au pierdut cu 4-0 pe Camp Nou, unde Arda Turan a marcat primul său hat-trick pentru Barcelona. Însă Gladbach ştie măcar că va merge mai departe în Europa League.
Pe Etihad, Pep Guardiola a trimis o formulă uşor expermentală pe teren contra lui Celtic, cu doi tineri din academie pe teren (Adarabioyo şi Maffeo). Însă alt tânăr care e legitimat la Man City a fost în centrul atenţiei: Patrick Roberts, împrumutat până la sfârşitul sezonului la Celtic, a deschis scorul încă din minutul patru, făcând slalom printre defensiva lui City.
Patrick Roberts on target against his parent club ⚽️ #UCL pic.twitter.com/Vo90hWVtbB
— Champions League (@ChampionsLeague) December 6, 2016
Iheanacho a egalat rapid şi scorul a rămas egal, deşi scoţienii au dominat în destule momente şi şi-au creat mai multe ocazii. Spectacolul a fost mai degrabă în tribuna de sud, unde fanii Celtic şi-au luat adio de la competiţie cu serenade şi colinde timp de 90 de minute.
Results! Benfica and Napoli book their round of 16 places. #UCL pic.twitter.com/fjpyf3ilEA
— Champions League (@ChampionsLeague) December 6, 2016
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni