„Când unul pierde o minge, sărim cu toții să îl ajutăm, să o recuperăm.” De ce joacă CFR mai bine ca în anii de glorie?
Ciprian Rus 6 decembrie 2016Acum exact un deceniu, nimeni nu lua în serios ascensiunea celor de la CFR Cluj. Erau anii în care Steaua și Rapid se duelau în primăvara europeană, iar titlul de campioană devenise, imediat după 1990, o afacere strict bucureșteană.
Dar, ajunsă pe mâna lui Ioan Andone, echipa cosmopolită de la Cluj, finanțată de ambițiosul Arpad Paszkany, a reușit să readucă titlul în provincie și, mai mult decât atât, să instituie o hegemonie întinsă pe un întreg deceniu, timp în care a câștigat nouă trofee interne și a lăsat câteva amintiri memorabile în Europa, pe stadioane legendare, ca “Olimpico” din Roma și “Teatrul viselor” din Manchester.
Dar venirea crizei financiare din 2008 a lovit puternic CFR-ul, banii au fost tot mai puțini, iar de aici la intrarea în insolvență nu a mai fost decât un pas. În acest sezon, pentru a doua oară consecutiv, echipa a început campionatul cu puncte de penalizare.
Ca să mai echilibreze bugetul, a vândut în pripă, imediat după startul de sezon, trei dintre cei mai buni jucători. Așa că nimeni nu lua în serios, în aceste condiții, pe CFR Cluj. Strunită însă de Vasile Miriuță, fosta campioană joacă mai bine acum decât în anii ei de glorie. Fără acel -6 de la start ar fi fost, după etapa a 18-a, pe primul loc în clasament, iar după ultima etapă la doar un punct în spatele Stelei.
Care e secretul acestei perfomanțe, în condițiile date? Am încercat să aflăm asta de la doi dintre jucătorii determinanți ai CFR-ului în acest campionat, golgheterul echipei, Cristi Bud (9 goluri, locul 2 în clasamentul golgheterilor) și experimentatul mijlocaș central Laurențiu Rus.
Nimeni nu se aștepta să fiți atât de sus în clasament înainte de acest sezon, și cu atât mai puțin să jucați fotbalul pe care îl jucați. Cum ați reușit să ajungeți aici?
Laurențiu Rus: Sunt mai mulți factori care au dus la aceste rezultate foarte bune ale echipei. În primul rând, munca pe care o facem cu toții, zi de zi, la antrenamente. E un profesionalism total în cadrul echipei, fiecare își face treaba așa cum trebuie făcută. Pe de altă parte, a fost importantă contribuția conducerii, care ne asigură condițiile financiare perfecte. Suntem plătiți la zi. Cred că este foarte important în ziua de azi să ai asemenea condiții.
Cristi Bud: Cum zicea și Laurențiu, nu avem probleme cu banii, avem salariile la timp, chiar înainte de termen i-am primit de câteva ori. Apoi, domnul Vasile Miriuță are un aport foarte ridicat la ascensiunea echipei. Ne-a ajutat să fim o familie, să fim un grup unit. Asta se vede și în teren: când unul pierde o minge, sărim cu toții să îl ajutăm, să o recuperăm, ne ajutăm foarte mult, iar asta se vede în joc. Atmosfera e foarte bună. Chiar suntem o familie la CFR. Orice jucător nou vine, încercăm să îl atragem de partea noastră și să îl integrăm cât mai repede, pentru că știm ce importat e ca un jucător să se simtă bine acolo unde joacă.
Câțiva oameni importanți au plecat de la CFR chiar după începerea campionatului, au venit jucători noi, sunt și mulți tineri. Cum se poate lega, atunci, grupul în așa de scurt timp?
Laurențiu Rus: În momentul în care ai rezultate, prinzi încredere, echipa se omogenizează, jucătorii încep să se simtă, se leagă relațiile de joc. Cred că a fost foarte important faptul că am avut rezultate imediat după plecarea celor trei. Aceste rezultate ne-au dat încredere că putem reuși. Am început să lucrăm la potențialul nostru maxim, bineînțeles, și datorită lui Vasile Miriuță, care mereu ne încărca cu foarte multă încredere. Când nu ai rezultate, poate nu se formează un grup atât de unit.
Credeți că ați fost priviți cumva de sus de ceilalți adversari din cauză că erați în insolvență?
Laurențiu Rus: Eu unul nu văd ca o surpriză ce se întâmplă cu CFR-ul. Suntem pe un loc de “play-off” pentru care trebuie să muncim în continuare, mai sunt multe puncte puse în joc. Nu vreau să mă gândesc la cele 6 puncte care ne-au fost luate. Pentru mine, CFR e pe locul 5 și are de tras pentru “play-off”. Odată ajunși acolo, ne putem gândi la altceva. Avem meciuri grele și nu poți să tratezi pe nimeni de sus.
Cum vi se pare campionatul? Sunt multe surprize, nu mai sunt echipe sigure pe ele. Credeți că problemele financiare i-au responsabilizat mai mult pe jucători? Nu s-au predat nici echipele condamnate, ca Timișoara sau ASA…
Laurențiu Rus: Problemele financiare sunt tot mai mari și la tot mai multe echipe. Au și ele un cuvânt de spus în fluctuațiile anumitor formații. Pe de altă parte, sistemul cu “play-off” și “play-out” a rupt campionatul în două. Sunt echipele care aspiră la “play-off” și care vor mai mulți bani, pe când în partea de jos nimeni nu e condamnat. Echipele de jos au puncte puține, ele se înjumătățesc, așa că toată lumea pornește în “play-out” cu șanse de salvare. Anul trecut, la Voluntari, după vreo 15 meciuri aveam 4 egaluri și ne-am salvat pentru că în “play-out” cu două victorii legate urci mult în clasament. Nu știu dacă asta e bine sau e rău, tot ce știu e că îmi doresc foarte mult să joc în “play-off”.
Cristi Bud: Orice meci e greu, nici un meci nu seamănă cu altul. Poți câștiga azi cu Astra în deplasare și să pierzi acasă cu Pandurii. Toată lumea credea că Pandurii are probleme și că sunt victimă sigură cu noi, dar ei jucau pe prime foarte mari. Când nu ți-ai mai luat banii de luni de zile și joci pe 1.000 de euro, mănânci terenul!
Aveți victorii importante în acest sezon, ați bătut în deplasare și pe Steaua, și pe Dinamo, și pe Astra…
Laurențiu Rus: Sunt victorii importante, împotriva unor echipe care au ambiții mari. Nu pot decât să ne bucure că munca noastră dă roade. Contează mult că ne putem exprima în teren ideile pe care le pregătim la antrenamente. Asta e rolul conducerii tehnice. Avem o doză de libertate în joc, cu puțină strictețe tactică, dar și cu puțină plăcere, pentru că trebuie să lași fotbalul să fie jucat și de plăcere.
Care dintre acești adversari vi s-a părut cel mai greu, cel mai competitiv?
Cristi Bud: De pe teren, am simțit că Astra e cea mai bună echipă din România. Are acel trio cu Alibec – Budescu – Teixeira, are jucători care pot destabiliza apărarea în orice moment și care sunt capabili de execuții senzaționale, cum a fost golul lui Budescu din meciul cu noi. Eu zic că Astra are cea mai bună echipă, iar Steaua are cel mai bun lot.
În ciuda lipsei banilor, CFR a reușit să închege o echipă foarte bună, cu mulți jucători interesanți. Credeți că CFR redevine echipa atractivă de acum câțiva ani?
Cristi Bud: CFR a fost tot timpul un club atractiv, a făcut mereu afaceri foarte bune, a adus jucători gratis sau ieftini pe care i-a vândut apoi foarte bine. CFR e echipă mare, nu cred că ne-a depășit Steaua la trofee în ultimii 10 ani, iar faptul că e echipă mare se vede acum, când clubul are probleme. Anul trecut, când situația era foarte complicată, cu insolvența, am luat Cupa României! Iar anul acesta, la fel, vrem un trofeu. Vrem să ținem Cupa la Cluj și, dacă se poate, să ne batem și la campionat, de ce nu? Trebuie să ne clasăm pe un loc cât mai bun la sfârșitul sezonului, pentru că asta înseamnă mai mulți bani din drepturile de televizare și, automat, mai multă stabilitate financiară. Mai sunt trei meciuri până la pauza de iarnă și vrem să scoatem maximul din aceste meciuri. Plus, vrem victoria în Cupă cu Poli Iași. Meciul cu Iașiul e foarte important, trebuie să câștigăm Cupa!
Aveți în echipă mulți jucători tineri. Cum vi se pare regula cu obligativitatea unui jucător U21?
Laurențiu Rus: Într-adevăr, noi îi avem, uneori, în teren și pe Horj, și pe Păun, și pe Nascimento, și pe Nouvier, Chiriță intră aproape meci de meci și își face și el treaba. Jucăm cu mai mulți tineri, chiar dacă unii nu se pun la socoteală, pentru că nu sunt români. Dar faptul că jucăm bine așa înseamnă că se poate. Cred că este bine să promovăm tinerii români, ei au jucat foarte bine, chiar e de remarcat că au așa o constanță la vârsta lor.
În plan personal cum vă simțiți în acest sezon la CFR Cluj?
Laurențiu Rus: Joc pe postul de mijlocaș central, unul pe care nu am mai jucat de multă vreme meci de meci. M-am acomodat repede, am primit încrederea necesară de la staff-ul tehnic, băieții m-au acceptat foarte ușor în cadrul echipei. Pe de altă parte, am revenit acasă – eu sunt clujean – suporterii m-au acceptat și îi aștept pe cât mai mulți pe teren. Mă simt bine și îmi doresc să continuăm această serie bună de meciuri.
Cristi Bud: Mă bucur foarte mult de acest moment, joc cu sufletul și cu inima, vreau să dau totul pe teren, ca la final de meci să-i pot privi pe toți, colegi, conducători și fani, în ochi. Nu mă gândesc la convocări la Națională, cum mă mai întreabă unii. Vine vacanța, urmează pregătirea de iarnă, convocările sunt abia în primăvară. Eu mă gândesc la cum să îmi ajut echipa, iar dacă înscriu, cu atât mai bine. Nu mai sunt la 20 de ani să mă gândesc numai cum să dau eu gol, acum echipa e pe primul plan.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună