CSM București începe timid, revine puternic și trece în viteză de Midtjylland. Urmează calcule și un meci hotărâtor cu Rostov

Lead.ro 4 martie 2018

După înfrângerea din Ungaria, cu Györ, obiectivele echipei s-au modificat: locul unu a fost pierdut, miza s-a mutat spre locul doi și culoarul (ceva) mai avantajos pe care acest loc secund l-ar deschide spre Final 4-ul de la Budapesta. Or, după ce Rostov a câștigat fără probleme deplasarea de la Krim, meciul cu Midtjylland a fost privit mai degrabă ca o introducere spre duelul direct din Rusia, în ultimul joc al grupei.

În condițiile astea, atenția s-a împărțit între pasul imediat – Midtjylland, pasul viitor – Rostov, și calcule: toată lumea preferă să joace returul din sferturile de finală acasă (locul doi ar asigura treaba asta), dar o fi mai bine cu Ferencvaros? Ori cu Metz, cea care și-a asigurat în bună măsură locul doi în cealaltă grupă.

Meciul

Pe lângă șansa de-a așeza lucrurile în ordine (după două meciuri consecutive fără victorie în Champions League), jocul cu Midtjylland urma să ofere și un bun antrenament pentru atacul și replierea rapidă. Handbalul danezelor începe și se termină cu ideea de-a juca mai repede decât adversarele, iar a te măsura cu ele la capitolul ăsta e un exercițiu pe cât de complicat, pe atât de profitabil. Mai ales pentru CSM, care nu se bucură de prea multe goluri simple, marcate pe contraatac sau pe atacul rapid, dar poate încasa – așa cum a făcut-o cu Györ – multe lovituri rapide.

Lucrurile astea s-au văzut de la începutul jocului cu Midtjylland: atacuri lungi și așezate pentru CSM, acțiuni mai scurte ale danezelor, care s-au instalat la conducere și au reușit prima desprindere serioasă la 6-3, după 10 minute.

A fost momentul în care Gullden și Kurtovic au intrat pentru prima dată în teren, dar în loc de golul CSM-ului, tot Midtjylland a punctat, dintr-o aeriană pe placul multora, mai puțin al Hellei Thomsen, care-a cerut primul ei timeout.

Momentul a prins bine mai ales pentru faza defensivă, unde jucătoarele lui CSM s-au repliat mai repede, iar danezele n-au mai găsit nici înțelegere, nici soluții. Următoarele lor atacuri s-au prelungit, și asta s-a tradus într-o ușoară criză de idei. Rezultatul? Înjumătățirea avansului: 8-6 în minutul 18, când antrenorul danez a cerut și el timeout. Numai că echipa lui a nimerit bara, iar CSM a răspuns cu primul ei gol rapid. Al doilea a venit câteva momente mai târziu, după o contră care a adus și egalitatea la opt.

Au fost primele minute în care campioanele României au jucat mai repede decât adversarele. Forțate să construiască atacuri așezate, danezele (încurcate și de trei aruncări în bară) au reușit un singur gol în mai bine de șase minute. De aici s-a mers umăr la umăr până spre finalul reprizei, când Mehmedovic a marcat din propriul nouă metri, pentru a-și aduce echipa pentru prima dată în avantaj: 13-12 la pauză.

Descurajate că și-au pierdut singurul argument – viteza superioară – jucătoarele lui Midtjylland au ieșit de la cabine indecise. Trezite în fața unei încercări imposibile – să se bată cu CSM în atacuri poziționale – denezele s-au văzut distanțate la trei lungimi și n-au găsit golul în primele șapte minute, când aproape fiecare atac al lor a ajuns în prepasiv. Excelenta Veronica Kristiansen, care se va muta la Györ de anul viitor, a marcat într-un final, și a oferit aer unei echipe care dădea senzația că se micșorează cu fiecare atac ratat și cu fiecare aruncare parată de Paula Ungureanu – din nou foarte bună.

De partea cealaltă, CSM a început să finalizeze de pe toate posturile, ba de la distanță, ba de pe semicerc, în urma unor pătrunderi grozave reușite de Niombla. Când Oana Manea a reușit și ea două goluri consecutive, pentru 24-19, soarta meciului a fost stabilită. S-a terminat 29-24, victorie prin care CSM demonstrează că poate juca rapid în ambele direcții: și înainte, dar mai ales înapoi, pe repliere. În vederea meciurilor următoare, asta e vestea bună.

Ce urmează

Pe 10 martie (ora 15.00), CSM își va juca în Rusia, la Rostov, ultimul meci din faza principală. De rezultatul jocului va depinde și clasamentul final al grupei.

Așa cum știi, un loc doi (în spatele Györului, pe care nimeni nu o vede împiedicându-se de Krim) ar însemna un nou duel cu Ferencvaros în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Cel de anul trecut a fost câștigat clar, după două victorii simple.

Pe partea cealaltă, o înfrângere cu Rostov ar împinge-o pe CSM pe locul trei și o dublă cu Metz care pare, măcar la prima vedere, ceva mai complicată. În primul rând, pentru că returul ar urma să se joace în Franța; în rând secund, pentru că Metz este o echipă robustă, fără slăbiciuni evidente și cu un parcurs remarcabil pe teren propriu, unde a reușit să treacă inclusiv de Vardar, una dintre favoritele acestei ediții.

Dacă toate calculele hârtiei se vor respecta, în Final 4-ul de la Budapesta vor ajunge, cu șanse similare, Györ, CSM București, Rostov și Vardar.

* în caz de egalitate după ultimul meci, clasamentul va ține cont de rezultatele directe. 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.