Adversarele României în Main Round | Ce putem obține de la Croația, Olanda și Ungaria, în următoarele trei meciuri de la Campionatul European
Andrei Năstase 8 decembrie 2020După ultima zi din faza grupelor Campionatului European de handbal, naționala României și-a aflat următoarele trei adversare din Main Round: din Grupa C au venit Croația, Olanda și Ungaria.
Croația și-a confirmat statutul de mare surpriză a turneului final învingând și Serbia, 25-24, după un meci foarte spectaculos, și a intrat în grupa României cu maximum de puncte: 4. La fel ca Norvegia.
În celălalt meci al Grupei D, Ungaria a condus chiar și la patru goluri Olanda, dar campioanele mondiale en-titre s-au salvat în a doua repriză. Cu această victorie obligatorie, Olanda și-a obținut calificarea în Main Round, unde va intra cu două puncte. Ungaria, deși învinsă, s-a calificat și ea, dar va intra fără puncte. Serbia, care zilele trecute a mai pierdut-o și pe biata Andrea Lekic, care va absenta o lungă perioadă (ruptură a tendonului ahilian), a ratat calificarea.
GRUPA II
Norvegia – 4 puncte
Croația – 4 puncte
Germania – 2 puncte
Olanda – 2 puncte
Ungaria – zero puncte
România – zero puncte
România va juca pe 10 decembrie (ora 19.15), contra Croației, un meci care poate deschide (sau închide) drumul Naționalei spre etajele superioare ale unei grupe pe care, la cum au arătat lucrurile până aici, Norvegia ar trebui să o câștige fără mari probleme.
Pe 14 decembrie (21.30) urmează meciul cu Ungaria, iar pe 15 decembrie (ora 17.00) cel cu Olanda, un program destul de ciudat, cu patru zile libere între primul și al doilea meci din Main Round.
Primele două clasate vor merge în semifinale, locul trei va intra în meciul de clasament pentru locurile 5 și 6, un obiectiv despre care Bogdan Burcea a spus așa:
„Este tot ce îmi doresc. Știu că pare ciudat în acest moment, dar avem datoria să încercăm acest lucru, de asta suntem aici. Încercăm să reprezentăm România cât mai bine, să aducem bucurie suporterilor, chiar și criticilor. Pentru că românii sunt obișnuiți cu handbal de calitate în această perioadă. Trebuie să demonstrăm că suntem în stare să facem acest lucru”.
Tot Burcea a spus că are mare încredere în echipa României, de-asta a fost și foarte calm pe bancă, „Dar când vom aborda meciurile din grupele principale – o să le transmit și fetelor asta – poate că e momentul să ne și enervăm puțin. Să ne adjudecăm niște victorii, pentru că suntem în stare să o facem”.
Interviul este aici.
Primele gânduri
CROAȚIA. Și Olanda, și Ungaria au crezut că le va fi ușor cu Croația. Ambele au pierdut. Chiar și avertizată de forța acestei echipe intrată în turneu – la braț cu Cehia – drept cea mai facilă adversară, Serbia a pierdut și ea. Așa că nimeni nu se va mai uita de sus la echipa Croației. Echipa asta are (cel puțin) două jucătoare aflate într-o formă de speriat – Micijevic și Kalaus au până acum câte 15 goluri la acest turneu -, portărița Pijevic are un procentaj de 33% în primele trei meciuri (și le-a scos peri albi campioanelor mondiale), iar apărarea din fața ei e foarte bătăioasă și la fel de dinamică.
Mai sunt zile bune până la meciul cu Croația, forma se poate pierde sau câștiga și-n zilele de odihnă, dar ne putem aștepta de acum ca croatele să se apere avansat la Neagu, Laslo sau Buceschi.
Pe croate nu le-am mai întâlnit de la EURO 2016, în Suedia, când România a câștigat fără emoții (31-26), într-o grupă pe care a terminat-o în spatele Norvegiei, dar în fața Rusiei, atunci proaspătă campioană olimpică la Rio.
OLANDA. Apoi, nimeni nu prea știe ce să aștepte de la Olanda. Fără câteva jucătoare importante, între ele și excelenta Estavana Polman, Olanda a părut o umbră a campioanei mondiale de anul trecut. Sigur, fără MVP-ul acelui turneu final din Japonia, Olanda n-a intrat musai ca mare favorită a acestui European, dar nimeni nu se aștepta ca echipa de al cărei handbal ne-am îndrăgostit în ultimii ani să se salveze in extremis, cu o victorie contra Ungariei.
Olanda a învins România de două ori la precedentul European, mai întâi în Main Roud, mai apoi în meciul pentru bronz.
UNGARIA. Ungaria, la rândul ei, are o generație bună – așa cum ne-am convins și la ultimele turnee finale – care așteaptă primele rezultate serioase. Și are un cuplu de antrenori foarte interesant: Gabor Danyi și Gabor Elek, pe care-i cunoaștem foarte bine de la Gyor, respectiv Ferencvaros.
Cu Ungaria ne-am tot văzut în ultima vreme, iar victoria dramatică de la Mondialul din Japonia e încă proaspătă în amintirea tuturor. Nici de înfrângerea de la Europeanul din 2018 nu vom uita prea curând, căci în acel meci s-a accidentat Cristina Neagu. Fără ea, România a ajuns în semifinale, dar n-a putut face nimic în fața Rusiei. Și nici în fața Olandei, cum spuneam, în meciul pentru bronz.
În cealaltă grupă principală, Rusia și Franța arată cel mai bine, au intrat cu câte 4 puncte și sunt favorite la semifinale. Franța a bătut azi Danemarca, în timp ce Muntenegru a câștigat cu Slovenia.
Foto: © Stanko Gruden / kolektiff
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni