A început curajos în 2013, a luat un avânt fantastic în 2014 și s-a confirmat în 2015. Saltul valoric fulminant al tenisului românesc este acum o realitate incontestabilă, susținută de rezultate palpabile și sonore, reconfirmate din nou și din nou la cel mai înalt nivel posibil. Nu e nimic mai greu în tenis decât să reiterezi. Să dovedești că o performanță anterioară n-a fost, eventual, întâmplătoare. E exact ce au făcut în repetate ocazii jucătorii și jucătoarele din România de-a lungul acestui sezon; cu toții au avut sezoane bune, punctate de borne personale importante, de trofee dintre cele mai prețioase în sport și de salturi valorice consistente. A fost posibil pentru că s-au aliniat câteva momente importante: vârful sportiv al carierelor băieților de la dublu, maturizarea unui grup de fete excepțional de talentate și de diferite, plus dezvoltarea, confirmarea și menținerea la cel mai înalt nivel a Simonei Halep.
Petrecute în cascadă, toate aceste evenimente au transformat tenisul în – discutabil – sportul numărul 1 în România în materie de performanțe, luând în calcul frecvența și relevanța lor.
Din patru circuite profesioniste internaționale, România are un număr 1 la dublu și un număr 2 la simplu. Lor li se adaugă alt Top 10 de dublu, alte patru jucătoare în Top 100 de simplu feminin și trei în Top 100 la dublu feminin. În plus, echipa feminină a promovat al doilea an consecutiv, iar cea masculină s-a menținut în al doilea eșalon al Cupei Davis, în ciuda singurului punct nevralgic pe care îl are tenisul românesc, simplul masculin. Sunt rezultate personale puternice – să nu cădem într-o capcană a patriotismului gratuit -, dar efectul lor în plan mai larg este incontestabil.
Niciodată în istoria sa n-a mai avut tenisul românesc un asemenea grup divers de performeri, ale căror vârfuri de cariere să coincidă. Îndelung documentat și greu de explicat chiar și de către specialiști, altfel decât prin alinierea accidentală a energiilor unor părinți în stare să sacrifice totul pentru talentul copiilor lor, boom-ul de performanță actual iese și mai ușor în evidență când este pus în contextul sărac al sportului românesc per ansamblu. În vreme ce România adună tot mai rar performanțe relevante în disciplinele în care obișnuia să se numere printre campioni, tenisul este o excepție luminoasă și încurajatoare. Pentru al treilea an la rând, fetele și băieții trag linie înainte de Sărbători peste un bilanț grozav: 13 titluri și 6 finale în 2013, 19 titluri și 10 finale în 2014, iar acum, 10 titluri plus 18 finale în 2015. În zilele următoare vom vedea și concluziile acestui sezon pentru fiecare dintre ei.
Citește continuarea articolului pe Treizecizero.ro
- Notă: în pregătirea unei audiențe generale, textele de tenis de pe Lead vor fi adesea, cum e și normal, preluări de pe Treizecizero.ro, site-ul care a inspirat lansarea Lead. Nu este, însă, o regulă generală.