Bayern își dezmorțește picioarele, Lewandowski mai face un pas mic spre marele record al lui Gerd Müller

Ciprian Rus 17 mai 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

După ziua marii reveniri a fotbalului – și după victoriile Borussiei Dortmund și ale lui Monchengladbach, respectiv pasul greșit făcut de Leipzig – meciul de la Berlin al lui Bayern era așteptat cu interes deopotrivă de fanii Bundesligii, dar și de cei ai granzilor din Europa: echipa bavareză e o candidată serioasă la Champions League, atât după ultimele sale evoluții în competiție, cât și datorită faptului că a „furat startul” jocurilor oficiale, avantaj care ar putea cântări foarte mult în varianta dorită de toată lumea a reluării luptei pentru trofeul suprem european.

Toți ochii, așadar, pe transmisia de pe „An der Alten Försterei”. După un Borussia – Shalke cu 80.000 de locuri goale, tribunele joase și austere de la Berlin au părut, parcă, un decor mai firesc pentru un meci în care singurii „spectatori” au fost rezervele, urcate pe scaunele din spatele băncilor tehnice.

Totuși, după „încălzirea” de ieri, ne-am fi dorit, parcă, ceva mai mult spectacol decât în precedentele partide. Dar Bayern, care a preluat autoritar controlul meciului după primele 15 minute, a intrat pe teren setată pe mentalitatea alergătorului de cursă lungă, răbdător și sigur de faptul că, până la urmă, timpul îi va confirma valoarea. A avut, e drept, câteva accelerări spre poarta adversă în prima parte, dar de fiecare dată i-a lipsit acordul fin: Muller s-a băgat inoportul, din ofsaid, la un cap al lui Gnabry care ar fi ajuns, probabil, în poartă, Lewandovski s-a trezit prea în față la o centrare a lui  Davies. De altfel, Davies, alături de Pavard, fundașul lateral de pe partea cealaltă, au fost cei mai activi și mai periculoși jucători ai bavarezilor în meciul de la Berlin.

Primul gol avea să vină, însă, la una din sclipirile care au luminat meciul, după o fază jucată deștept de Goretzka, care l-a forțat la un fault naiv în careu pe ex-ul Subotic. A marcat de la 11 metri Lewandowski, care a scuturat, cu sunetul metalic cu care ne vom obișnui de-acum, plasa porții gazdelor. În ciuda meciului discret, Lewa devine primul jucător din ligile de top europene care ajunge la 40 de goluri în toate competițiile acestui sezon – 26 doar în campionat. Polonezul urmărește vechiul record al lui Gerd Müller: 40 de goluri în sezonul 1971-1972 al Bundesligii.

Partea a doua a meciului subliniat și mai mult lipsa de ritm și de relații de joc a lui Bayern și lipsa de idei a lui Union: până în minutul 75, nici un șut pe poartă, deși liderul din Bundesliga a mai fost periculos în câteva rânduri prin Pavard, Goretzka și Gnabry. Golul relaxării a venit tot din „bandă”, de la Pavard (min. 80), care a pus un cap plasat la una dintre rarele centrări inspirate din fază fixă ale lui Kimmich.

Suficient pentru o victorie liniștită, într-un meci în care Union Berlin a avut cea mai mare ocazie chiar înainte de fluierul final. Bayern câștigă fără emoții, dar și fără să arate o vlagă deosebită.

Are 4 puncte față de Borussia, principalul obiectiv pentru primul meci de la revenire. O revenire care nu va fi ușoară, chiar pentru o echipă cu rodajul lui Bayern, un avertisment în plus pentru ceilalți granzi din Europa. Când (și dacă) va veni momentul adevărului, nemții vor avea deja câteva partide în plus.

În etapa următoare, RB Leipzig va căuta să revină în lupta pentru titlu pe terenul lui Mainz, Dortmund și Bayern vor juca la Wolfsburg, respectiv cu Frankfurt, în timp ce Monchengladbach se va deplasa la Leverkusen (care are de jucat luni cu Bremen).

*

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Happening now