Bogdan Burcea, o nouă abordare: „Poate e momentul să ne și enervăm puțin. Să ne adjudecăm niște victorii, pentru că suntem în stare să o facem”

Andrei Năstase 8 decembrie 2020

La câteva ore după meciul cu Norvegia, o înfrângere în care România a jucat cel mai bun handbal al ei de la acest Campionat European – turneu care continuă de joi cu meciurile din Main Round -, Bogdan Burcea a venit la întâlnirea video cu jurnaliștii români.

Instalat la micul birou de presă organizat în holul hotelului echipei din Kolding, după ce două dintre handbalistele României apucaseră deja să ne spună cum privesc ele parcursul de până acum și următoarele trei meciuri din grupele principale, Burcea a fost invitat să tragă concluziile preliminare înaintea celor „minimum patru meciuri pe care urmează să le jucăm” – așa cum a spus el, luând în calcul chiar și meciul de clasamentul pentru locurile 5 sau 6.

Asta ar însemna că România trebuie să câștige următoarele trei meciuri. Un obiectiv curajos, de vreme ce echipa României pornește în Main Round (joi seară) fără puncte.


În seara asta, după meciurile din Grupa C, România își va afla și celelalte două adversare din grupele principale. Deocamdată, doar Croația – marea surpriză a turneului – e calificată dintr-o grupă în care Serbia, Olanda și Ungaria se bat pe celelalte două locuri.


Până acolo, uite cum vede antrenorul Naționalei lucrurile. Bogdan Burcea despre:

Calificarea în grupele principale:

„Ne-am dorit mai mult decât atât”, a început Burcea, referindu-se la faptul că România va intra în Main Round fără puncte. „Dar, pentru moment, zic că aceste fete au obținut maximum din ce se putea. Și de la meci la meci am avut un pas înainte. Cred că vom putea să arătăm o altă față în următoarele meciuri. Este important să ne refacem, pentru că sunt câteva fete care au jucat peste 50 de minute în aceste meciuri. Așteptăm meciurile de azi, să avem o imagina mai clară asupra noilor adversari, apoi ne vom pregăti din nou corespunzător.”

Meciul cu Norvegia, inclusiv căderea din final:

„Cred că Norvegia, încă dinaintea meciului, avea mult mai multe opțiuni. Să nu uităm că ieri, numai dacă le iau pe Laslo și Buceschi, care aproape un an de zile au fost pe bară, ele au făcut față cu brio. Dacă centralizăm pregătirea lor față de ce am făcut noi, meciurile pe care le aveau în picioare, eu zic că de aici a venit diferența pe final. Sigur, au existat anumite momente unde, cu un dram de șansă în plus, putem gestiona situația astfel încât să conducem cu două goluri, poate cu trei. Ne-ar fi fost de mare ajutor, putea în acel moment să abordăm ultimele 10 minute diferit.”

Poate că e momentul să ne enervăm puțin

Despre atitudinea lui calmă pe bancă:

„Cum am mai spus, eu am încredere în această echipă, așa că se impune calm. Dar când vom aborda meciurile din grupele principale – o să le transmit și fetelor asta – poate că e momentul să ne și enervăm puțin. Să ne adjudecăm niște victorii, pentru că suntem în stare să o facem. Avem cel mai bun mijloc de a ne pregăti pentru perioada următoare, pentru calificarea la Jocurile Olimpice, pentru calificările la Mondialul de anul viitor. Nu cred că vom mai avea șansa să întâlnim astfel de adversari începând din ianuarie, să putem evalua foarte corect situația pentru a îmbunătăți jocul României.”

Despre Ana Savu și situația de pe inter dreapta:

„Mai avem minimum patru meciuri, cred că este nevoie de toată lumea, sunt convins că va veni și momentul ei să-și justifice această convocare, atât ofensiv, cât și defensiv. Am încredere în toate fetele, în fiecare sportivă, atât în cele care sunt aici, cât și în cele de acasă. Eu aștept din partea tuturor să se depășească, pentru că este un turneu final, avem nevoie de toată lumea.”

Ce urmărește de acum înainte. Care sunt următoarele obiective:

Atenționat că minimum patru meciuri înseamnă și (măcar) un joc pentru locurile 5-6, și că asta ar însemna trei victorii în grupa principală, Bogdan Burcea a spus că „Este tot ce îmi doresc. Știu că pare ciudat în acest moment, dar avem datoria să încercăm acest lucru, de asta suntem aici. Încercăm să reprezentăm România cât mai bine, să aducem bucurie suporterilor, chiar și criticilor. Pentru că românii sunt obișnuiți cu handbal de calitate în această perioadă. Trebuie să demonstrăm că suntem în stare să facem acest lucru”.

De unde poate să vină creșterea echipei mai departe:

„În primul rând, în anumite momente nu am fost cu nimic mai prejos în fața Norvegiei ar trebui să apreciem ce au făcut fetele, având în vedere puținul timp pe care îl avem împreună. S-au mobilizat, au avut o atitudine exemplară. Nu le laud când nu merită, însă trebuie să apreciem fetele care au preluat cu responsabilitate anumite roluri în echipă, fie defensiv, fie ofensiv. Eu sunt mândru de ce au realizat.

(…) Ca să aspiri la rezultate pozitive, ai nevoie de performanță din partea tuturor, ai nevoie de echipă. Ai nevoie de finalizare, ai nevoie de aceeași apărare, poate cu un plus față de ceea ce s-a întâmplat ieri. Nu știu cine a reușit în ultimul timp, lăsând la o parte finalul, să se apere în maniera în care fetele au reușit să o facă împotriva Norvegiei”.


**

Următorul meci al României vine pe 10 decembrie, contra locului secund dintr-o grupă C în care doar surprinzătoarea Croație s-a calificat. Învinsă în primele două meciuri, campioana mondială Olanda trebuie să bată Ungaria pentru a se califica și ea, iar Serbia poate să-și asigure calificarea cu un egal împotriva revelației Croația. 

Din Grupa D, Norvegia va intra cu 4 puncte în Main Round, Germania cu două, România fără puncte. Polonia a fost eliminată.

 

Foto> © Stanko Gruden / kolektiff

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.