„Basta scuse!” Italia e la un pas de cel mai mare eşec din 1958 încoace, nimeni nu mai are răbdare cu Giampiero Ventura
Danny Coposescu 11 noiembrie 2017Nu e ca şi cum Giampiero Ventura se bucura de multe fancluburi prin Italia înainte de turul barajului cu Suedia. Cu mult înainte să se ajungă aici, antrenorul de 69 de ani înfuriase deja o bună parte din public cu decizii încăpăţânate şi uneori de neînțeles. De la aşezarea în teren, la selecţii bizare, făcute parcă în ciuda opiniei generale, Ventura nu a inspirat prea multă apreciere în ultimul an şi jumătate.
După înfrângerea de la Stockholm, însă, antipatia s-a transformat rapid într-un uragan de dispreţ şi furie. Italia e aproape de un dezastru pe care generaţii întregi nu l-au cunoscut vreodată: o Cupă Mondială urmărită la televizor, fără faimoasele tricouri albastre. Ultima dată când s-a întâmplat asta? La turneul din 1958 din…Suedia.
#SveziaItalia, resta il cuore dei tifosi "A San Siro ci rifaremo" #Russia2018 https://t.co/rvSQ7QbYkW #nazionale pic.twitter.com/boz48wqfXu
— LaGazzettadelloSport (@Gazzetta_it) November 11, 2017
Suedia 1-0 Italia
Primul act după fluierul de start al arbitrului Cuneyt Cakir n-a fost de bun augur pentru italieni. Nici 10 secunde mai târziu, Bonucci era prăbuşit pe gazon, dărâmat împreună cu alt coechipier de taurul Marcus Berg. Suedezul a primit galben, dar atitudinea impetuoasă şi războinică a adversarilor n-a găsit în vreun moment un răspuns din partea echipei lui Ventura. Toată prima repriză, superioritatea tehnică a oaspeţilor nu a contat deloc, de vreme ce Suedia i-a hărţuit fără oprire cu un pressing aproape isteric.
His role has grown since @Ibra_official retired from the ????????Sweden national team. Now Marcus Berg could be the man to guide them back to the #WorldCup.
????️????https://t.co/PvDoJofAc6 pic.twitter.com/6pqC778eS9
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 10, 2017
Singura şansă pentru cvadrupla campioană mondială a fost o lovitură de cap din partea lui Belotti, care a trecut ce-i drept milimetric de bara lui Olsen. În rest, în uralele unui public extrem de implicat, gazdele au dominat. Argumentul multor analişti e că asta se datorează aşezării de joc bizare aleasă de Ventura, un 3-5-2 marca Conte, cu jucători înghesuiţi în poziţii total nepotrivite. E greu de înţeles de ce Lorenzo Insigne, unul dintre motivele pentru care Napoli e pe primul loc în campionat, a stat 75 de minute pe bancă şi apoi a fost trimis pe teren ca mijlocaş. Mai ales pentru că Italia chiar are un mijlocaş excelent, tot de la Napoli – Jorginho, care n-a prins vreun minut pe teren.
Până când a intrat tardiv Insigne, rezerva Johansson marcase deja printr-un şut deviat de o apărare ţintuită static, în linie dreaptă, în faţa lui Buffon. Doar golul i-a mai trezit pe italieni din stupoare şi Matteo Darmian a lovit bara, dar Suedia n-a fost tocmai asediată.
Jakob Johansson came off the bench and scored the lone goal in #SWEITA, his 1st goal for #Sweden. Very fortunate with the massive deflection, tough for #Italy and Buffon. #SWEITA #SwedenItaly #UEFA #WCQ ???????????????? pic.twitter.com/nzp03RuLNb
— Jason Foster (@JogaBonitoUSA) November 10, 2017
Un singur om crede că selecţionata lui Janne Andersson n-a meritat victoria: Giampiero Ventura. Într-o serie de declaraţii care parcă încearcă intenţionat să irite, Ventura a numit eşecul „incorect“. (Ce-i drept, scuza asta are ceva originalitate, pentru că de „nedrept“ am mai auzit, dar să explici o înfrângere ca pe o eroare de logică e ceva nou.)
Giampiero Ventura insists #Italy 1-0 defeat to #Sweden was "not the correct result" and complained at ref being too soft https://t.co/IabZlZ6hcQ #SWEITA #SwedenItaly #VivoAzzurro pic.twitter.com/bTmZT2XLFs
— footballitalia (@footballitalia) November 10, 2017
Africa de Sud 0-2 Senegal
Pe „Leii din Teranga“ nu i-am mai văzut la o Cupă Mondială din 2002 încoace. Și ce impresie au făcut atunci, când au eliminat Franţa din grupe şi au ajuns până în sferturi! Dacă ne uităm la lotul senegalez, nu pare imposibil să mai vedem un parcurs ca ăsta și în 2018. Sadio Mane, Keita Balde, Diafra Sakho, Kalidou Koulibaly, doar o parte din numele bine-cunoscute care au trecut aseară de Africa de Sud şi şi-au rezervat biletele pentru Rusia, alături de Egipt şi Nigeria.
QUALIFIED! ????
Congratulations, ????????Senegal! ????
They're heading back to the #WorldCup for the first time since 2002! #WCQ pic.twitter.com/HzVMDYsS7R— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 10, 2017
Honduras 0-0 Australia
E o plăcere să urmăreşti pasiunea nebună a hondurienilor pentru naţionala lor. Cunoştinţele limitate de spaniolă nu te încurcă odată ce observi cum comentatorii menţionează aprope mereu doar prenumele jucătorilor sau, în cazul lui Jorge „Pitbull“ Claros, porecla. Nu-i vorba de o apreciere superioară, ca în cazul unei curiozităţi, pentru că Honduras a ţinut-o în şah pe favorita Australia şi are toate şansele să ajungă la al treilea Mondial consecutiv după returul de miercuri. Ar fi un final fericit pentru legenda Maynor Figueroa, care a fost atâta vreme o piesă de bază în Premier League.
It could not be tighter.
Honduras and Australia are all square after the first leg of their World Cup play-off.
Report: https://t.co/7TGn5u1klw pic.twitter.com/Vh1IzZJzI5
— BBC Sport (@BBCSport) November 11, 2017
Noua Zeelandă 0-0 Peru
În cealaltă confruntare, Oceania – America de Sud, rolurile au fost inversate. Peru e favorita, deşi n-a mai ajuns la un turneu final din 1982 încoace, iar aşteptarea sud-americanilor trebuie să mai continue cel puţin 90 de minute. La Lima, în retur, presiunea va fi enormă.
#WCQ | FT
????????New Zealand 0-0 Peru????????
A well-matched first leg leaves all to play for in Lima https://t.co/SpQDWJHJUY pic.twitter.com/Kiuw7MDyHW— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 11, 2017
Ce urmează
Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.
În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay și, dacă se califică, Peru, Elveția și Italia.
Până atunci, câteva meciuri ne vor ține ocupați.
Sâmbătă, 11 noiembrie:
Danemarca – Irlanda
Tunisia – Libia (Tunisia se califică la victorie)
Coasta de Fildeş – Maroc (câştigătoarea se califică, Maroc are nevoie doar de egal)
Duminică, 12 noiembrie:
Grecia – Croaţia
Elveţia – Irlanda de Nord
Luni, 13 noiembrie:
Italia – Suedia
Marţi, 14 noiembrie:
Irlanda – Danemarca
Miercuri, 15 noiembrie:
Australia – Honduras
Joi, 16 noiembrie:
Peru – Noua Zeelandă
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni