Cei aproximativ 4.500 de suporteri veniți vineri în Sala Polivalentă să vadă campioana Europei calificându-se în sferturile Ligii n-au avut o seară prea liniștită. Echipa antrenată de Aurelian Roșca i-a ținut cu sufletul la gură și cu tensiunea ridicată până la finalul meciului cu Krim Ljubljana, câștigat cu emoții: 28-26.
**
„E greu de înțeles handbalul, cum poate o echipă să se metamorfozeze în câteva minute!” A fost concluzia comentatorilor DigiSport după victoria care a adus calificarea CSM-ului în sferturile Ligii Campionilor. Cu același gând am rămas mulți dintre noi.
Pentru că în ultima vreme, atunci când te așezi pe scaunele vișinii din Sala Polivalentă sau în fața televizorului pentru un meci al CSM-ului în Liga Campionilor (în campionat, în afara unei înfrângeri cu Dunărea Brăila, CSM a defilat), nu știi niciodată la ce să te aștepți. Echipa pornește în forță, cum a făcut-o și cu Krim: o apărare sigură, cu o Paula Ungureanu care a oprit minge după minge – inclusiv două lovituri de la 7 metri –, cu pase fluide și dinamism într-un atac unde Bella Gullden a strălucit din nou (10 goluri, în total). CSM a construit cu calm și s-a desprins la 3-0 și 4-1, lăsându-ți impresia că dirijează cum trebuie jocul și că te poți uita liniștit la meci.
Apoi, fără niciun avertisment, ceva se rupe. Întâi apar mici scăderi de nivel, care te lasă să crezi că lucrurile sunt, totuși, sub control, dar care permit adversarelor – în cazul de față, o campioană a Sloveniei care n-a strălucit și care venea după o înfrângere la 17 goluri cu Gyor – să reducă din diferență și să se apropie la un gol. Apoi, cum s-a întâmplat în repriza a doua, vin secvențe în care nimic nu mai merge și pare că întreaga echipa își pierde concentrarea. Apărarea nu mai e agresivă, pasele nu mai ajung unde trebuie, mingea nimerește tot mai des bara – de trei ori consecutiv – și te trezești că te uiți la un meci în care Krim, care a pierdut toate jocurile din grupa principală, conduce campioana Europei cu 22-20, la București, cu 15 minute înainte de final.
Începi să te uiți temător la tabelă, faci calcule de calificare pentru meciurile următoare. Dar chiar când crezi că lucrurile o iau la vale și te pregătești să schimbi titul din Victorie! în Înfrângere!, echipa te surprinde din nou.
Grubisic închide de data asta poarta, oprind și ea, ca și Paula, două lovituri de la 7 metri, Carmen Martin parcă zboară pe contratacuri, Torstensson găsește două torpile. CSM întoarce iar rezultatul și se distanțează la cinci goluri, 27-23.
RESULT: @csm_bucharest beat @KrimMercator 28:26 in their Group 2 match. Isabelle Gulldén led the scoring with 10 goals for CSM. #ehfcl pic.twitter.com/vQr7c1BdS4
— EHF Champions League (@ehfcl) March 3, 2017
Așa e handbalul și de asta e frumos, dar parcă CSM-ul duce frumusețea asta la un alt nivel și o transformă într-o inconstanță care poate deveni periculoasă. Pentru că nici acum nu poți răsufla ușurat: câteva mingi rătăcite o poftesc pe Krim la două goluri distanță. Noroc că timpul nu e la fel de iertător ca CSM-ul, iar Krim nu mai are nici suflu, nici șanse să revină. În final, spectatorii aplaudă în picioare o victorie obținută pe muchie de cuțit.
E un deznodămând fericit, până la urmă, dar pe care nu prea știi cum să-l privești: cu bucuria calificării sau cu scepticismul greutății cu care a fost obținută? Dacă te uiți în clasament, CSM e pentru al doilea an consecutiv în sferturile celei mai importante competiții europene, și nici anul trecut n-a ajuns acolo cu ușurință. Dacă te uiți pe teren, oricare va fi adversara din sferturi – Vardar, Buducnost sau Ferencvaros – sunt echipe mult mai puternice decât Krim. Acolo, momentele de deconcentrare o să coste mai scump.
Ce urmează
Duminica viitoare, CSM joacă la Esbjerg, dar până atunci, Larvik are o scurtă deplasare până la Midtjylland (sâmbătă, 4 martie), unde încearcă să-și asigure locul doi. Gyor o primește pe Esjberg o zi mai târziu.
Gyor | 13 puncte | 8 meciuri |
Larvik | 10 puncte | 8 meciuri |
CSM București | 9 puncte | 9 meciuri |
Midtjylland | 8 puncte | 8 meciuri |
Krim Ljubliana | 6 puncte | 9 meciuri |
Esjberg | 4 puncte | 8 meciuri |
Alte vești
Portărița Jelena Grubisic, una dintre eroinele sezonului trecut, și-a prelungit contractul cu CSM pentru încă un an și va rămâne la București până în vara lui 2018. Sunt zvonuri că și Bella Gullden a semnat prelungirea (încă neoficial), dar și că Line Jorgensen s-a accidentat din nou. Interul dreapta (care a semnat și ea recent prelungirea) s-a operat în Danemarca și va lipsi probabil alte două luni.