Big Pep, prea mult Red Bull şi Regele Mario I al Franţei: câteva previziuni curajoase pentru fotbalul internațional din 2017
Danny Coposescu 6 ianuarie 2017Dacă sunteți, la fel ca și noi, curioși ce fel de surprize ne poate oferi 2017 în fotbal, vă lăsăm în seama inspirației colegului Danny Coposescu și a (re)surselor sale din fotbalul internațional.
Dragi cititori, luaţi şi notaţi! Cele ce urmează sunt varianta literară a pietrei filosofale, o alchemie fotbalistică prin care vom transforma imprevizibilitatea campionatelor şi cupelor de anul acesta în aur. Ce poate fi mai sigur decât previziunile unui „expert“ în fotbal? La urma urmei, nu e ca şi cum cineva o dădea retrogradată pe Leicester la începutul sezonului trecut. Dar nimeni…
Premier League
Robbie Savage, fostul fotbalist galez şi actualul pionier al modei pentru oameni care trec printr-o „mid-life crisis“, a spus că mai bine-i dăm deja trofeul Premier League lui Chelsea. E drept că asta a fost înainte ca Tottenham să mai frâneze puţin din certitudini cu victoria din derby-ul de joi. Totuşi, dacă „Sav“ a spus-o, aşa trebuie să fie, deci Chelsea va lua campionatul şi Antonio Conte va primi prefixul „Sir“.
Între timp, sătul de suspiciunea faţă de stilul şi aparenţele sale „continentale“, Guardiola va renunţa la numele său de familie, îşi va spune doar „Big Pep“ şi va pune câteva kilograme bune. Totul datorită unei revelaţii că nu posesia şi pregătirea tactică, ci alergatul mult şi mingile lungi, heirupiste, sunt secretul succesului. Asta, şi vinul alb la carafă!
If Allardyce is sacked, at least he'll have gone out like a true English hero; Eating a Chinese and necking a pint of wine. pic.twitter.com/JCz2oSbjpw
— Joe Baiamonte (@JoeBaia) September 26, 2016
Bundesliga
Campionatul german reîncepe pe 20 ianuarie, după o vacanţă mai lungă decât durata medie a mandatului unui antrenor la Hamburger SV. Clubul din nordul Germaniei e poreclit „Dinozaurul“ pentru că e singurul care nu a retrogradat vreodată din prima ligă. Cam tot ca un dinozaur, Hamburg mânâncă manageri pe post de gustări (zece în mai puţin de un deceniu), şi anul ăsta se va transforma în sfârşit în fosilă printr-o retrogradare care se anunţă de ani buni.
Victoria clară a lui Bayern împotriva mult-iubitei RB Leipzig a mai liniştit-o puţin pe nou-promovată, dar saşii sunt în continuare pe locul doi, la doar 3 puncte de lider. Pentru că Leicester ne-a închis tuturor gura, o să spunem acum că Leipzig va câştiga dramatic titlul, însă va fi penalizată de agenţia anti-doping după ce mai mulţi jucători vor fi depistaţi cu prea mult Red Bull în sistem. La urma urmei, îţi dă aripi, iar ăsta e un avantaj sportiv injust. Mai bine bere!
Paulaner gives you wins.? pic.twitter.com/Kqbn2PY2QF
— FC Bayern US (@FCBayernUS) December 21, 2016
La Liga
Am promis previziuni curajoase, deci în ceea ce priveşte Spania, Messi şi Ronaldo vor marca doar câte 40 de goluri fiecare, ceea ce va provoca o consternare generală şi tot felul de articole despre cum ambii au intrat pe panta descendentă a carierei.
În mod normal, Real Madrid ar trebui să ia primul titlu din 2012 încoace. Asta dacă nu cumva Luis Enrique îi va spune ceva mai puţin plăcut lui Zidane în timpul următorului „El Clasico“ (23 aprilie), cu rezultate dezastruoase pentru sănătatea antrenorului Barçei şi pentru forma madrilenilor.
WORLD CUP MOMENT: Zinedine Zidane's infamous headbutt on Marco Materazzi. http://t.co/MVbarA6HQb
— Football Vines (@FootballVines) June 12, 2014
Un alt obstacol pentru „Los Blancos“ e că ianuarie va fi o lună tare plictisitoare pentru Florentino Perez. FIFA a confirmat interdicţia la transferuri pentru Real, pe perioada ferestrei ăsteia. Cum să te descurci până în vară cu un lot care valorează doar 775 de milioane de euro, potrivit Transfermarkt.com?
Serie A
În Italia, cursa e foarte strânsă şi imprevizibilă. Doar 6 puncte despart cinci echipe şi fiecare e capabilă mereu să piardă puncte surprinzător. Bine, e drept că asta e valabil pentru locurile 2-6, pentru că în frunte e din nou Juventus, la patru lungimi distanţă şi cu un meci în mână.
Pentru că situaţia e aşa de aproape șase ani, trupa lui Max Allegri va juca restul campionatului cu rezervele, în timp ce prima echipă îşi va petrece restul sezonului în Qatar, unde s-a dus oricum pentru Supercupa Italiei în decembrie, pierdută contra lui AC Milan. Şi e firesc să fie aşa: departe de a fi încă o cursă cinică pentru bani, echipele italiene vor doar să le ofere fanilor înfocaţi un motiv pentru o vacanţă însorită, la mii de kilometri depărtare de rutina plictisitoare a stadioanelor de acasă.
La Supercoppa TIM torna in Qatar il 23 dicembre per la sfida tra @juventusfc e @acmilan! https://t.co/OmudDfM3de pic.twitter.com/D23OPMff3r
— Serie A TIM (@SerieA_TIM) September 9, 2016
Ligue 1
Ce se petrece în prima divizie franceză e dincolo chiar şi de puterile mistice ale unui Nostradamus fotbalistic. Nu, nu e vorba de faptul că Nice, un orăşel cu sub 350.000 de locuitori şi cu o echipă care a câştigat ultima dată campionatul în 1959, e pe locul unu, la două, respectiv cinci puncte de cuferele de bani de la Monaco şi PSG.
Nu, e vorba de faptul că Mario Balotelli a dat 10 goluri în 14 meciuri şi a reuşit să se controleze până în ultima etapă dinainte de pauză înainte de a lua inevitabilul cartonaş roşu pentru o tâmpenie.
Pentru că avem nevoie de o poveste tip Leicester în 2017, ca să nu ne copleşească depresia (în caz că aţi uitat, Trump e preşedintele SUA), Nice va câştiga Ligue 1, și Balotelli va deveni noul rege din Franţa, după plecarea lui Zlatan Ibrahimovic.
Bomber italiani, i migliori in Europa nel 2016/17: 5. Marco #Borriello, 7 gol; 4. Mario #Balotelli, 8 gol; 3. ? https://t.co/TnmEgVoqZP pic.twitter.com/SbNTHTCmO5
— La UEFA (@UEFAcom_it) December 27, 2016
Champions League
Asta e predicţia cea mai dificilă din listă. Oare cine va avea onoarea de a le însoţi pe Real, Barça şi Bayern în semifinalele Champions League? Poate ar trebui să consultăm contul de Twitter al celor de la Bayern, date fiind puterile de predicţie demonstrate înainte de tragerea la sorţi pentru optimi.
. @Arsenal @ChampionsLeague Should we just book our travel to London now? ? pic.twitter.com/qkZvZZLsWQ
— FC Bayern US (@FCBayernUS) December 7, 2016
Răspunsul la întrebarea iniţială e, totuși, evident: Leicester City. Campioana Angliei şi-a dominat grupa şi nu mai este prea mult interesată de Premier League, unde e pe 15. Odată ajunsă în semifinale, cine ştie ce poate să facă echipa lui Ranieri? La urma urmei, „sunt în Champions League, omule, dilly-ding dilly-dong“. Mai dificil e să prevedem cine va cânta pe “King Power” Stadium în cazul următorului miracol. Banii mei sunt pe Eros Ramazzotti.
Onore a te, grande mister #Ranieri ! #Leicester https://t.co/eZd44an7sj
— Eros Ramazzotti (@RamazzottiEros) May 2, 2016
… şi Cupa Confederaţiilor
Acum că am terminat cu toate diversiunile acestea neimportante din fotbalul european, ne putem concentra pe singura competiţie care contează cu adevărat în 2017: Cupa Confederaţiilor din Rusia, care începe în iunie.
Serios, ce poate fi mai entuziasmant decât un turneu în care Australia e campioana şi reprezentanta Asiei? Ba mai mult, vom avea parte şi de un derbi între australieni şi neo-zeelandezi, ceea ce va produce probabil foarte multă confuzie între fanii rugbyului care văd meciul în programul TV.
O previziune e imposibilă aici, câtă vreme nu ştim dacă în lotul gazdelor ruse va fi selecţionat şi un tânăr atacant promiţător – V. Putin.