Campioană din ianuarie? Nu încă. Dar Real Madrid continuă marşul cu al 39-lea meci fără înfrângere, iar Barça începe 2017 cu stângul

Danny Coposescu 9 ianuarie 2017

Pregătirea Barcelonei pentru meciul critic de la Villareal, locul patru înaintea ultimei etape, n-a fost tocmai ideală. În Spania, fotbalul a reînceput săptămâna trecută cu turul optimilor Cupei Regelui, şi echipa lui Luis Enrique s-a deplasat pe San Mames pentru un meci greu cu Athletic Bilbao.

Ce s-a întâmplat pe stadionul bascilor avea să prevestească felul în care a decurs meciul de La Liga contra lui Villareal. Cu Bilbao, Barça a început solid şi şi-a dominat adversara timp de 20 de minute. Apoi, ceva în jocul catalanilor s-a rupt şi au început greşeli cu atât mai stridente cu cât au venit din partea unor jucători de la care ne-am obişnuit cu perfecţiunea.

Iniesta a pasat direct la adversar, iar contra lui Bilbao s-a transformat în golul lui Aritz Aduriz, care ajunge încet-încet naşul Barcelonei. Atacantul de 35 de ani i-a pus pe tavă un assist colegului Williams, doar trei minute mai târziu, pentru un 2-0 meritat la pauză. A doua repriză a adus două cartonaşe roşii pentru gazde, ambele prin cumul, şi o lovitură liberă aproape perfectă din partea lui Messi, dar nimic nu a putut opri victoria lui Atheltic: 2-1.

După meci, Gerard Pique, nu tocmai cel mai taciturn om din lotul Barçei, a găsit principalul vinovat pentru înfrângere: arbitrul, care nu a văzut două penaltiuri „clare“ şi le-a permis jucătorilor basci să (şoc şi groază!) faulteze prea des. „Ştim cum funcţionează. Vrem să jucăm fotbal, nu ruletă, şi asta îi provoacă pe arbitri ăştia.“

Că lucrurile s-au petrecut aproape în oglindă duminică seară, pe Estadio de la Ceramica, împotriva lui Villareal, ar trebui să îl îngrijoreze serios pe Luis Enrique. Din nou un început bun, cu două-trei ocazii decente, din nou un colaps brusc şi din nou un gol primit pe contraatac, dintr-o pasă greşită. Tânărul italian Nicola Sansone a fost marcatorul, în minutul 49, şi vulnerabilitatea Barcelonei în faţa contrelor rapide devine o problemă cronică.

Tot ca în meciul de cupă, Messi a marcat din lovitură liberă, dar mult mai târziu şi de data asta în mod salvator. Execuţia superbă din minutul 90 a asigurat măcar un punct pentru oaspeţi, în timp ce Villareal l-a pierdut pe Costa Jorda prin eliminare. Impresia că totul e tras la indigo a fost adâncită de acelaşi Pique, care a mai pornit o tiradă împotriva arbitrilor la final. E drept, două henţuri destul de evidente (și probabil intenţionate) ale lui Bruno Soriano în careu ar fi trebuit să aducă măcar un penalti pentru Barça, dar necazul mai mare pare să fie o atitudine din care lipseşte responsabilitatea pentru forma foarte slabă a echipei. Doar cinci din ultimele 11 meciuri ale catalanilor au adus victorii, şi asta chiar nu are cum să fie din cauza „cabalei“ de arbitri conspirativi.

Cu adevărat fără clasă a fost apropoul bătut de Pique că, în cazul Realului, lucrurile stau altfel când vine vorba de arbitraj. Fundaşul se referea la o lovitură de la 11 metri dubioasă primită de madrileni în turul din optimile cupei, câştigat clar cu 3-0 pe Bernabeu contra Sevilliei. Şi echipa lui Zidane a avut două meciuri asemănătoare săptămâna trecută, două victorii care au egalat tocmai recordul de invincibilitate stabilit de Barcelona sezonul trecut: 39 de meciuri consecutive fără eşec.

La Real, regula pare să fie că orice jucător care e dat de presă la altă echipă, din cauza lipsei de timp pe teren, va rezolva următorul meci. Cu Sevilla, în cupă, a fost rândul lui James Rodriguez să le amintească tuturor că, da, încă e acolo. O dublă care a inclus un şut de generic şi acel penalti controversat a rezolvat un joc în care gazdele au fost cu o clasă peste un adversar foarte puternic.

Sâmbătă, Isco, aparent dorit de jumătate din Premier League, a fost omul cu dubla contra Granadei. Într-o după-amiază începută cu o ceremonie în care Ronaldo şi-a prezentat jucăriile – cele patru Baloane de Aur – în faţa altor legende ale Realului, ca Figo, Raymond Copa şi tocmai antrenorul său, Zidane, portughezul a marcat şi el un gol în procesiunea încheiată cu 5-0. Opt goluri marcate şi niciunul primit în două partide înseamnă un început perfect de an.

Şansa pentru Zidane de a stabili un nou record absolut vine dumincă, când Real Madrid o întâlneşte din nou pe Sevilla, de data asta în campionat şi în deplasare. Nu e deloc o formalitate, pentru că andaluzii tocmai au urcat pe locul doi, peste Barcelona, cu o victorie teribilă contra lui Real Sociedad – 4-0.

Un nou succes pentru echipa lui Jorge Sampaoli ar putea să mai aprindă fitilul unei curse în care Madridul s-a detaşat serios în faţă. Patru puncte şi un meci în mână nu înseamnă că putem să-i dăm deja de acum lui Zidane primul trofeu La Liga de cinci ani încoace, dar forma neînduplecată a Realului pur şi simplu nu te lasă să o vezi învinsă. Dacă nici iureşul ofensiv al Sevillei nu o va putea opri, atunci cine?

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.