Andreea Popa, mezina echipei României: „Am prins încredere, de la meci la meci simt că pot să cresc”

Lead.ro 8 decembrie 2020

În ziua liberă de după meciul cu Norvegia, Laura Popa și Andreea Popa au vorbit cu jurnaliștii români despre încrederea pe care au câștigat-o din meciul bun făcut împotriva celei mai puternice echipe din turneu și de progresul pe care îl văd în jocul României. 

Andreea Popa: „De la meci la meci simt că pot să cresc”

Mezina lotului, Andreea Popa (20 de ani), a vorbit despre cum trăiește primul ei turneu final cu echipa de senioare „Pentru mine e o mare bucurie că am ajuns aici, fiecare meci e o emoție și încerc să ajut cum pot echipa, nimeni nu mă face să mă simt cea mai mică din lot și asta pentru mine e foarte important. Ca jucătoare, e o fericire și să fiu pe bancă și să văd jucătoare de mare valoare, cum a fost și ieri, pe Stine Odtedal, să o văd în fața mea pe Katrine Lunde. E ceva de nedesris și sunt fericită că am ocazia să trăiesc aceste emoții din interiorul echipei, nu din fața relevizorului.”

Despre atmosfera din echipă, Andreea spune că „e foarte frumoasă. Sincer, nu mă așteptam să fiu atât de relaxată în jurul fetelor, fiind cea mai mică, dar ele m-au primit bine, m-au încurajat la fiecare antrenament, la fiecare meci, chiar dacă am jucat cinci minute sau 20, fiecare mi-a spus să mă bucur de tot ce mi se întâmplă și să fac ce știu mai bine.”

„Mama mi-a transmis multe lucruri, dar mi-a spus în primul rând să mă bucur de tot ce mi se întâmplă, să fiu recunoscătoare că sunt aici, chiar dacă intru în teren sau nu, să le încurajez pe fete, să fiu eu puternică psihic și, dacă intru în teren, să fiu curajoasă.”

Despre modeul ei în handbal, Andreea Lekic, centrul de la Minaur Baia Mare spune: „Cred că toată lumea știe că modelul meu e Andreea Lekic, care din păcate s-a accientatat și îmi pare foarte rău. Îmi place viziunea ei în teren și e un model pentru mine; pe unde a jucat a fost un lider și asta cred că e cel mai important la un jucător. Sper ca pe viitor să ajung și eu ca ea.”

Andreea simte și ea, la fel ca alte jucătoare ale României, că fiecare minut în teren e important pentru încredere: „Am prins încredere, nu mă așteptam să joc atât, sincer. Dar de la meci la meci simt că pot să cresc, fiecare minut contează pentru mine și-mi poate îmbunătăți stilul de joc. Să văd cum e presiunea, să simt emoțiile din teren când întâlnesc jucatoare cu atât de mare experiență. Probabil e un avantaj al echipei că sunt atât de tânără și nu orice antrenor (advers) ia acest lucru ca pe o amenințare. Și sper ca în meciurile următoare, dacă voi juca, să prind mult mai mult curaj de a mă duce spre poartă.”

Înainte de a pleca spre primul ei turneu final, Andreea ne-a vorbit pe larg despre ce înseamnă pentru ea această convocare.

Laura Popa: „Mă redescopăr pe mine în extremă”

Interul dreapta Laura Popa (26 de ani), reprofilată de Bogdan Burcea în extremă, pentru a suplini absența Laurei Moisă, a spus că relațiile de joc din echipă încep să fie bune, de aici și meciul mai bun făcut cu Norvegia. „Meciurile de până acum au fost grele, am început greu aproape la fiecare meci, în afară de ieri. A trebuit tot timpul să alergăm după ele, să recuperăm golurile. Aveam nevoie să ne închegăm mai mult și cred că asta s-a văzut acum în teren: de la meci la meci ne-am legat mai mult ca echipă.”

Despre rolul ei ca extremă dreapta – de unde ieri, contra Norvegiei, a reușit trei goluri frumose (din cinci aruncări) – Laura spune că: „Mă bucur indiferent unde joc, eu nu am niciun fel de problemă dacă joc în extremă sau inter. Am venit aici să ajut echipa, indiferent de post. Și eu mă redescopăr pe mine în extremă, e un lucru foarte important că reușesc să dau golurile acelea din extremă și uneori nici eu nu știu cum reușesc. Important e că-mi doresc și asta s-a văzut probabil. Normal că mă simt mai bine în inter, e postul meu de atâția ani, dar nu am nicio problemă unde joc.”

„Am mai multă încredere în mine. Asta nu înseamnă că înainte nu aveam, dar golurile pecare le-am dat mi-au dat multă încredere. Și evoluția din apărare, care pentru mine e foarte importantă.”

Despre atmosfera din echipă și viața în bula creată în jurul echipelor:

„Mai ales de când s-a întors și Denisa (Dedu) a fost altfel în echipă, am fost mult mai fericite, s-a văzut la antrenamentul la care a venit. Sperăm să nu mai avem proleme cu virusul, pentru că probabil și psihic te afectează. Iar în zilele de carantină, fiecare a stat în cameră și n-am avut multe lucruri de făcut, am încercat să ne antrenăm în cameră, cum am putut fiecare. Viața în bulă e grea, te acomodezi greu cu asta, erai învățat să ai puțin mai multă libertate, acum totul e foarte strict și trebuie să ai grijă ce faci.”

Cum vede parcursul României în continuare:

„Speram să avem mai multe puncte, dar nu s-a putut. Eu am mare încredere în noi ca echipă și sperăm să creștem de la meci la meci.”


**

Următorul meci al României vine pe 10 decembrie, contra locului secund dintr-o grupă C în care doar surprinzătoarea Croație s-a calificat. Învinsă în primele două meciuri, campioana mondială Olanda trebuie să bată Ungaria pentru a se califica și ea, iar Serbia poate să-și asigure calificarea cu un egal împotriva revelației Croația. 

Din Grupa D, Norvegia va intra cu 4 puncte în Main Round, Germania cu două, România fără puncte. Polonia a fost eliminată.

 

Fotografii de Sorin Pana/Sport Pictures

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.