„Avem un obstacol mare în Gyor, e o provocare să-i învingi acasă.” Cum a pregătit Per Johansson turneul FINAL4 și ce va face CSM la Budapesta
Andreea Giuclea 9 mai 2018Înainte de plecarea echipei CSM București spre Budapesta, pentru FINAL4-ul Ligii Campionilor, am stat de vorbă cu antrenorul Per Johansson, suedezul adus (din nou) la București cu un obiectiv clar: să conducă echipa spre al doilea ei trofeu european. Anul trecut, cu el pe bancă, CSM a pierdut în semifinale cu Vardar (33-38), o înfrângere la care Johansson încă se gândește.
Antrenorul nordic vorbește mult despre spirit, relaxare și bucuria de a fi parte dintr-un moment important, dar și despre disciplină, sistem, comunicare și dialog, aspecte care vor conta pentru CSM în acest weekend. E o abordare care ne aduce aminte de Kim Rasmussen, un alt bun motivator, cu care CSM a câștigat Liga în 2016, la chiar primul ei sezon european.
Ce-a învățat din experiența de anul trecut
Am fost la două ediții ale Jocurilor Olimpice și poate la 12-13 turnee finale, dar FINAL4-ul de anul trecut a fost prima mea experiență de felul ăsta și bineînțeles că după am evaluat cum a mers. Un lucru concret pe care l-am făcut diferit acum e că am vorbit mai mult despre planul B. Întotdeauna ai un plan A, dar acum ne-am concentrat și am vorbit mai mult despre diferite situații care pot apărea: de exemplu, dacă suntem conduși de la început, din nou, sau dacă pornim cu avantaj. Sigur că am făcut asta și anul trecut, dar când am avut începutul acela foarte slab, nu am găsit suficiente soluții să revenim.
E important și ca fetele să fie liniștite și relaxate, să se bucure de ce trăiesc, să fie o atmosferă bună. Nu e doar despre tactică, ci și să nu fim stresate și să fim pregătite. Normal că e vorba de handball skills, de tactical skills, dar trebuie și ca fetele să se relaxeze, să se bucure, să se simtă bine. E foarte important în astea două zile, pentru că toți vor juca sub presiune. Toți își doresc trofeul.
Cum explică oscilațiile de formă ale echipei
Cred că fundamentul, baza echipei nu a fost suficient de puternică. S-a văzut asta în jocul echipei și înainte să vin eu, și după ce-am venit eu. Nu e doar despre fosta antrenoare și nu e doar despre mine, am văzut acest pattern și de când am venit eu. Asta se întâmplă probabil pentru că ai mai multe staruri în echipă, poate n-a fost suficient timp să repari lucrurile, dar cred că am definit aria problemelor și lucrăm din greu asupra lor.
Ca antrenor, niciodată nu simți că ai suficient timp. Dar am experiență în a lucra pe termen scurt. E a doua oară la CSM, am făcut asta și în Muntenegru, înainte de Campionatul Mondial. Ai timpul pe care îl ai și trebuie să faci ceva, să găsești problemele și să încerci să le rezolvi. Sigur că ne concentrăm pe aceste oscilații de formă, pe cum putem schimba modul în care reacționăm atunci când suntem conduși sau când conducem. Vorbim despre asta și asta e cel mai important.
Cum e să antrenezi o echipă cu așa multe individualități
N-aș zice că e dificil, dar e o provocare mare. Pentru că am văzut ce capacitate are echipa când am jucat cu Metz acasă, toată lumea vrea să ajungem din nou acolo, dar pentru asta trebuie să fim foarte disciplinați, să respectăm sistemul, să ne lăsăm deoparte egourile. Toată lumea trebuie să facă mici compromisuri. Dar așa e când faci parte dintr-o echipă, sunt multe compromisuri. De asta ai ales să faci un sport de echipă, altfel poți să joci șah sau să faci atletism sau gimnastică. Dar într-o echipă e vorba de disciplină și focus pe sistem.
Cel mai important pentru un antrenor e să vadă ce aduce fiecare jucătoare. Bineînțeles că am filosofia mea – un sistem puternic în care știi foarte clar ce e de făcut – dar trebuie să mă și adaptez jucătoarelor pe care le am. Și trebuie să folosesc și experiența lor. Sigur că folosesc experiența Cristinei, a Bellei, a lui Camille. Aș fi stupid să n-o fac, pentru că ele știu foarte multe lucruri. E nevoie de dialog și cred că de când am venit comunicăm mai bine unii cu alții, și e un început bun.
Filosofia lui de antrenorat și cum se adaptează handbalului balcanic
Cred că sunt bun la a defini probleme și la a pune pasiune, energie și multe ore în încercarea de a găsi soluții. Pot fi și dur, dacă jucătoarele nu respectă ce am stabilit; cred că atunci când vorbesc de stilul meu de antrenorat, sistemul e lege. Dar dacă o jucătoare are o idee, mă gândesc la ea și o pun în practică, dacă e bună. Am vorbit de egouri și staruri, dar nu e vorba despre mine, eu sunt doar un instrument pentru echipă.
În Suedia, echipa e cea mai importantă, dar poate ar avea nevoie de mai mult ego, iar jucătorii din Balcani ar putea juca mai mult pentru echipă. Sunt aspecte pozitive și negative de ambele părți, dar ține și de cum sunt crescuți, de mediu, de educație, de cum cresc în familii. Eu vin dintr-un sistem democratic, dar nu sunt naiv atunci când vin aici. Lucrez pe plan internațional de ceva timp. Pentru mine e important să mă adaptez culturii și jucătoarelor.
E o diferență mare între Muntenegru și CSM, pentru că acolo sunt doar jucătoare din Muntenegru, care luptă pentru țară. La București avem șapte sau opt naționalități diferite. Nu e o echipă românească, chiar dacă numele echipei e românesc.
Cum vede semifinala cu Gyor și punctele puternice ale CSM-ului
Pentru noi e foarte importantă apărarea. Nu văd ca echipa care va câștiga trofeul să joace slab în apărare, pentru că de acolo pornește tot. Apoi avem nevoie de staruri, cum sunt Cristina, Bella, dar e vorba și de cum vom funcționa ca o echipă. Și trebuie să ai o zi bună, e un fel de pariu. E vorba de un meci pe teren neutru, dar nu va fi chiar neutru, că Gyor e ca acasă.
Avem un obstacol mare în Gyor. Ținând cont de cultura și tradiția lor, de istoria de campioni, e o provocare să-i învingi acasă. E un meci foarte mare, unul din cele mai mari din handbalul feminin din ultimii ani și sunt foarte fericit că sunt parte din acest moment.
Despre presiune și viitorul lui ca antrenor
Întotdeauna, presiunea pe care o pun eu e mai mare decât orice așteptări externe. Pentru că și eu îmi doresc foarte mult trofeul, la fel cum își doresc și jucătoarele mele. Sigur că simt și presiunea din exterior, dar nu contează, pentru că cea mai mare presiune vine din partea mea.
După finalul acestui sezon, pentru mine prioritatea va fi Muntenegru, pentru că sunt foarte onorat să fiu ales de ei. Voi avea o discuție cu CSM după Final4, nu înainte, pentru că n-am vrut să o am înainte. Dar obiectivul principal va fi Muntenegru.
Am așteptări foarte mari de la weekendul ăsta, pentru ca sunt antrenorul unei echipe care vrea mult să câștige și cred că împărțim această dorință cu celelalte trei echipe. Nu cred că vor fi surprize, indiferent cine va câștiga Final4-ul.
FINAL4-ul Ligii Campionilor are loc în weekendul 12-13 mai, la Budapesta. Semifinala CSM București – Gyor are loc sâmbătă, 12 mai, de la ora 16:15 (ora României). A doua semifinală, Rostov Don – Vardar, e de la ora 19.00. Finalele au loc duminică.