Bayern câştigă „Der Klassiker‟ în cupa Germaniei, pleacă în vacanţă cu speranţe de o nouă triplă
Danny Coposescu 21 decembrie 2017Când te gândești unde era Bayern la începutul lui octombrie, parcă e vorba de o eră îndepărtată, când fotbalul german era echilibrat şi oricine putea învinge pe oricine. Acum, după cum o spune şi Sueddeutsche Zeitung, lucrurile stau aşa doar câtă vreme o scoţi pe campioană din ecuaţie.
În timp ce, cu mic, cu mare, restul cluburilor pierd puncte, bavarezii mărşăluiesc din nou cu autoritatea obişnuită. Şi nu doar în Bundesliga, ci pe toate fronturile. Cam aşa cum s-a întâmplat şi în acel sezon istoric 2012-13. Criza de la Bayern a durat cam cât îţi ia să rosteşti numele lui Jupp Heynckes. Un avans de 11 puncte în Budesliga, o întâlnire accesibilă în optimile Champions League, iar acum a venit și calificarea în sferturile DFB Pokal – cine să-şi mai amintească de „vremurile întunecate‟?
Bayern Munich are through to the German Cup quarter-finals after beating Borussia Dortmund tonight ???? https://t.co/t8d8BD78QC pic.twitter.com/pQOEqSTGHW
— BBC Sport (@BBCSport) December 20, 2017
Bayern 2-1 Dortmund
„A fost un an ciudat‟ – a fost verdictul lui Peter Stöger, dar mai degrabă a fost o lună ciudată. În câteva săptămâni, Peter sărit de la retrogradarea cu Koln la marea ocazie de la Dortmund. Și a preluat sarcina treptat: încălzirea cu Mainz, un nivel de dificultate în plus cu Hoffenheim şi acum ciocnirea cu dihania din Bavaria – toate astea până să apuce măcar să înveţe numele tuturor jucătorilor din lot.
Sau să memoreze lista lungă de accidentări de la Borussia. În sala de tratament găseşti suficienţi oameni pentru încă jumătate de echipă, iar „11-le‟ ăsta alternativ a primit şi un vârf de atac înaintea derbiului de miercuri seară. Aubameyang, cel cu „probleme de punctualitate‟ (în cuvintele directorului Michael Zorc), are probleme și la şold şi a rămas pe dinafară.
???? Aubameyang will not play today against Bayern Munich. ???????? #FCBBVB pic.twitter.com/UmhB09Gl0N
— Borussia Dortmund (@BVBSudtribune) December 20, 2017
Asta i-a dat o idee lui Stöger. Dacă nu poate ataca aşa cum şi-ar dori, atunci se va apăra de parcă ar fi venit cu fosta lui echipă pe Allianz Arena. Poate că strategia asta îşi are meritele ei, dar nu când e pusă în practică exact ca la Köln, care primeşte în medie cam două goluri pe meci.
Ghici care era scorul la pauză în „Der Klassiker‟. Dortmund se poate considera norocoasă că doar Boateng şi Müller au finalizat. Dar Bayern s-a distrat atât de uşor cu cei trei fundaşi centrali ai rivalei că n-a mai ştiut ce să facă cu atâta spaţiu. Spre creditul lui Stöger, austriacul n-a stat cu mâinile în buzunar, şi-a recunoscut greşeala şi l-a înlocuit după jumătate de oră pe Marc Bartra, depăşit pe toate părțile și de toată lumea.
Would you like some salt with that chip, @esmuellert_? ????#FCBBVBpic.twitter.com/VXFCHmAqYX
— FC Bayern US (@FCBayernUS) December 21, 2017
E tentant să spui că intrarea lui Mo Dahou şi trecerea la o apărare în patru a schimbat cursul jocului. Dar adevărul e că singurul motiv pentru care galben-negrii au provocat emoţii a fost oboseala lui Bayern. Repriza secundă a început cu acelaşi torent de ocazii la poarta lui Bürki, însă impreciziile atacanţilor lui Henyckes şi o încetinire a ritmului i-au permis Borussiei să spere la mai mult decât ar fi meritat, mai ales după golul lui Yarmolenko.
Când Alexander Isak s-a trezit aproape singur în careu, cu un minut înainte de final, Uli Hoeneβ şi-a pus mâinile în cap. Dar tânărul de 18 ani s-a făstâcit şi a ratat marea șansă a prelungirilor. Într-un fel, poate că a fost mai drept așa: pentru că nu poţi scoate ceva cu Bayern dacă joci doar 20 minute.
„Am avut deja foarte multe meciuri. La un moment dat, ne-a lipsit puterea,‟ e explicaţia lui Boateng pentru sfârşitul mai strâns decât ne-am fi aşteptat. Despre extenuare a vorbit şi Thomas Müller. Heynckes s-a concentrat mai mult pe alt motiv: „Ăsta e defectul nostru zilele astea, că nu ne transformăm şansele în goluri.‟
Jupp Heynckes on last night's game against Dortmund pic.twitter.com/8FR5tJa6NQ
— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) December 21, 2017
Problemele lui Dortmund sunt mai mari, potrivit lui Stöger: „Nu poţi să joci aşa cum am făcut-o [în prima repriză]. Ne-a lipsit curajul în joc şi nici în dueluri unu la unu n-am câștigat prea multe. La pauză, am găsit cuvintele potrivite şi mă bucur că am văzut o reacţie.‟
Când reacţia vine atât de târziu, e greu să mai vorbeşti de un derbi. Dortmund a avut un an groaznic (şi lung), dar tactica folosită de noul ei antrenor va dezamăgi mai mult decât obişnuitele erori. Bayern e din nou „bau-bau‟, doar că nu ne-am obişnuit s-o vedem şi pe Borussia atât de speriată cum a fost în prima repriză.
Bundesliga intră în hibernare
Pentru cei care nu ştiau, frecvenţa cu care au vorbit cei de la Bayern despre „concediu‟ şi „pauză‟ a fost de ajuns să anunţe că a venit vacanţa în fotbalul german. Întreruperea de trei săptămâni suprinde clasamentul exact aşa cum ne-am obişnuit să-l vedem: campioana în frunte, apoi restul.
Dar nu toată lumea va sta la bronzat în Qatar iarna asta. Mişcările din piaţa de transferuri au început deja. Sandro Wagner, atacantul lui Hoffenheim, e deja transferat la Bayern, clubul la care şi-a făcut junioratul. O piesă cheie din maşinăria lui Nagelsmann va deveni astfel rezerva lui Lewandowski. Ca de obicei, forţa lui Bayern nu se vede doar pe teren.
Strophe drei, nachdem #Terodde und @ujah21 bereits an alte Wirkungsstätte zurückkehrten:
???????? Guess who's back, back again. Sandro’s back, tell a friend! ????#Wagner ist wieder beim @FCBayern! Alle Wechsel ➡️ https://t.co/b3eaqxLn2c pic.twitter.com/PsACTkDNQk
— BUNDESLIGA (@Bundesliga_DE) December 21, 2017
Întrebarea e ce vor face urmăritoarele. RB Leipzig are nevoie disperată de întăriri, iar echipa lui Hasenhüttl termină turul pe cinci, după o singură victorie în ultimele şase meciuri. Schalke e pe doi, chiar dacă alternează constant victoriile cu egaluri obținute in extremis. Şi Dortmund e oricum prea departe ca să se mai gândească la orice altceva decât un loc de Champions League.
Dar cluburile din Bundesliga trebuie să recruteze inteligent în haosul ferestrei ăsteia. Am vorbit deja despre criza de accidentări cu care se confruntă Peter Stöger, și Borussia mai are totuşi de purtat steagul german în Europa din februarie, la fel ca Leipzig. 2017 i-a lăsat pe nemţi cu multe frământări în ceea ce priveşte locul lor între elite. Sigur că asta nu presupune o cheltuială de proporţii pariziene, cu atât mai puţin în nebunia notorie din ianuarie. Însă ambițiile lui Bayern pe plan internaţional nu pot fi singulare dacă ţara campioanei mondiale vrea să-şi păstreze statutul între ligile de top ale continentului.
Deocamdată, ne rămâne doar să spunem „frohe Weinachten‟ şi să aşteptăm noul an.
We're all gonna miss it ????
Merry Christmas from the Bundesliga! pic.twitter.com/KcNMIq5Lyn
— Bundesliga English (@Bundesliga_EN) December 20, 2017
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună