Start fals la Europeanul de baschet: fără experiență și prea timidă, România pierde cu Cehia în prima zi de EuroBascket
Lucian Vârtan 1 septembrie 2017Doar 5.000 de suporteri au venit vineri seară într-o Sală Polivalentă din Cluj proaspăt mărită de la 7.000 la 10.000 de locuri. La concurență cu meciul naționalei de fotbal, baschetul românesc – revenit după 30 de ani de absență la un campionat european – a trecut în plan secund. Așa că înfrângerea clară cu Cehia (68-83) a fost primită cu detașare: puțini așteptau surpriza, mulți erau doar curioși să vadă ce pot face „Vulturii” – așa cum sunt numiți baschetbaliștii echipei naționale – atunci când se măsoară cu câteva echipe mai puternice. Or, din punctul ăsta de vedere, Cehia a fost un salt cam abrupt.
Tomas @Satoransky put on a clinic, leading ?? to a win over the hosts Romania!
? https://t.co/ut4AyZgOEm#EuroBasket2017 pic.twitter.com/iGs2M8erNV
— FIBA (@FIBA) 1 septembrie 2017
Echipa antrenată de Marcel Țenter și-a ținut suporterii cu sufletul la gură doar în prima parte a meciului, pentru ca mai apoi să cadă în joc și să piardă cu ceea ce specialiștii numeau echipa mai accesibilă din această grupă complicată.
România a început ultimul meci al zilei în formula Andrei Mandache, Vlad Moldoveanu, Cătălin Baciu, Kuti Nandor și Radu Paliciuc, iar ambele echipe au pornit în forță, cu un joc pe contre. Mai întâi au condus cehii, pentru ca primul punct al României să vină dintr-o aruncare liberă, în aplauzele spectatorilor. Cu o apărare mai sigură la mijlocul primului sfert, „Vulturii” s-au distanțat la șase puncte, apoi, introducerea lui Popa Calot a adus un plus echipei, a dinamizat și mai mult jocul și ne-a creat impresia că ne putem uita liniștiți la joc. Iar primul sfert le-a revenit românilor, 22 -21, chiar dacă cehii au primit două lovituri libere și posesia după un fault tare al lui Paliciuc.
„Luptăm, luptăm, luptăm și câștigăm!”, a scandat publicul clujean pe tot parcursul sfertului al doilea. Emanuel Cățe, MVP-ul campionatului european under 20, a adus primele puncte ale echipei în sfertul secund, unde lupta a fost iar egală, cu ambele echipe la conducere pentru scurte perioade de timp. Dar România a început să se stingă, ușor-ușor, și a intrat la pauză cu doi pași în urma Cehiei, 38 la 40.
Până aici România nu a dominat neapărat Cehia, dar echipa a jucat bine din punct de vedere tactic, mingea a fost plimbată mult, precis și rapid, iar lucrul ăsta a reușit să creeze cu regularitate culoarele de pătrundere.
Lucrurile s-au complicat chiar din debutul sfertului al treilea, când aceleași culoare au fost deodată gâtuite, iar Cehii au avut o serie de 8–0 după primele minute. Primul punct al României a venit abia în minutul 5, dintr-o aruncare liberă, urmat de un coș de 2 puncte al lui Andrei Mandache. Chiar și așa, scorul final al sfertului a fost 22 – 9 pentru cehi, iar scădere de nivel a României era pe cât de neașteptată, pe atât de evidentă: apărarea nu a mai fost agresivă, pasele nu au mai ajuns la destinație.
? Massive game for @Satoransky! 20 points, 13 rebounds and 6 assists in the win over Romania
? https://t.co/ZHw7iF3Cb3#EuroBasket2017 pic.twitter.com/EfntztbmMT
— FIBA (@FIBA) 1 septembrie 2017
Ultimul sfert al jocului nu a adus schimbarea în bine în jocul României, așa că diferență de puncte a ajuns rapid la 20 de puncte, cu Cehia tot mai relaxată și România inhibată.
În speranța unei reveniri de final, Țenter a mutat – fără succes – pe tot parcursul ultimei părți, unde lipsa unui coordonator de joc (Giordan Lee Watson a fost naturalizat, dar nu a putut fi folosit la acest turneu, pentru că pașaportul său a ajuns prea târziu) a apărut tot mai evidentă. În final, mai mult prin dorință decât prin putință, România a redus diferența la 15 puncte, 83 la 68 pentru Cehia.
Dar nici rezultatul, nici jocul și (cu siguranță) nici încercările acestei echipe debutante nu vor trece drept dezamăgiri.
De la România s-a evidențiat Vlad Moldoveanu, care a marcat 24 de puncte, a avut opt recuperări și două assit-uri. Radu Paliciuc a încheiat și el cu 12 puncte, iar Andrei Mandache a avut cinci recuperări, cinci assist-uri și cinci puncte marcate. Pentru Cehia, Tomas Satoransky a contribuit cu 20 de puncte, 13 recuperări și șase assist-uri, Vojtech Hruban a marcat și el 25 de puncte.
Declarațiile
La interviul de final de meci acordat TVR2, Vlad Moldoveanu, cel mai bun jucător al României, a părut îngrijorat de soarta echipei în grupa C: „Am jucat bine primele două sferturi. Din păcate, am încercat să jucăm altceva în partea a doua, și asta ne-a costat meciul. Mi-aș fi dorit să fie sala plină și sper ca la următoarele meciuri să jucăm cu casa închisă. Sper să jucăm un baschet bun în meciurile cu Croația și Spania, ca să ne dăm o șansă în meciurile cu Muntenegru și Ungaria. Din păcate, meciul de azi s-ar putea să-l regretăm toată viața noastră.”
Antrenorul Marcel Țenter a arătat unde a fost cheia înfrângerii cu Cehia: „Trebuie să învățăm să executăm lucrurile pe care le propunem, să fim mai atenți la ceea ce ni se spune. Sfârșitul sfertului doi și începutul sfertului trei au fost catastrofale din acest punct de vedere și până la urmă ne-a costat meciul. Sunt dezamăgit de rezultat pentru că am fi putut lupta ca el să se decidă in ultimele două minute. Cehii au știut să profite de greșelile noastre, s-au dus la 10-15 puncte, iar noi nu am mai avut liniștea necesară ca să finalizăm câteva acțiuni ușoare. Le mulțumim frumos fanilor prezenți azi la meci.”
„O victorie ar fi fost de aur” – au concluzionat comentatorii TVR2, și cu același gând au rămas și mulți suporteri.
Ce au făcut adversarele României în primele meciuri? Victorii pentru favoritele grupei: Croația împotriva Ungariei și Spania împotriva Muntenegrului.
Group C: Croatia start the FIBA #EuroBasket2017 with a win!
? https://t.co/cqmEw7NDYL pic.twitter.com/T7VkL1Pt7V
— FIBA (@FIBA) 1 septembrie 2017
Croația a câștigat (67-58) meciul de deschidere împotriva Ungariei, la capătul unui joc muncit(oresc) de ambele părți. Maghiari au avut inițiativa încă de la început și au condus până spre finalul primului sfert, când s-au văzut egalați la 20. A urmat un sfert al doilea mai bun pentru croați, care și l-au trecut în cont cu un parțial de 39-36. După pauza mare, echipa Ungariei a preluat conducerea din nou, cu un joc dezinvolt, ce i-a determinat pe cei aproximativ 1.000 de fani din tribune să fie și mai gălăgioși. Numai că în ultimele 10 minute maghiarii au căzut inexplicabil și au reușit contraperformanța de a marca un singur coș de trei puncte în aproape opt minute. Croații au profitat, au câștigat și sunt bine pregătiți de întâlnirea cu România – sâmbătă, 20.30.
Totuși, de reținut este și jocul Ungariei, chiar dacă echipa nu a mai participat la un European de 18 ani. Ungaria apare ca o adversară mult mai dificilă decât anticipau colegele de Grupă C.
.@44Bojan Bogdanovic is smoooooooth ?! The ?? finishes with a game-high 23 points #EuroBasket2017
?https://t.co/cqmEw7w2Ab pic.twitter.com/8caxOcWTJf
— FIBA (@FIBA) 1 septembrie 2017
Dincolo, Spania, campioană europeană en-titre, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, a obținut victoria împotriva echipei Muntenegrului. Scorul a fost 99-60, pe sferturi: 26-14, 25-15, 19-15 și 29-16. Ambele echipe au jucat un baschet frumos, cu faze spectaculoase sub panou – o încântare pentru publicul spectator, venit în număr mai mare decât la prima partidă.
?? The reigning #EuroBasket champs celebrated a 99-60 win over ??!
Download the FIBA #EuroBasket2017 App for ?&?: https://t.co/MYX1ia5vAp pic.twitter.com/dWQQhI4hDz
— FIBA (@FIBA) 1 septembrie 2017
1-2?!@SergioRodriguez with 6 AST, @willyhg94 with 10 PTS at the half.
?https://t.co/aHPaEkqy6o#EuroBasket2017 pic.twitter.com/Hogv3RsjCo
— FIBA (@FIBA) 1 septembrie 2017
La pauza mare s-a intrat deja cu o diferență de 22 de puncte, datorită apărării agresive a spaniolilor pregătiți de Sergio Scariollo, care a pus probleme construcției ofensive a muntenegrenilor. Relaxarea din atac a spaniolilor a făcut ca meciul să pară o demonstrație de contre rapide și finalizări precise, indiferent că a venit vorba de recuperări, coșuri de 2 respectiv 3 puncte sau aruncări libere. Apoi, în sfertul al treilea, intensitatea a mai scăzut, dar fazele de baschet la superlativ au fost la ele acasă. Fără să facă ceva special, Spania a dominat Muntenegru și a demonstrat că ultimele ei performanțe nu sunt întâmplătoare.
? You can probably build a career on this type of shots#Navarro #EuroBasket2017@BaloncestoFEB pic.twitter.com/taBrN8ME9a
— FIBA (@FIBA) 1 septembrie 2017
La fel ca în alte nenumărate rânduri, Pau Gasol, ajuns la cel de-al 200-lea meci în echipa Spaniei, a încântat publicul de la Cluj în primele două sferturi. Cu toate astea, într-o seară în care întreaga echipă a jucat bine, cel mai bun jucător al spaniolilor a fost Willy Hernangomez, 18 puncte și nouă recuperări, iar cu cele 10 assist-uri ale sale, Sergio Rodiguez a zăpăcit adesea defensiva adversă. Din echipa Muntenegrului s-au evidențiat Nikola Pavlicevici și Nikola Vucevici.
Ce urmează în grupa C de la Cluj
Sâmbătă, 2 septembrie:
ora 15:00 Muntenegru-Ungaria
ora 17:45 Cehia-Spania
ora 20:30 Croaţia-România
Meciurile Grupei C se joacă în intervalul 1-7 septembrie, iar primele patru clasate din fiecare grupă vor merge mai departe spre fazele finale. Turneul final al EuroBasket – sferturi, semifinale și finalele – se va desfășura la Istanbul, oraș gazdă al grupei D. Toate meciurile grupei C vor fi transmise în direct de TVR2 şi TVR HD.
Biletele pentru Grupa C a EuroBasket 2017 mai pot fi cumpărate de pe site-ul Eventim, dar și de la Sala Polivalentă din Cluj.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni