Bogdan Burcea: „Este normal să existe pretenții, aceste fete v-au obișnuit cu pretenții, rezultatele lor v-au obișnuit cu pretenții”
Andrei Năstase 9 decembrie 2020Într-o nouă sesiune de interviuri de la distanță, de data asta la câteva ore după ce România și-a aflat adversarele din grupele principale ale Campionatului European, selecționerul Bogdan Burcea a vorbit despre obiectivele următoarte, despre forma Cristinei Neagu și importanța unor jucătoare ca Lorena Ostase și Cristina Laslo, dar și despre programul meciurilor și lucrurile care trebuie îmbunătățite în atac înaintea jocului de joi (ora 19.15) cu Croația.
România va debuta în grupele principale pe 10 decembrie (ora 19.15), contra Croației, un meci care poate deschide (sau închide) drumul Naționalei spre etajele superioare ale unei grupe pe care, la cum au arătat lucrurile până aici, Norvegia ar trebui să o câștige fără mari probleme. Așa cum știi, Norvegia și Croația pornesc cu câte 4 puncte, Germania și Olanda au câte două, Ungaria și România au intrat fără puncte în Main Round.
Pe 14 decembrie (21.30) urmează meciul cu Ungaria, iar pe 15 decembrie (ora 17.00) cel cu Olanda, un program destul de ciudat, cu patru zile libere între primul și al doilea meci din Main Round.
„Va fi foarte dificil să ocupăm locul 3 în grupă”, a admis Bogdan Burcea.
„Întâlnim adversare de calibru, însă datoria noastră este să avem prestaţii mai convingătoare și să obţinem cât mai multe puncte. Ne concentrăm pe Croația, pe primul adversar: s-a calificat prima din grupe, a jucat foarte bine. Trebuie să jucăm la un nivel mai bun, mai ales ofensiv; eu zic că aici a fost minusul nostru, chiar dacă, de la meci la meci, au existat pași înainte.”
Despre ordinea meciurilor și programul curios, unul în care România are trei zile libere între primul meci și al doilea, însă doar 14-15 ore între meciurile doi și trei, Burcea a spus că „asta este situația, nu putem schimba nimic, e un lucru care lovește pe toată lumea și care nu protejează sportivele, încă nu avem ce face, trebuie să ne adaptăm situației și să încercăm să scoatem ce e mai bun de la echipă.”
Ce așteptăm de la Croația, o echipă care și-a câștigat (surprinzător) primele trei meciuri?
„Eu şi fetele vom încerca – pentru noi, pentru România – să debutăm cu victorie. Întâlnim o echipă cu moral foarte bun, Croaţia e neînvinsă, are niște atuuri, dar are și minusuri, important e ca noi să speculăm la maxim aceste minusuri. Croații sunt niște luptători, știm că excelează la toate sporturile colective”, a adăugat antrenorul României, înainte să revină asupra echipei sale:
„Pentru mine, fetele au arătat foarte bine încă din prima clipă. Am mai discutat: nu am venit pregătiți așa cum trebuia pentru acest European, însă mobilizarea, atitudinea lor ne-a pus în postura să putem dezvolta jocul de la meci la meci. Sper ca lucrul acesta să continue și să putem debuta cu victorie împotriva Croației.”
Întrebat și dacă ascensiunea unor jucătoare ca Cristina Laslo sau Lorena Ostase (campioane mondiale la junioare, în 2014) la echipa națională e semn bun pentru viitorul României în handbalul feminin românesc, Bogdan Burcea a răspuns că România trebuie să-și asigure acest viitor. „Nu e vorba numai de Laslo și de Ostase. În general, trebuie să ne asigurăm că în următorii ani va exista o echipă națională care poate performa și se poate califica la turneele finale.„
Fetele să aibă încredere maximă în ele, să fie unite, să stea concentrate pe ceea ce au de făcut aici și să menținem handbalul românesc în top.
Despre criticile din presă și din social media:
Bogdan Burcea le-a îndemnat pe handbalistele echipei naționale „să nu fie deranjate de criticile care au văduvit echipa națională de o sportivă – și mă refer la Gabi Perianu – care ne putea fi de mare ajutor. Uite că sunt sportivi care rezistă și sportivi care nu rezistă (la ce se spune despre ei, n.a.); eu le-am îndemnat să nu ia în seamă criticile, să se concentreze pe ce au de făcut aici, după care, dacă suntem de criticat, acceptăm fără probleme. Dar să fie după ce se trage linie. În timpul competiției, nu cred că este normal ca sportivele să fie tăvălite, criticate. Trebuie să le susțineți, pentru că reprezintă România și nu intrăm pe teren să ne dăm la o parte sau să facem de râs acest fenomen. Este normal să existe pretenții, aceste fete v-au obișnuit cu pretenții, rezultatele lor v-au obișnuit cu aceste pretenții. Și ele, ca și noi, vom încerca să mergem cât mai sus, să învingem fiecare adversară; câteodată reușim, alteori nu, dar fetele sunt aceleași. Au încercat să ofere tot ce au mai bun, la fel vor face și mai departe.„
Despre forma Cristinei Neagu:
„Cristina Neagu va juca câte minute va fi nevoie pentru ca echipa României să învingă. Este o luptătoare, este Cristina Neagu. Face parte din această echipă, ar trebui să ne bucure acest lucru. Atât ea, cât și restul fetelor vor încerca, în toate meciurile următoare, să obțină victorii. Dar foarte importantă va fi echipa. Cristina Neagu e parte din echipă. Nu cred că poate să simtă o frustrare (legată de numărul aruncărilor blocate sau apărate, n.a.), v-a precizat faptul că fizic nu este pregătită 100%. Asta nu înseamnă că nu trebuie să o aducem acolo, pentru asta suntem aici. (…) Eu cred că jucătorii mari vor apărea în meciurile mari, și ne așteaptă meciuri mari, sunt sigur că ea va fi la nivelul de performanță pe care echipa și suporterii îl doresc. O susținem pentru acest lucru, și pe ea, și pe restul fetelor.„
Despre Cristina Laslo și forma ei:
„Este o fată talentată, are o perspectivă clară în handbalul feminin, e o sportivă de bază a echipei naționale și sper, înainte de toate, să fie sănătoasă, să evolueze din toate punctele de vedere. Să se dezvolte și în viitor, pentru că avem nevoie de astfel de sportive.„
Despre vulnerabilitățile din atac, unde statistica arată 48% în dreptul atacurilor finalizate, cel mai scăzut procent al echipelor din Main Round:
„Vă dați seama că și pe sportive, dar și pe noi ne preocupă acest lucru. Plecați de la premisa că jucătoarele încearcă să ofere tot ce au mai bun în fiecare meci. Și în acest fel poate le ajutăm să se exprime mult mai liniștit, mult mai coerent, mult mai hotărât. (…) Nimeni nu poate să ia acestei echipe faptul că a intrat în toate meciurile să se lupte. Ofensiv, nu ne-au ieșit lucrurile așa cum ne-au dorit, însă asta nu înseamnă că în meciurile următoare nu avem încredere în fete că vor îmbunătăți și acest capitol.„
Uite de unde pornim în Main Round:
Primele două clasate vor merge în semifinale, locul trei va intra în meciul de clasament pentru locurile 5 și 6, un obiectiv despre care Bogdan Burcea a spus așa:
„Este tot ce îmi doresc. Știu că pare ciudat în acest moment, dar avem datoria să încercăm acest lucru, de asta suntem aici. Încercăm să reprezentăm România cât mai bine, să aducem bucurie suporterilor, chiar și criticilor. Pentru că românii sunt obișnuiți cu handbal de calitate în această perioadă. Trebuie să demonstrăm că suntem în stare să facem acest lucru”.
Tot Burcea a spus că are mare încredere în echipa României, de-asta a fost și foarte calm pe bancă, „Dar când vom aborda meciurile din grupele principale – o să le transmit și fetelor asta – poate că e momentul să ne și enervăm puțin. Să ne adjudecăm niște victorii, pentru că suntem în stare să o facem”.
Interviul este aici.
Câteva lucruri despre următoarele trei adversare
CROAȚIA. Și Olanda, și Ungaria au crezut că le va fi ușor cu Croația. Ambele au pierdut. Chiar și avertizată de forța acestei echipe intrată în turneu – la braț cu Cehia – drept cea mai facilă adversară, Serbia a pierdut și ea. Așa că nimeni nu se va mai uita de sus la echipa Croației. Echipa asta are (cel puțin) două jucătoare aflate într-o formă de speriat – Micijevic și Kalaus au până acum câte 15 goluri la acest turneu -, portărița Pijevic are un procentaj de 33% în primele trei meciuri (și le-a scos peri albi campioanelor mondiale), iar apărarea din fața ei e foarte bătăioasă și la fel de dinamică.
Mai sunt zile bune până la meciul cu Croația, forma se poate pierde sau câștiga și-n zilele de odihnă, dar ne putem aștepta de acum ca croatele să se apere avansat la Neagu, Laslo sau Buceschi.
Pe croate nu le-am mai întâlnit de la EURO 2016, în Suedia, când România a câștigat fără emoții (31-26), într-o grupă pe care a terminat-o în spatele Norvegiei, dar în fața Rusiei, atunci proaspătă campioană olimpică la Rio.
OLANDA. Apoi, nimeni nu prea știe ce să aștepte de la Olanda. Fără câteva jucătoare importante, între ele și excelenta Estavana Polman, Olanda a părut o umbră a campioanei mondiale de anul trecut. Sigur, fără MVP-ul acelui turneu final din Japonia, Olanda n-a intrat musai ca mare favorită a acestui European, dar nimeni nu se aștepta ca echipa de al cărei handbal ne-am îndrăgostit în ultimii ani să se salveze in extremis, cu o victorie contra Ungariei.
Olanda a învins România de două ori la precedentul European, mai întâi în Main Roud, mai apoi în meciul pentru bronz.
UNGARIA. Ungaria, la rândul ei, are o generație bună – așa cum ne-am convins și la ultimele turnee finale – care așteaptă primele rezultate serioase. Și are un cuplu de antrenori foarte interesant: Gabor Danyi și Gabor Elek, pe care-i cunoaștem foarte bine de la Gyor, respectiv Ferencvaros.
Cu Ungaria ne-am tot văzut în ultima vreme, iar victoria dramatică de la Mondialul din Japonia e încă proaspătă în amintirea tuturor. Nici de înfrângerea de la Europeanul din 2018 nu vom uita prea curând, căci în acel meci s-a accidentat Cristina Neagu. Fără ea, România a ajuns în semifinale, dar n-a putut face nimic în fața Rusiei. Și nici în fața Olandei, cum spuneam, în meciul pentru bronz.
În cealaltă grupă principală, Rusia și Franța arată cel mai bine, au intrat cu câte 4 puncte și sunt favorite la semifinale. Franța a bătut azi Danemarca, în timp ce Muntenegru a câștigat cu Slovenia.
Foto main: Sorin Pana/Sport Pictures