„Am jucat cu încredere și ne-am bucurat de handbal. Dar mai avem de muncit.” Ce au învățat tinerele jucătoare ale României din primul lor turneu european
Andreea Giuclea 16 decembrie 20162.000 de suporteri au privit meciul pentru locurile cinci-șase al Europeanului de handbal, dar răsfirați pe cele 14.000 de scaune roșii goale, au părut mult mai puțini. Nu părea un meci cu miză și toată lumea se întreba înainte cum se va mobiliza echipa României, după înfrângerea grea cu Danemarca. Însă când Ambros Martin a hotărât ca vedetele Cristina Neagu și Paula Ungureanu să privească din tribune, miza a crescut. Echipa avea șansa să demonstreze că poate câștiga și fără liderul și principala marcatoare, Neagu, și asta a făcut.
N-a fost ușor, scorul a fost strâns – cu un minut înainte de final, Germania conducea–, dar a fost un test bun pentru o echipă tânără. Fetele au spus după meci că nu s-au uitat la tabelă, ci au jucat cu încredere și relaxate, așa cum le-a îndemnat Martin înainte de meci.
„Ne-a spus să fim noi, să jucăm cu încredere și să ne bucurăm de handbal, că până la urmă de asta îl jucăm”, spune Mădălina Zamfirescu, în vârstă de 22 de ani. „A fost un meci greu, mă bucur că s-a terminat cu victorie și suntem mulțumite de parcursul acestui campionat european. Pentru noi fiecare meci are miză și contează, indiferent că jucăm pentru locurile 1-2 sau pentru 5-6.”
Și Cristina Laslo, jucătoarea de 20 de ani despre care se vorbește cu mari speranțe pentru viitor, a avut șansa să joace mai mult azi. A început ca titulară și a înscris golul care a adus egalitatea pe tabelă, 22-22, cu 30 secunde înainte de final.
„Asta a fost schema pe care ne-a zis-o antrenorul la timeout, ca eu să arunc sau să finalizam cu gol. Dacă mergeam moale nu-mi ieșea, dar am mers convinsă că voi da gol”, spune Cristina, fericită că la primul ei turneu cu naționala mare e pe locul cinci în Europa. Așa a fost și la junioare, și apoi au venit medaliile, își amintește optimistă: „La primul meu turneu european cu junioarele am luat locul șase. Tot așa, am jucat pentru 5-6. Apoi am crescut de la turneu la turneu și am ajuns la medalie. E un rezultat foarte bun, mai ales pentru moralul echipei.”
Mezina lotului spune că nu s-a uitat la scor decât în repriza a doua, când a văzut că e tot egal, cum a fost aproape tot meciul. „Am jucat din plăcere, se vede când echipa joacă cu dorință, ca și până acum, ca și în grupe. Am fost mai relaxate. Ne-am motivat un pic mai greu după meciul cu Danemarca, dar cred că am reușit să găsim un echilibru între supărare și motivație. Am vrut să păstrăm o impresie bună, cum am început să și terminăm.”
Handbalistele tinere se bucură că au arătat că pot juca bine și fără căpitanul Cristina Neagu, deși recunosc că a fost greu. „Știe toată lumea că Cristina e motorul acestei echipe, așa că ne bucurăm că am făcut față”, spune Zamfirescu, completată de Laslo. „A fost greu fără Cristina în teren, dar ne-am împărțit responsabilitățile și se pare că ne-a ieșit.”
Deși sunt mulțumite de cum s-au descurcat, primul lor turneu final le-a arătat și că mai au de muncit „Am învățat multe aici, în primul rând am înțeles mai pe îndelete cum stau lucrurile în apărare. Am învățat să joc mai mult pentru echipă și mă bucur că am făcut parte din acest lot. Mi-a dat încredere în mine și sper ca de acum încolo să progresez și mai mult”, spune Zamfirescu.
Și Laslo se întoarce acasă foarte motivată să aplice lecțiile învățate. „Am învățat că orice meci contează și să gândesc mult mai pozitiv. Cum ajung acasă o să aplic ce am învățat aici, pas cu pas, și o să lucrez mult mai mult la dezvoltarea mea personală. Sunt foarte motivată, după ce am văzut la ce nivel se joacă. Am simțit pe pielea mea acest nivel și îmi doresc foarte mult să joc de la egal la egal cu restul. E nevoie de multă muncă, mai ales fizic, am simțit la meciul cu Danemarca că sunt sub nivelul acestui campionat. Plec foarte motivată și în mare parte satisfăcută de ce am reușit aici.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni