Şapte puncte şi şapte etape rămase: Chelsea se încălzeşte pentru sprintul final, viitorul arată bine pentru Tottenham, prezentul e tot ce contează pentru urmăritoare

Danny Coposescu 10 aprilie 2017

Au mai rămas doar şapte meciuri din sezonul ăsta de Premier League. Un sezon care a părut rezolvat încă din toamna trecută, când Antonio Conte a avut o revelaţie după înfrângerea dură de pe Emirates contra lui Arsenal. Mutarea tactică a italianului de după a acel 0-3 va fi considerată linia de start pentru sezonul de succes al lui Chelsea. Dar mai sunt şapte meciuri pentru ca lucrurile să ia o întorsătură nebănuită.

Şi dacă se va petrece asta, atunci Tottenham va fi cea care va trece în rolul principal. În weekend, Spurs au demonstrat din nou de ce, din multe puncte de vedere, sunt cea mai sănătoasă echipă din campionat. În Mauricio Pochettino, nord-londonezii au un antrenor care a prins rădăcini fertile de când l-a înlocuit pe excentricul Tim Sherwood. În luna mai, argentinianul va sărbători exact trei ani de când a făcut trecerea de la Southampton, unde încă folosea un traducător. Acum, deşi rămâne încă stângaci şi (uneori) greu de înţeles, Pochettino poartă interviurile în engleză şi foloseşte chiar multe din frazele de lemn ale vocabularului fotbalistic de pe Insulă.

Dar trofeele lui Pochettino la Spurs nu sunt convenţionale. Ceea ce nu înseamnă că nu strălucesc. Nu vorbim de cupe sau medalii încă, ci de unul dintre cele mai tinere loturi din ţară, presărat cu jucători promovaţi din propria academie. A devenit o raritate să vezi un club de Premier League cu cinci-șase englezi în primul 11. Dele Alli, Eric Dier şi Harry Kane sunt deja consacraţi şi la nivel internaţional, Harry Winks nu e nici el departe. Danny Rose şi Kyle Walker sunt printre cei mai expansivi fundaşi laterali din ligă. Ben Davies (galez, ce-i drept) şi Kieran Trippier sunt acolo pentru a le suplini lipsa când se pune problema.

Contra lui Watford, s-a pus problema. Rose lipseşte cu o accidentare şi Walker a rămas doar pe bancă, dar nu a contat pentru desfăşurarea jocului; nici faptul că Harry Kane abia şi-a revenit după o accidentare serioasă şi a jucat doar jumătate de oră; nici măcar incompetenţa deja cronică din faţa porţii a lui Vincent Janssen, unul din rarele transferuri ratate de către Pochettino. Tottenham a jucat cu entuziasm şi elan, cum o face atât de des, şi a spulberat trupa lui Walter Mazzari cu 4-0. Putea să fie mult mai rău pentru oaspeţi.

În lipsa lui Kane, sud-coreanul Son Heung-min şi Dele Alli şi-au asumat responsabilitatea. Alli a marcat sâmbătă golul cu numărul 13 în ultimele 15 etape şi englezul pare că poartă de unul singur un concurs pentru reuşita sezonului. Şuturile cu efect la colţul lung au devenit specialitatea tânărului de 20 de ani şi aşa a şi deschis scorul contra unui adversar incapabil să oprească asediul.

Apoi a venit rândul lui Eric Dier să-şi imite amicul apropiat, cu o bombă spectaculoasă pentru 2-0. Son a completat tabela cu o dublă care-l aduce la 18 goluri în stagiunea asta. Faptul că Harry Kane a revenit şi a lovit chiar bara în scurta perioadă petrecută pe teren a pus cireaşa pe tortul unei după-amieze perfecte pentru Pochettino şi Tottenham.

Singura problemă e că s-ar putea să fie prea târziu pentru a mai schimba destinaţia titlului. Spurs şi Chelsea au meci direct peste două săptămâni, însă în semifinalele FA Cup. În Premier League, liderul mai are doar două examene grele până să poată pună mâna pe trofeu: pe Old Trafford şi cu Everton. Restul de cinci meciuri vor fi de tipul întâlnirii cu Bournemouth – adică nu uşoare, dar manevrabile prin calitatea superioară a jucătorilor de care dispune Conte.

Mai ales cu un Eden Hazard în formă maximă. Belgianul a marcat din nou, servit de neobositul Kante. Chelsea deschisese deja scorul până atunci, când semi-luftul lui Diego Costa a ajuns în poartă din capul lui Adam Smith. Băieţii lui Eddie Howe s-au trezit la 2-0 şi au presat până când Joshua King a marcat iarăşi, al 10-lea gol din 2017 pentru norvegianul de 25 de ani.

Dar la Chelsea, golurile vin de peste tot. Marcos Alonso, una din poveştile de succes marca Antonio Conte, a pus punct cu o lovitură liberă de vis, iar londonezii au revenit la şapte functe în fruntea clasamentului. Antrenorul italian pare din ce în ce mai extenuat şi răguşit în interviurile de după meciuri, ceea ce arată cât de mult a investit în parcursul echipei sale de-a lungul ultimelor luni. Acum, a mai rămas doar un sprint scurt până la linia de finiş.

Între timp, patru echipe se bat pentru celelalte două locuri de Champions League – deocamdată, Liverpool şi Man City au prim-planul. Băieţii lui Klopp au revenit spectaculos la Stoke, după o primă repriză în care tineretul pe care neamţul l-a trimis pe teren nu a făcut faţă. Golul lui Jon Walters l-a forţat pe antrenorul lui Liverpool să-i introducă pe Countinho şi Firmino, ambii la mai puţin de 100%, şi calitatea lor a făcut diferenţa. Două goluri în 126 de secunde au întors rezultatul şi au pornit o adevărată sărbătoare pe teren la final. „Şi vremea e frumoasă, nu m-aş putea simţi mai bine decât acum,“ a exultat Klopp, cu acel zâmbet şugubăţ.

City a ţinut şi ea pasul cu o victorie de rutină contra lui Hull. După cum au spus şi comentatorii BBC, echipa lui Guardiola a jucat tot meciul în viteza a doua. Autogolul lui Elmohamady a fost highlight-ul primei reprize, după care Aguero şi Fabian Delph (la doar al 12-lea meci sezonul ăsta) au adăugat un pic de lustru scorului. Faptul că Ranocchia a făcut 3-1 spre sfârşit l-a enervat vizibil pe Pep. Totuşi, City are acum şapte puncte în faţa lui Arsenal, dar cu două meciuri în plus şi cu unul mai mult decât United, care depinde în continuare de Ibrahimovic. Suedezul a ajuns la 17 reuşite în Premier League contra lui Sunderland, care e ca şi retrogradată.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.